Araç perte çıktığında sigorta şirketlerinin aracın pert olması gibi büyük hasarlara yönelik farklı ödeme uygulamaları vardır. Örneğin, bir sigorta şirketi yeni bir aracın pert olması halinde o aracın yeni değerini hasar tazminatı olarak ödeyebilir. Bazı şirketler ise aracın hasar dönemindeki piyasa rayiç bedelini hasar tazminatı olarak ödeyebilirler.
Aracın pert olması, sigortalı aracın %70’inin veya daha fazlasının hasara uğraması ya da onarım masraflarının sigorta değerine yaklaşması anlamına gelmektedir. Aracın hasar sonrasında pert olması sigortalıların en fazla karmaşa yaşadıkları hasarlardan biridir. Peki aracınız pert olursa ne yapmalısınız? Pert araç işlemleri hakkında bilgi sahibi olmak, pert sürecini kolay atlatmanız için oldukça önemlidir. Pert araç işlemleri ile ilgili detayları yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.
Hasar tespiti için görevlendirilen eksper, aracın parça ve onarım masraflarının listesini rapor şeklinde diğer evraklarla birlikte ilgili sigorta şirketine gönderir. Yapılan incelemede parça ve onarım masrafları toplamının aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç değerine ulaşması veya rayiç değerini geçmesi halinde araç tam hasarlı olarak kabul edilir. Aracın pert olması konusunda karşılıklı anlaşıldığı takdirde sigorta şirketi azami teminat limitini geçmemek koşuluyla aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç bedelini belirler. Pert bedeli rayiç bedelden düştükten sonra kalan kısmı sigortalıya öder ve hasarlı araç da bu haliyle sigortalıya bırakılır. Pert olan aracın satışı ve yasal devir işlemleri tamamen sigortalının sorumluluğundadır.