Emniyet kemeri kullanılmadığında kişiler çarpmanın etkisiyle birlikte savrulup zarar görebilecekleri gibi araç dışına da savrulabilir. Bu durumda zarar gören sadece sürücüler olmayabilir, seyir halinde sürücünün yanında bulunan kişiler de ağır bir şekilde yaralanabilir.
Emniyet kemerinin kullanılmamasının altında birçok farklı düşünce yatıyor.
Bu yanlış düşüncelerin bazılarına ”Emniyet Kemeri Hakkında Yanlış Bilinenler” başlıklı yazımızda değinmiştik, özetleyecek olursak;
Peki, emniyet kemerini kullanmak neden bu kadar önemli ve bize ne faydası var?
Emniyet kemerinin güvenli sürüşe katkısı, sayısal verilerle desteklenmektedir. Örneğin; ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların %24,8 ‘i hiçbir zarar görmezken, emniyet kemeri kullanmayanların sadece %6,3’ü yara almadan kurtulmuştur.
Eminyet kemeri takılırken, kemerin üst kısmının boyunla temasından kaçınılmalı, alt kısmın ise göbek bölgesinin altından, kalça hizasından geçmelidir. Eminyet kemeri kesinlikle gergin bir vaziyette olmalı ve vücudu iyice kavramalıdır.
Çarpışma sırasında araç içerisindeki eşyalar ve emniyet kemeri takmamış olan yolcular, çarpışma anındaki hızla hareket etmeye devam ederler ve bu hareket başka bir yere çarpana kadar sürer.
Kurallara uygun bir şekilde emniyet kemeri takıldığında ise;
Her yıl meydana gelen kazalarda sürücü ve yolcuların emniyet kemeri kullanmadığı durumlarda ölüm oranının daha yüksek olduğu görülüyor. Emniyet kemeri ile ilgili bilinen yanlışlar:
Kısa mesafelerde kullanılması gereksiz: Ölümle sonuçlanan kazaların %80’i yolculuğun ilk 30-40. kilometresinde meydana geliyor. Saatte 90 km hız ile giden bir araç için bu mesafe sadece yarım saatlik yol demek.
Yavaş gidiliyorsa emniyet kemerine ihtiyaç olmaz: Meydana gelen trafik kazalarının yarıdan fazlası saatte ortalama 60 km hız ile giden araçlar tarafından yapılıyor.
50 km/h ile giden bir araçta emniyet kemeri takmayan kişilerde yaralanma riski %70’tir. Bu hızda meydana gelen bir çarpma, 4. kattan düşmek ile eşdeğerdir.
Kemer, kaza esnasında araçta sıkışmaya sebep oluyor: Trafik kazası esnasında bulunulabilecek en güvenli yer araç içi. Araç dışına fırlayan bir yolcunun ölüm riski çok daha fazladır.
Günümüzde emniyet kemerleri omuzdan çapraz gelerek kilit noktasına ve kilit noktasından yana doğru bağlantı noktasına olmak üzere üç güvenlik noktası üzerine inşa edilmiştir. Önceki yıllarda kullanılan ve yalnızca omuzdan çapraz gelerek kilit noktasına ulaşan emniyet kemerlerinin yetersiz kalması üzerine Volvo tarafından geliştirilen bu sistem ile bir kaza anında emniyet kemeri 2 tonun üzerinde bir etkiye direnç sağlayabilmektedir. Bu etkiye engel olmak için 75 kg.lık bir kol gücü gerekir ki bir insanın sağlayabileceği azami kol gücü 25 kg.dır.
Kaza riskine karşı emniyet kemerini kullandığınız gibi aracınızın güvencesi kasko sigortanızı da mutlaka yaptırmalısınız. Kasko güvencesine en iyi uygun araba kasko fiyatlarıyla sahip olmak için diler Sigortam.net’in online kasko sorgulama formunu kullanın, dilerseniz de 444 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattımızdan da 7/24 yardım alın.