Hava yastığı araçlarda bulunan en önemli güvenlik donanımlarından biridir. Artık araçlarda standart olarak bulunmaktadır. Amacı trafik kazası sonucunda kişinin ciddi oranda yaralanmasını ve hayatını kaybetmesinin önüne geçmektir.
Hava yastığı 20-25 km/s üstündeki çarpışmalarda devreye girer. Dolayısı ile bu hızın altındaki riskler için emniyet kemerinin de kullanılıyor olması gerekir.
Otomobilin ön kısmında yer alan uyarı sensörü çarpışma anında hava yastıklarının şişmesini sağlar.
Bu sayede sürücü ve ön koltukta oturan kişinin şiddetli bir şekilde aracın ön camına çarpmasını ya da araçtan fırlamasını engeller. Konu ile ilgili detaylı bilgi için “Hava Yastığı Nasıl Çalışır?” yazımızı incelemenizi öneririz.
Katlanarak direksiyonun içine ve diğer uygun konumlara yerleştirilen ince, naylon yastık,
Kaza anında çarpmayı algılayan ve elektrik devresini kapatan sensor (algılayıcı),
Kaza anında devreye girerek çok miktarda azot gazı çıkaran, yastığın şişmesini sağlayan, reaksiyon kalıntılarını zararsız bileşiklere dönüştüren kimyasal maddeler içeren şişme sistemi.
Çarpma kuvveti algılandığında şişme sistemine algılayıcı bir elektrik etkisini gönderir, sonrasında sistemde yer alan sodyum asidin parçalanmasını sağlayarak azota dönüştürür.
İlk reaksiyon ardından sodyum gazı meydana çıkar. Bu gaz sistemde bulunan potasyum nitrat ile reaksiyona girerek zararsız hale gelir, yastığın şişmesine yardımcı olacak bir miktar azot da meydana çıkar.
Bu reaksiyonların gerçekleşmesi, hava yastığının azotla dolması ve kaza anında araçtakileri kazadan korumak için bulunduğu bölümden çıkması 0.1 saniyeden az süre alır.
Sürücü ya da önde oturan kişinin boyu 1.65 cm’in altındaysa koltuğun yukarı kaldırılması gerekir. Üzerinden kesici bir aletin bulunmadığından da emin olmalıdır. Çünkü yastığın açılması durumunda bu kesici alet kişiye zarar verebilir.
1.65 cm’in üstünde boya sahip kişinin ise koltuğunu geride tutması gerekir.
Önde oturan kişi ayaklarını ön cama asla uzatmamalıdır. Yine yastık açıldığında ciddi yaralanmalar hatta ölümler yaşanabilir.
Hava yastığı tamiri sadece yetkili servisler tarafından yapılabilir. Öncelikle hava yastığı sisteminin içindeki tüpe “NaN3 gazı” doldurulur. Kazadan dolayı patlayan plastik aksam ise yenisi ile değiştirilir, açılan hava yastığı tekrar içine yerleştirilir. Araç sahibi asla hava yastığını kendisi onarmaya çalışmamalıdır. Aksi durumda tehlikeli durumlar yaşanabilir, kaza durumunda yastık çalışmayabilir.
Aracınızla güvenle seyretmek için birçok önlem almanız gerekir. Bazı durumlarda ise ne kadar önlem alırsanız alın kazalar yaşanabilir. Bu durumda oluşabilecek masrafların hepsini cebinizden karşılamamak için kasko sigortası yaptırmanız gerekir. Sigortanız zararların büyük bir kısmını güvence altına alır. En uygun kasko fiyatlarıiçin Sigortam.net’ten online kasko teklifi alın ya da 444 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattımızı arayın 7/24 sigortanızı telefonda yaptırın.