Yıllardır uygulamaya bir türlü geçmemesi nedeniyle şehir efsanesi olma yolunda ilerleyen stajyer ehliyet dönemi sonunda hayatımıza giriyor. Değişen yönetmelik gereğince 1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girecek yeni ehliyet sistemi ile birlikte artık ilk defa ehliyet alacak sürücüler, 2 yıl boyunca aday sürücü olarak stajyer ehliyet ile araç kullanacaklar.
Sürücü adayı ehliyet almayı hak kazandığı tarihten itibaren 2 yıl süresince stajyer ehliyet uygulamasına tabi olacak. Normalde ceza puanı 1 yıl içerisinde 100 olarak belirlenmesine rağmen stajyer ehliyet sahiplerinde bu limit 2 yıl için 75 puan olacak. Sürücü adayı 2 yıl içerisinde 75 ceza puanını doldurması halinde ehliyetine el konulacak.
Adayın, ehliyetini tekrardan alabilmesi içinse psiko-teknik teknik testine girmesi ve bu belgeyi almasının ardından tekrardan sürücü kursuna başvurması gerekiyor.
Kırmızı ışık ihlali: 20 ceza puanı
Yasaklanan yere park: 20 ceza puanı
Yaya geçidinde yayalara yol vermemek: 20 ceza puanı
Kural dışı şerit değiştirme: 20 ceza puanı
Emniyet kemerini takmamak: 15 ceza puanı
Sürüş sırasında cep telefonu ile konuşmak: 10 ceza puanı
Hız sınırını geçmek: 10 ceza puanı
Muayene edilmemiş araçla trafiğe çıkma: 10 ceza puanı
Yeni trafik kanunu yönetmeliğinde stajyer ehliyet uygulamasının yanı sıra, ehliyet de birçok dikkat çeken değişiklik yapılıyor. 9 olan ehliyet sınıfları, yeni yılla birlikte 18’e çıkartılacak. Yeni ehliyet sınıfları başlıklı haberimizle, bu konu ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Yeni uygulamalarla birlikte ömür boyu ehliyet dönemi de sona ermiş oldu. Yönetmelik gereğince otomobil ve motosiklet sürücüleri ehliyetlerini 10 yılda bir sağlık rapor aldıktan sonra yenileyecek, otobüs, kamyon gibi araç kullanan sürücüler içinse bu süre 5 yıl olacak.
Sürücü adayları için gelen güzel haberler de yok değil. Yeni yönetmelikle birlikte isteyen sürücüler otomatik şanzımanlı araçla eğitim görüp, direksiyon sınavına da yine otomatik şanszımanlı araçla girebilecekler. Ancak bu kişilerin de ehliyetinde “sadece otomatik şanzımanlı araç” ibaresi yer alacak.
Sürücü adaylarının stajyer ehliyetle ilgili merak ettikleri bir diğer konu ise stajyer veya aday sürücü ibaresinin ehliyet belgesinde geçip geçmeyeceği yönündeydi. Kafalara takılan bu sorunun yanıtı ise “evet”. 2 yıl süresince aday sürücü olan kişilerin ehliyet belgelerinde bu durum belirtilecek. Sürücü adayı 2 yıl süresince 75 ceza puanını doldurmaması halinde ise stajyer ibaresi ehliyetinden kaldırılacak.
Kaskonun aksine olası bir kaza sonrasında sadece karşı ve üçüncü taraflara verilen hasarı karşılaması nedeniyle araç sahibi adına çok önemli bir avantaj sağlayan trafik sigortası poliçesine en iyi fiyat garantisiyle sadece 2 dk’da trafik sigortası sorgulama ile ya da 444 24 00 numaralı 7/24 kesintisiz Sigorta Destek Hattı’nı arayarak ulaşabilirsiniz.