Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Bir araba satın almak, özellikle de ilk kez büyük bir satın alma işlemi yapanlar için hem heyecan verici hem de bunaltıcı olabilir. Marka ve modelden fiyat ve finansman seçeneklerine kadar pek çok husus göz önüne alınmalıdır. Sıfır ya da ikinci el araçlar için de farklı kriterlerin göz önünde bulundurulması gerekebilir. 

Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Araba alırken kişinin bütçesi, kullanım amacı ve ihtiyaçları aracı tercih etmek için en önemli kriterlerdir. Araba sıklıkla uzun yolda mı kullanılacak, şehir içi trafiğinde her gün işe gitmek için mi kullanılacak, geniş bir aile arabası mı gerekiyor yoksa daha ufak bir otomobil mi beklentileri karşılar gibi sorular ilk etapta aracı belirlemede önemli bir rol oynar. Çünkü kullanım amacını iyi tespit edip belirlemek daha verimli bir kullanım süresini de sağlar. 

Araba alırken bir diğer önemli konu da ikinci el mi sıfır mı konusudur. Eğer sıfır bir araba alınacaksa geçmiş hasar, tramer kaydı ya da kaç KM kullanılmış gibi sorgular olmaz. Bütçe, model ve marka belirlenerek hareket edilebilir. Ödeme planları bütçeye uygunsa, araba bayide mevcutsa sorunsuz bir şekilde sıfır araba sahibi olunabilir. Bayiden sıfır araba nasıl alınır, sıfır araba alırken nelere dikkat edilmeli konusu için ilgili yazımızı ziyaret edebilirsin.

Şimdi yazımızın devamında ikinci el araba alırken merak edilen sorulara detaylarıyla bakacağız.

araba alırken nelere dikkat edilmeli

İkinci El Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İkinci el araç alırken arabanın geçmiş hasarları ve performans durumu dikkat edilmesi gereken en önemli kriterlerdir. Aldığı hasarların boyutu ve araçta bıraktığı zarar aracın fiyatını da etkiler. Bu anlamda fiyat performans olarak bütçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun düşen arabayı seçmek gerekir. 

Şimdi ikinci el araba alırken nelere dikkat edilmeli madde madde bakalım:

Bütçe: Araba satın alma sürecinin ilk adımı bir bütçe oluşturmaktır. Marka ve modelleri araştırmaya başlamadan veya kredi başvurusunda bulunmadan önce ne kadar ödeyebileceğinizi bilmeniz önemlidir. Bütçeniz, arabanın parasını nakit veya kredi ile ödemenize bağlı farklı olabilir. Toplam tutarı hesaplarken varsa sigorta, yakıt, bakım ve otopark masraflarını da göz önünde bulundurmanız faydalı olur.

Tramer Kaydı: Araç alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında tramer kaydı gelir. Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nin kısaltması olan tramer, araç sahiplerinin trafik sigortası poliçelerine ilişkin önemli verileri ve araçlarının Türkiye içinde karışabileceği olası trafik olaylarına ilişkin detayları barındıran merkezi bir veri deposudur. Bu veriler arasında aşağıdakiler bulunur:

  • Araç detayları: Araç sahibinin adı, plaka numarası, aracın markası ve modeli gibi temel bilgiler
  • Sigorta kayıtları: Araç sahiplerinin trafik sigortası poliçe bilgileri, poliçe numaraları, sigortacı kimlikleri ve poliçe sürelerini kapsayan veriler
  • Kaza kayıtları: Aracın karıştığı geçmiş trafik kazalarının zamanları, kaza yerleri, kazaya karışan diğer araçların açıklamaları ve meydana gelen hasarların değerlendirmesini içeren ayrıntılı dökümler

Tramer kaydı, araç işlemlerinde alıcılar ve satıcılar için önemli bilgiler sağlar. Araç satın almayı düşünen kişiler, kaza geçmişlerini tespit etmek ve sigorta durumlarını doğrulamak için tramer kayıtlarından yararlanabilir. Böylece satın alma sürecinde daha bilinçli kararlar alabilir.

Test Sürüşü: Her sürücünün aracından farklı beklentileri vardır. Bu nedenle bir arabayı satın almadan önce test sürüşü yapmak, motor ve şanzıman performansının ve yol tutuşunun değerlendirilmesine yardımcı olur. Test sürüşü, otomobilin teknolojisinin ve rahatlığının kontrol edilmesini ve aracın beklentileri karşılayıp karşılamadığının belirlenmesini sağlayabilir.

Marka ve Model: Hangi tür aracın ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu bulmak için marka ve model karşılaştırması yapmanız gerekir. Park sorunu yaşamak istemeyenler için Hatchback araçlar uygun olabilir. Bu küçük arabalar, aynı zamanda dur-kalk şehir trafiğinde daha az yorucudur ve kolaylıkla hareket ettirilebilir. Ayrıca bazı lüks özelliklere de sahiptir. Daha geniş bagajlı ve koltuk sayılı aile arabası türünde araçlar da tercih edilebilir. Bu durumu ihtiyaçlar belirler.

Sedanlar, Hatchback araçlara göre daha uzun dingil mesafesine sahip olduğu için iç kısımda daha fazla alan yaratır. Yeterli bagajla uzun yolculuklara çıkmak isteyen ve lüksten ödün vermeyen kişilerin tercihi olabilir. SUV’lar ise sürüş konforundan fazla ödün vermeden her arazide seyahat etme imkânı tanır. Yeni nesil SUV'lar, daha çok yumuşak yollara yönelik olsa ve çoğunlukla ormanlık arazi için tasarlansa da outdoor kullanıma uygun modellere de sahiptir. 

Resmî Belgeler: Araç satın alırken gerekli tüm belgeleri eksiksiz olarak hazırlamak ve satın alma işlemini güvenilir bir şekilde gerçekleştirmek önemlidir. İşlemden önce tüm belgeleri dikkatlice incelemeniz ve gerekirse bir uzmandan yardım almanız önemlidir. 

İkinci El Araba Alırken Yapılan Teknik Kontrol Nasıl Yapılır?

İkinci el araba satın almak isteyenlerin aşağıdaki durumları kontrol etmesi faydalı olur:

  • Garantinin süresi: Araçta garanti kapsamı olup olmadığını, varsa ne kadar süreyle ve hangi bileşenler için geçerli olacağını sorun. Daha fazla kapsam istiyorsanız, doğrudan üreticiden ek garanti kapsamına sahip, sertifikalı ikinci el bir araba satın almayı düşünebilirsiniz.
  • Bir kaza geçirip geçirmediği: Ciddi bir kazadan sonra tamir edilen bir arabanın yeniden satış değeri daha düşük olabilir. Ayrıca gizli güvenlik ve performans sorunları yaşanabilir. Tüm kazalar araç geçmişi raporunda gösterilmediğinden boyanın arabanın geri kalanıyla eşleşmediği gövde bölgelerini, çarpık farları, kaplama parçalarını ve gövde panelleri arasındaki eşit olmayan boşlukları kontrol edebilirsiniz.
  • Yeni lastikler: Lastikler, araç için doğru boyutta, hız ve yük değerinde olmalıdır. Bu nedenle ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunur. Yedek lastikler de dahil 10 yıldan eski lastikler değiştirilmelidir.
  • Muayene ve servis kayıtları: Kapsamlı bir ikinci el araç muayenesi, olası sorunları belirlemek ve dış ve iç muayenenin yanı sıra motor ve şanzıman kontrolleri de dahil olmak üzere aracın yola elverişliliğini sağlamak için gereklidir. Araç geçmişi raporları ve profesyonel muayeneler, bir otomobilin geçmiş sorunlarını ve mevcut durumunu ortaya çıkarmada kritik araçlar olarak hizmet eder. Ayrıca fiyat müzakereleri sırasında avantaj sağlar.

2. El Araba Kaç KM Olmalı?

Yeni bir araç almak isteyen kişiler, çoğunlukla “İkinci el araba kaç km olmalı?” sorusuna yanıt arar. Bir arabanın değerini belirlemenin en basit yollarından biri, katedilen kilometre sayısını görmek için kilometre sayacını kontrol etmektir. Çoğu araba, iyi bakılmadığı sürece 350.000 km'den fazla dayanmaz. Ancak bu, arabanın markasına ve bakımının ne kadar iyi yapıldığına bağlı olarak değişebilir.

Genel olarak, arabaların yılda 10.000 ila 20.000 km kullanım yapması beklenir. Bu, bir arabanın aşırı kullanılıp kullanılmadığını ve satın alındıktan sonra bir miktar bakıma ihtiyaç duyup duymadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Kilometre sayacında 100.000 km yapmış 2 yaşında bir araç, muhtemelen iyi kullanılmıştır.

Bununla birlikte araç titizlikle kontrol altına alındıysa kilometrelerin çok az anlamı olabilir. Kullanılmış bir aracın kilometresi yüksekse ancak sık bakım ve servis geçmişi varsa, o zaman araç mekanik olarak çoğu araçtan daha sağlam olabilir.

2. El Araç Alırken Sorulması Gerekenler Nelerdir? 

2. el araba satın almadan önce sormanız gereken bazı sorular aşağıdaki gibidir:

  • Araç kaç km yapmış?
  • Aracın donanım özellikleri neler?
  • Gövdenin ve iç kısmın durumu nasıl?
  • Araç kaza geçirdi mi?
  • Servis ve muayene kayıtları var mı?
  • Aracın güncel piyasa değeri nedir?
  • Araç hala garanti kapsamında mı?
  • Yedek lastikler ve diğer ekipman mevcut mu ve iyi durumda mı?
İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.