Kısa Süreli Trafik Sigortası Nedir, Kimler Nasıl Yaptırabilir?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Araçların trafiğe çıkabilmeleri için trafik sigortası yaptırmaları Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından zorunlu tutulmuştur. Markası, modeli ya da türü fark etmeksizin tüm araçları kapsayan bu zorunluluğa uyulmadığı takdirde cezai yaptırımlar devreye girer. Zorunlu trafik sigortası olmayan araç sahiplerine para cezası uygulanır. Sigortası olmayan aracın trafikte seyrederken yakalanması ise trafikten menedilmesine ve otoparka çekilmesine yol açar.  

Kaza sonucunda oluşabilecek maddi zararları teminat altına almak üzere gerçekleştirilen trafik sigortası bir yıllık olarak yaptırılır ve poliçenin her sene yenilenmesi zorunludur.

Kısa süreli trafik sigortası ise adından da anlaşılacağı üzere süre olarak farklılık gösterir. Gerek kapsam gerekse de başvuru bakımından yıllık yapılan zorunlu trafik sigortası ile benzer özellikler taşımasına rağmen; kısa süreli trafik sigortası, süre açısından kısıtlı bir zaman dilimini ifade eder.

Bu sigortadan faydalanmak istiyorsan muhtemelen “1 aylık trafik sigortası olur mu?” ya da “3 aylık trafik sigortası olur mu?” gibi sorulara yanıt arıyor olabilirsin. Soruların cevapları ve kısa süreli trafik sigortası hakkında merak ettiğin her şey yazımızda.

Kısa Süreli Trafik Sigortası Nedir?

Geçici trafik sigortası olarak da adlandırılan kısa süreli trafik sigortası her yıl yenilenen trafik sigortasının aksine günlük, haftalık ya da aylık olarak yaptırılan sigorta türünü tanımlar. Kısa süreli trafik sigortasında, herhangi bir kaza yaşanması durumunda karşı tarafta ya da üçüncü şahıslarda meydana gelen kayıpların maddi olarak teminat altına alınması amaçlanır. Dolayısıyla burada kaza yapan ve kusurlu olan tarafın zararlarının ödenmesi sigorta teminatları arasında yer almamaktadır.

Kısa süreli trafik sigortasının kapsamı tıpkı zorunlu trafik sigortasında da olduğu gibi sadece araçta oluşan maddi hasarların ödenmesi ile sınırlı değildir. Kaza sonucunda bir yaralanma durumu söz konusuysa hastane ve tedavi masrafları da sigorta kapsamında karşılanır. Sakatlık durumunda yaşanabilecek maddi kayıplar da sigorta teminatları arasındadır. Ölüm ile sonuçlanan bir kazada ise defin masrafları ve ölen kişinin bakmakla sorumlu olduğu kişilerin gelecekleri de garanti altına alınır. Eğer kazada kusurlu taraf değilsen ve bundan dolayı karşı tarafa dava açmak istiyorsan avukat ve dosya masraflarını da kısa süreli trafik sigortası dahilinde yetkili kurumlardan talep edebilme hakkına sahip olabilirsin.

Peki kısa süreli trafik sigortası hangi durumlarda yaptırılabilir? Şimdi kimler hangi şartlarda geçici trafik sigortası yaptırabilir detaylara bakalım.

kısa süreli trafik sigortası

Kısa Süreli Trafik Sigortasını Kimler, Hangi Durumlarda Yaptırabilir?

Kısa süreli trafik sigortası sadece iki farklı duruma yönelik uygulanır. Bunlardan ilki geçici plaka ile belirli bir süre dahilinde Türkiye’de bulunacaklara yönelik gerçekleştirilen kısa süreli trafik sigortasıdır. Özellikle Türkiye’yi turistik amaç ile ziyaret edenlere kolaylık sağlamak üzere gerçekleştirilen kısa süreli trafik sigortasının birtakım başvuru şartları mevcuttur. Bunların başında yurt dışında ikamet etme şartı gelir. Dolayısıyla sürekli olarak Türkiye’de ikamet eden vatandaşların bu uygulamadan faydalanabilmeleri mümkün değildir.   

İkinci olarak ise uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlara kısa süreli trafik sigortasından yararlanma hakkı tanınır. Türkiye sınırları içerisinden transit geçiş yapan ya da yurt dışından gelip, Türkiye’de herhangi bir lokasyondan yolcu ya da yük alarak yine yurt dışına çıkış yapan araçlar bu kapsama dahildir. Her iki durumda da herhangi bir kaza yaşanırsa 3 taraflarda oluşan tüm maddi kayıplar kısa süreli trafik sigortası kapsamında karşılanır. 

3 ya da 6 Aylık Gibi Kısa Süreli Aylık Trafik Sigortası Olur mu?

Yukarıda sayılan şartlar göz önünde bulundurulduğunda “1, 3 ya da 6 aylık trafik sigortası olur mu?” sorusunun yanıtı Türkiye’de yaşayan ve aracı TR kodlu plakalı olan vatandaşlar için olumsuzdur. Yurt dışından turistik amaçla gelenler ve taşımacılık yapan araçlar dışında trafik sigortası aylık yaptırılamaz. Trafik sigortasının geçerliliği 1 yıldır.

Tüm bunların yanı sıra zorunlu olarak yapılan trafik sigortasının iptal edilmesine yol açan durumlar da mevcuttur. Böylelikle 1 yılı doldurmadan daha kısa süreli olarak trafik sigortası gerçekleştirmek mümkün hale gelebilir. Özellikle aracın satışında söz konusu olan zorunlu trafik sigortası iptali vefat ve aracın perte çıkması gibi farklı durumlarda da uygulanır. Zorunlu trafik sigortası iptalinde prim iadesi de gerçekleştirilir. Bunun için aracın sigortalı olduğu gün sayı hesaplanır. Elde edilen sonuç yıllık tutardan düşürülerek araç sahibine iade edilir. 

Dolayısıyla herhangi bir aracı satın alırken kısa süreli kullanıp satmayı planlıyorsan ve bu kısa süreli kullanıma rağmen 1 yıllık trafik sigortasını ödemek istemiyorsan endişelenmene gerek yok. Satış sırasında gerçekleşen sigorta iptalinden faydalanarak ödediğin primleri geri alabilirsin. Başka hangi durumlarda sigorta iptali söz konusu olur ya da prim iadesi nasıl hesaplanır merak ediyorsanız “Trafik Sigortası İptali ve İadesi” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kısa Süreli Trafik Sigortası Nasıl Yapılır? 

Kısa süreli trafik sigortası ya da daha yaygın olarak bilinen adı ile geçici araç sigortası önceden de bahsettiğimiz gibi iki farklı duruma yönelik uygulanır. Bu şartları karşılamıyorsanız aracınız için kısa süreli trafik sigortası uygulamasından faydalanmanız mümkün değildir. 

Eğer bu iki durumun kapsamına dahilseniz kısa süreli trafik sigortası yaptırmak için gereken başvuru işlemlerine başlayabilirsiniz. Oldukça basit ve kolay bir şekilde gerçekleştirilen başvuru için talep edilen belgeler zorunlu trafik sigortası ile benzer özelliklere sahiptir. Kimlik bilgileri, ruhsat bilgileri ve plaka bilgileri ile kısa süreli trafik sigortası başvurusu gerçekleştirilebilir. Araç bilgileri de sigorta başvurusu sırasında önem kazanır. Tıpkı zorunlu trafik sigortasında olduğu gibi kısa süreli trafik sigortasında da ödemen gereken ücret aracın türü, bulunduğu il ve hasar geçmişine göre hesaplanır.

Kısa süreli trafik sigortasına başvuru yapmak için yetkili sigorta şirketlerinden faydalanabilmek de imkân dahilindedir. Devlet tarafından yetkilendirilen sigorta şirketleri sayesinde uğraşmadan ve ekstra zaman harcamadan kısa süreli trafik sigortası yaptırabilir, aynı zamanda fiyat avantajlarından faydalanabilirsiniz.  

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.