Araç ÖTV hesaplama işleminde araçların silindir hacimleri ve vergisiz satış tutarları baz alınır. Örneğin silindir hacmine ilişkin bilgi 1500 santimetre küp, satış bedeline ilişkin tutarı ise 100 bin TL olan araç için ÖTV’nin %50 oran üzerinden hesaplanması bildirilmiştir. Kullanılan oranlar aracın özelliklerine göre değişeceğinden, belirlenen oranları en iyi şekilde uygulayan ÖTV hesaplama robotu modellerinin kullanılması gerekir. Bu kapsamda en net ÖTV değeri ve indirim tutarları görüntülenir.
ÖTV indirimi hesaplanırken motor silindir hacmi, araç satış bedeli, aracın ham bedeli dikkate alınır. Bu kapsamda ham bedelin üzerinden %18 KDV tutarı hesaplanmalı ardından, ÖTV oranı kadar değer ham bedel üzerinden alınıp, % 18 KDV alınarak hesaplanan rakam bu değerden çıkarılmalıdır.
2020 senesi sonu enflasyon belirlemeleri ardından, 2021 senesi kapsamında ikinci el ve sıfır araç almak isteyen vatandaşlara ÖTV indirimi gelmesi bekleniyor. ÖTV oranları ise araçların silindir hacimlerine ve vergisiz satış tutarlarına göre değişiyor.
Örneğin 1600 santimetreküp silindir hacimli 85 bin TL tutarında araçlar için %45 ÖTV oranı uygulanırken, 1600 santimetreküp silindir hacimli 130 bin TL araçlar için %50 ÖTV oranı uygulanıyor. Bu kapsamda her iki araç içinde %18 vergili satış fiyatı hesaplanıp, ÖTV’li satış rakamından çıkarıldığında farklı indirim değerleri hesaplanıyor. Bu kapsamda ÖTV hesaplama araçlarının kullanılması en net sonuçları vermektedir.
Binek araç ÖTV ve KDV hesaplama işlemi için değeri 85 bin TL ila 130 bin TL arasında olan araçlarda %50 ÖTV oranı ve %18 KDV oranı baz alınır. Bu değerlere göre hesaplama yapıldığında 130 bin TL’lik bir araç için 130.000 bin TL’nin %50’si alınıp, 6.500 TL ÖTV’li tutarın %18’i bulunarak, 2.340 TL KDV’li tutar değerine ulaşılmalıdır.
%90 ve üzeri oranda engelli olan bireyler ÖTV olmadan binek sınıfından taşıt edinebilirler. Ancak alınacak taşıt, 2021 yılı içinde 330.800 TL’yi geçmemelidir. 2018 senesinde ikinci bir kural olarak verilen motor silindir hacminin 1,6’yı aşamaması şartı kaldırılmıştır.
Engelli ÖTV indirimini hesaplamak için tutar 330 bin 800 TL’yi aşıyorsa, aracın ham fiyatının üzerinden %18 KDV oranı alınıp, çıkan rakam ham fiyat üzerine eklenir.
Resmi gazetede yayımlanan ÖTV oranları hakkında bilgiler şu şekildedir:
Araç ÖTV oranları hakkında resmi gazete verilerine bakıldığında elektrikli araç tipleri için %50 ÖTV oranı uygulandığı bilgisine erişilir. Silindir hacmi 1500 santimetreküp olan ve 70 bin TL satış bedelli araçlar için %50 ÖTV oranı tanımlanmıştır. Elektrikli olmayan 1600 santimetreküp silindir hacimli ve 85 bin TL matrahlı araçlar ise % 45 ÖTV oranına sahipler.
ÖTV zammı ardından en çok satan 10 otomobil ve fiyat rakamları:
Bu fiyat değerleri üzerinden satışlar gerçekleşmiştir.
Motosiklet ÖTV oranları hakkında detaylar:
Elektrikli motora sahip hibrit araçların ÖTV oranları:
Engelli bireyler H sınıfı ehliyete sahip olmaları halinde, maksimum 330.800 bin TL değerli bir aracı, şartlara uygun özel aksam yatırmak şartı ile ÖTV ödemeden alabilirler. Bu aracın alımı kapsamında engel tipine uygun özel aksamın yapılması ve engelli sağlık kurulu raporu sunulması kabul edilir ve satın alma işlemi sırasında ÖTV’den muaf olunur. Ayrıca araç başka bir şahıs tarafından kullanılmamalıdır.
Gazi ve şehit yakınları engelliler için geçerli olan 200 bin TL limiti aşmama şartından muaf şekilde, 1600 motoru geçmeyen araçları diledikleri her markadan ÖTV’ye tabi olmadan alabilirler. Bu kapsamda araç alınmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ‘’gazi yakını belgesi’’ alınmalı ve araç satın alım işlemleri sırasında sunulmalıdır.