Tamamlayıcı Trafik Sigortası Nedir?
Tamamlayıcı trafik sigortası nedir, hangi teminatları kapsar yazımızdan detaylarıyla öğrenebilirsin.
*Kasko değer hesaplama aracındaki veriler, Türkiye Sigortalar Birliğinin (TSB) kasko değer listesinden alınmaktadır.
Aracını güvence altına almak için Kasko Sigortası yaptırmayı düşünüyorsan poliçe düzenlenirken en çok karşılaşacağın terimlerden biri araç kasko değeridir. Peki, kasko poliçesinin hesaplanmasında önemli bir yere sahip olan araç kasko değer listesi nedir?
Kasko değeri, aracının ortalama piyasa değeri anlamına gelir. Kasko Sigortası kapsamında olası bir kaza sonucu, sigorta şirketinin karşılayacağı tutarın üst limitini belirleyen değerler listesine araç kasko değer listesi denir. Kasko değer listesi, motorlu kara taşıtlarının kasko poliçelerinin düzenlenmesinde yardımcı olmak amacıyla Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSB) tarafından düzenli olarak her ay hazırlanır. Dolayısıyla TSB tarafından da verileri teyit etmen gerekebilir.
Kasko değer listesi, 15 yaşına kadar olan motorlu kara taşıtları için hazırlanır. 15 yaş üstü araç kasko değer listesi yerine, daha eski model ve tiplere ait motorlu taşıtların sigorta bedelleri, sigortayı yaptıracak kişi ile sigorta şirketinin karşılıklı anlaşması sonucunda kararlaştırılır.
Sigorta yaptıracaklar tarafından karıştırılabilen "kasko değer" ve "kasko fiyatı" kavramlarına da bir açıklık getirelim. Kasko değeri araçların ortalama piyasa değeriyken kasko fiyatı sigorta poliçesine ödenen prim tutarını ifade eder. Karıştırılmalarına neden olan aralarındaki bağlantı ise kasko fiyatı belirlenirken aracın ortalama piyasa değeri yani kasko değeri de esas alınır. Araç pert olduğunda ödenecek üst limit kasko değerine göre belirlenir.
Kasko değeri ne kadar diye bir arama yapıldığında kasko poliçe fiyatına dair net bir bilgi bulunamaz, sadece aracın piyasa değeri öğrenilebilir. Kasko fiyatı birçok başka kritlerle birlikte hesaplandığı için (aracın marka-modeli, sürücünün hasar geçmişi, poliçe teminat kapsamı gibi) en net ücret bilgisi kasko teklifi alınarak öğrenilebilir.
Araç kasko değerleri; TSB tarafından farklı dönemlerde araçların marka, model, motor hacmi ve üretim yılına göre açıklanır. TSB kasko değer listesi genellikle ayda bir kez güncellense de araçların fiyat dalgalanmasına göre birden fazla kez de güncellenebilir. Bu sebeple bu listedeki değerler sık sık değişebilir.
Sigorta şirketleri, araç sahiplerine en uygun kasko teklifini yaparken kasko değer listesini referans alır. Ayrıca sıfır ve ikinci el araçlar için farklı kaynaklar söz konusudur.
Araç kasko değerini etkileyen başka faktörler de vardır. Bu faktörler şu şekilde:
Aracının standart donanımları arasında yer alan jantlar, lastikler ve benzer parçalar kasko teminatları arasındadır. Ancak araca sonradan takılan yedek parçalar, aksesuarlar ve cihazlar kasko teminatlarına dahil değildir. Bu parçaların bedelleri sigorta şirketi ile sigorta sahibi arasında karşılıklı anlaşma sağlanarak belirlenir.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) motorlu kara taşıtlarının kasko sigortası fiyatlarını belirlemesinde yardımcı olan kasko değer listesini yayınlar. TSB kasko değeri için belirli kriterleri esas alır. İkinci el araç satan ilan siteleri, ithalat ve imalat yapan firmalar ve bu firmaların web siteleri, araba galerileri, araç değerleri ile ilgili süreli yayınlar, gazetelerin ikinci el araba ilanları, alıcı ve satıcıların fatura gibi belgeleri gibi birçok farklı alandan verileri toplar ve listeyi oluşturur. Her ay başında güncel TSB kasko değerleri resmi web sitesinde yayınlanır.
Araç kasko değeri sorgulama, aracının kasko değer listesine göre değerini belirten işlemdir. Kasko bedeli sorgulama için yukarıdaki Sigortam.net Araç Kasko Değer Hesaplama aracını kullanabilirsin.
Kasko değeri öğrenme işlemi için aşağıdaki bilgileri doldurman yeterlidir.
Araç sahibi olan herkesin yılda 2 kere ödemek zorunda olduğu vergilerden biri olan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarı belirlenirken kasko değer listesi baz alınır. MTV, kasko değer listesine göre değerlendirilerek hesaplanır diyebiliriz.
Araç için ödenmesi gereken MTV tutarı, kasko değerinin %5’inin altında kalmalıdır. MTV tutarı, kasko değerinin %5' ini geçiyorsa araç vergisinin daha düşük ödenmesi için ilgili vergi dairesine başvuru yapılmalıdır. Böylece MTV yeniden hesaplanır ve yanlışlık ortadan kalkar.
MTV hesaplama ve ödeme hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Araç kasko değer listesinde yer alan araç bedelleri ile piyasa fiyat değerleri belli ölçüde farklılık gösterebilir. Şu şekilde ifade edelim:
Araç kasko değer listesi hazırlanırken kazası olmayan araçların hesaplamada temel alınması, araç için pazarlık payının henüz düşülmemiş olması gibi sebeplerden dolayı liste fiyatı, piyasa fiyatının üzerine çıkabilir.
Kasko değer listesini incelerken ilk dikkat etmen gereken şey, kasko değer listesinin Zorunlu Trafik Sigortası’nı kapsamadığıdır. Bu listedeki değer, aracının sadece Kasko Sigortasına ait değerini içerir. Kasko değeri hesaplama yaparak aracının ortalama piyasa değerini öğrenebilirsin. Bu değer de kasko poliçenin primlerini etkileyen en önemli kriterlerden biridir.
Zorunlu Trafik Sigortası primleri ise; aracın markası, türü ve hasar geçmişi gibi durumlar dikkate alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tavan fiyat konularak belirlenir. Trafik sigortası hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için “Trafik Sigortası Nedir?” yazımıza göz atabilirsin.
Araç rayiç bedeli, araç model ve özelliklerine göre farklılaşan alım-satım değeri anlamına gelir. Araç rayiç bedel kavramı kasko poliçe primlerini etkilemesi nedeniyle kasko rayiç bedel olarak da adlandırılır.
Araç rayiç bedelinin kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Önceki dönemde Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) tarafından düzenlenen araç kasko bedeli, sigorta şirketlerinin araç rayiç bedeli hesaplamasında etkili oluyordu. Bugün ise araçlar için rayiç bedel hesaplanırken ikinci el araç alım-satımı yapan internet siteleri, gazetelerdeki ikinci el ilanları ile araç ithalat ve ihracatı yapan firmalar ve ilgili web siteleri referans alınmaya başlanmıştır. Peki bu değişikliğin nasıl bir avantajı var?
Aracının bir kaza nedeniyle hasar aldığını varsayalım, eğer sigorta kapsamında yapılacak olan ödeme, poliçende yazan tutara göre belirlenirse aracının değeri yükseldiğinde bu durumdan olumsuz etkilenebilirsin. Kasko sistemindeki yeni düzenlemeler ve yürürlüğe giren yasalarla birlikte hasar ödemesi, aracın hasar gördüğü tarihteki rayiç değeri dikkate alınarak yapılmaya başlanmıştır. Böylece araç sahiplerinin mağduriyeti ortadan kalkmış ve sigorta şirketleri arasındaki anlaşmazlık da çözüme kavuşmuştur.
Araçların rayiç bedelini belirleyen etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz.
Aracın için alacağın en iyi önlem Kasko Sigortası yaptırmaktır. Hala bir kaskon yoksa ve yaptırmayı düşünüyorsan öncelikle “Kasko Poliçesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?” başlıklı yazımızı okuyup konu hakkında gerekli bilgileri edinebilirsin. Ardından Sigortam.net üzerinden aracının kasko değerini öğrenebilir ve ihtiyacın olan kasko poliçesi için bütçene en uygun Kasko Sigortası fiyat teklifini alabilirsin.