Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) Nedir, Avantajları Nelerdir?

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile ilgili tüm detaylar bu yazımızda

Sağlık sigortaları, değişen yaşam biçimleriyle birlikte artık herkes için daha önemli olmaya başladı. Tabii her sağlık sigortası türünün kapsamı farklı. Özel sağlık sigortasına sahip olmayanlar için ise Tamamlayıcı Sağlık Sigortası kısa adıyla TSS çok önemli bir fırsat olarak öne çıkıyor.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK'lıların anlaşmalı özel hastanelerden ücretsiz muayene, tahlil ve tetkik yaptırmasını sağlayan sağlık sigorta poliçesidir. Bir başka açıklamayla TSS nedir sorusuna SGK'lıların özel hastanelerden uygun fiyatlarla yararlanmasını sağlayan devlet destekli bir sağlık sigortasıdır diyebiliriz.

TSS SGK teminat prim limitlerini aşan tedavi masraflarını karşılayarak özel hastanelerde fark ücreti ödemeden sağlık hizmeti alınmasını amaçlar. SGK kapsamı dahilinde kısmen karşılanan hizmetlerin dışında kalan sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik en ekonomik yol olarak da değerlendirilebilir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kimlere Yapılır?

TSS'den sosyal güvenceye sahip olan genel sağlık sigortalılar faydalanabilir. Bu sigorta, 55 yaş altı SGK mensubu kişilere özel yapılır. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaş sınırı sigorta şirketlerine göre değişebilir. Yani bazı sigorta şirketleri 55 yaş üstüne de TSS poliçesi yaptırabilmektedir.

Tamamlayıcı sağlık sigortasından kimler faydalanabilir sorusuna daha geniş bir cevap verecek olursak ise SGK'ya bağlı olarak çalışan işçiler, bağ-kurlular, devlet memurlarını da sayabiliriz. Aynı zamanda Türk vatandaşı olmasa da çalışma izni olan yabancılar da TSS yaptırabilir. Çalışma izni olmayan yabancı uyrukluların ise yabancı sağlık sigortası yaptırması gerekir.

Tamamlayıcı sağlık sigortası bireysel bir sağlık poliçesidir. Genel sağlık sigortası gibi aile bireylerini etkilemez, sadece poliçe sahibinin sağlık güvencesini sağlar. Aile bireylerinin TSS poliçesinden faydalanması için onların da poliçeye eklenmesi ya da ayrıca bireysel poliçe yaptırması gerekir. Aile sağlık sigortası hakkında yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Avantajları Nelerdir?

  • Tamamlayıcı sağlık sigortası özel hastanelerde ücretsiz sağlık hizmeti almanızı sağlar. Özel sağlık sigortaları genel olarak özel hastanelerde ayakta tedavi masraflarını %80 oranında karşılanır. Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında ise tedavi giderlerinin tamamının karşılanması sağlanır.
  • TSS, sigorta başlangıç tarihinden sonra ortaya çıkan hastalıklara ait muayene, tetkik ve tedavi giderlerini karşılar. Bu sigorta sayesinde SGK’nın karşıladığı sağlık hizmeti tutarı sonrasında kalan kısım, sigorta şirketi tarafından ödenir ve aradaki ücret sigortalılara yansıtılmaz. Sadece 15 TL katılım payı ödeyerek fark ücreti ödemeden özel hastanelerden yararlanabiirsiniz.
  • TSS'de genel olarak 8/10 arası ayakta muayene hakkı vardır. Her muayene sırasında doktorunuzun verdiği tahlil ve tetkikler tek muayene hakkı içerisinde yer alır. Bu sayede yıl içerinde 8/10 kere istediğiniz sağlık branşından hizmet alabilirsiniz.
  • TSS, özel sağlık sigortasına göre daha uygun fiyatlıdır. Özel sağlık sigortası tamamlayıcı sağlık sigortasına göre neden daha pahalıdır yazımızdan öğrenebilirsiniz.
  • Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimi uygulamasında da yararlanabilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir?

Tamamlayıcı sağlık sigortasının yatarak ve ayakta tedavi temel teminatIarı olmak üzere iki tür teminatı bulunur. Teminatlar ister sadece yatarak tedavi, ister yatarak ve ayakta tedavi beraber olmak üzere kişilerin tercihine göre belirlenir. Tamamlayıcı sağlık sigortası neleri kapsar yazımızdan TSS kapsamı hakkında tüm detayları öğreneblirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasında Dikkat Edilmesi Gereken Konular Nelerdir?

Aslında özel sağlık sigortası olan bir kişi SGK’ya da tabi ise hem özel sağlık için sigorta şirketine hem de Genel Sağlık Sigortası için SGK’ya prim öder. SGK prim ödemesi zorunlu iken özel sağlık sigortası isteğe bağlı gerçekleşir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası sadece SGK ile anlaşmalı hastanelerde geçerlidir. Bu nedenle belli rahatsızlıklarda SGK ile anlaşmalı olmayan hastanelerde tedavi olmayı planlayan veya alacağı tedavide kurum veya doktor sınırlamasına tabi olmak istemeyen kişiler, bu hususa dikkat etmeli.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile Özel Hastanede Fark Ücreti Ödenir mi?

SGK, SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) üzerinden muayene ve tedavinin tutarını belirler. SGK’lı bir hastanın özel hastaneye giderek muayene olmak istediğini, SGK’nın da muayenenin türüne göre özel hastaneye 100 TL ödeme yapacağını bildirdiğini varsayalım. Bu durumda özel hastane hastadan en fazla %200 oranında fark ücreti talebinde bulunabilir. Yani hastanın, hastaneye ödeyeceği toplam maksimum tutar 200 TL olurken, kalan 100 TL’yi ise SGK öder.

SGK özel hastane ödemelerinde fark ücreti yatırmamak için ise Tamamlayıcı sağlık sigortası devreye girer. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak özel hastanelere fark ücreti ödemeden ücretsiz tedavi olunabilir. SGK Özel Hastane Masraflarını Karşılar mı? yazımıdan SGK anlaşmalı hastanelerde masrafların nasıl ödeneceğini ve TSS ile bağlantısını detaylarıyla öğrenebilirsiniz.