HGS Sorgulama ve HGS İptali Nasıl Yapılır?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

HGS yani Hızlı Geçiş Sistemi, Türkiye’de 2012 yılından beri kullanılmaktadır. Bu sistem ile boğazlardan ve otoyollardan geçiş için ücret ödemesi pasif RFID teknolojisiyle yapılır. Otoyol ve köprü geçişlerini kolaylaştıran HGS, kurumların ve araç sahiplerinin işlerini hızlandırır. HGS’yi kullanabilmek için PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan ve satış noktalarından HGS etiketi alabilirsin. Aldığın etiket, HGS noktasında aracın camından okunur ve gişelerden hızlı bir şekilde, beklemeden geçilebilir. Ayrıca, HGS ne demek, HGS iptali ve HGS sorgulama gibi önemli ve bilinmesi gereken noktalar vardır. HGS hakkında bilinmesi gereken her şeyi yazımızın devamında bulabilirsin. 

HGS Nedir?

HGS veya Hızlı Geçiş Sistemi, ücretli köprü ve otoyollardaki geçişler sırasında elden nakit para vermeyi ortadan kaldıran ve ücret tahsilatı nedeniyle oluşan zaman kaybının, masrafların ve dur kalk sebepli araç trafiğinin sonlandırılmasını amaçlayan sisteme verilen addır. Bu sistemde sürücüler etiket veya kart kullanabilirler. Ücret tahsilatı, geçiş esnasında gişedeki alıcılar ve araçtaki etiket arasındaki radyo frekanslarıyla yapılır. Araca özel tanımlanan HGS etiketi ile gişede bulunan alıcı bağlantı kurarak geçiş ücretinin tahsilatını yapar.

HGS sisteminde ücretlendirme araç sınıflarına göre ve geçilen otoyola veya köprüye göre değişiklik gösterir. Araçlar bu sistemde 6 şekilde sınıflandırılmıştır. Her araçta o araca uygun HGS etiketinin bulunması zorunludur. Farklı sınıfa ait etiket kullanıldığında araç kara listeye dahil edilir. Köprü geçiş ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

HGS’de araç sınıflandırması ise şu şekilde yapılır:

  • 1. Sınıf Araçlar (Aks aralığı 3.20 metre altındakiler): Otomobiller, motosikletler, kamyonet, minibüs, arazi taşıtı gibi.
  • 2. Sınıf Araçlar (Aks aralığı 3.20 metre üzerinde olan her türlü 2 akslı araç): Minibüs, kamyonet ve otobüs gibi.
  • 3. Sınıf Araçlar (Aks adeti 3 olan araçlar)
  • 4. Sınıf Araçlar (Aks adeti 4 ve 5 olanlar)
  • 5. Sınıf Araçlar (Dingil sayısı 6’dan fazla olanlar)
  • 6. Sınıf Araçlar: Motosikletler

HGS Nasıl Alınır? HGS Ücreti Ne Kadar?

HGS etiketini alabilmek için çeşitli alternatifleri deneyebilirsin. HGS etiketini dilersen yapışkan tipinde dilerseniz de kart tipinde alabilirsin. HGS için gerekli evraklar vardır. HGS etiketi alabilmek için kimlik fotokopinin ve araç ruhsatının yanında bulunması gerekir. İki belgeyle birlikte ilgili kuruma giderek başvuruda bulunabilirsin. HGS ücreti yapışkan tipi etikette 15, kart tipi etikette ise 30 TL’dir. Gerekli belgelerini hazırladıktan sonra dilersen size en yakın PTT şubesine, anlaşmalı bankaya veya satış noktasına gidebilir, anlaşmalı İş Bankası, Garanti Bankası veya Akbank’tan, HGS etiketi alabilirsin. Aynı zamanda karayollarının giriş çıkışlarındaki HGS satış noktalarından da HGS etiketi alabilirsin. HGS etiketi almak için belgeleri tamamlayıp ilgili kuruma gitmek dışında herhangi bir işlem yapmana gerek yoktur.

HGS Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hızlı Geçiş Sisteminde otoyollar ve köprülerden geçerken yeterli bakiyenin olması gerekir. Aksi takdirde plakana ceza yazılır. Bunu önlemek için düzenli olarak HGS sorgulaması yapmalısın. HGS sorgulama ile bakiye bilgilerini ve varsa cezalarını görebilir, doğru zamanda HGS ödeme yaparak ekstra maliyetlerden kurtulabilirsin. HGS hesaplarında kalan bakiyeyi farklı birçok yöntemle sorgulayabilirin.

HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?

HGS kartınızda kalan bakiyeyi aşağıdaki yollarla öğrenmen mümkündür:

  • PTT web sitesi
  • e-Devlet
  • HGS mobil uygulaması
  • HGS etiketinin alındığı banka uygulaması veya müşteri hizmetleri
  • 0850 460 60 60 numaralı HGS çağrı merkezi

PTT Üzerinden HGS Bakiye Sorgulama

HGS sorgulama için en çok tercih edilen yol PTT web sitesidir. PTT’nin HGS bakiye sorgulama için oluşturduğu özel sayfaya girip ücretsiz bir şekilde bakiyeni öğrenebilirsin. HGS bakiyeni öğrenmek için şu adımları takip edebilirsin:

  • PTT’nin HGS müşteri adresine gir. 
  • Müşteri hizmetleri kısmından e-posta adresin ve şifrenle giriş yap. Dilersen e-Devlet şifrenizle de giriş yapmayı tercih edebilirsin.
  • Çıkan ekrandan HGS bilgilerini görüntüleyebilirsin.

HGS sorgulama sayesinde gişelerden geçmeden önce veya sonra kontrollerini yapabilir ve gerekirse bakiye yüklemesi de gerçekleştirebilirsin. Böylece olası bir geçiş ihlaliyle karşılaşmadan önlemlerini alabilirsin. PTT’nin oluşturduğu sayfadan veya e-Devlet üzerinden bakiye sorgulaması  apabileceğin gibi HGS ceza sorgulaması da yapabilirsin. Tek yapman gereken ilgili siteye giderek kullanıcı adın ve şifrenle giriş yapman ve ilgili bölümü seçmendir. HGS ceza sorgulaması sayfasını düzenli kontrol ederek olası yanlışlıkların önüne geçebilirsin

Müşteri Hizmetleri Üzerinden HGS Bakiye Sorgulama

HGS bakiye sorgulama ve yükleme işlemleri müşteri hizmetleri kısmından da yapabilirsin. HGS müşteri hizmetlerine dilersen online olarak dilersen de telefon aracılığıyla ulaşabilir ve işlemlerini gerçekleştirebilirsin. PTT’nin web sitesinden veya 444 17 18 numaralı telefondan iletişim kurabilirsin. Tüm bunların yanı sıra HGS müşteri hizmetleri için akıllı telefon uygulamasından da faydalanabilirsin. Android ve iOS işletim sistemli telefonlara yönelik olan bu uygulama ile HGS sorgulaması yapabilir ve tüm geçiş ihlallerini görebilirsin. Sisteme T.C. kimlik numaran ve şifren ile giriş yapman mümkündür. 

HGS Borç Sorgulama ve Kaçak Geçiş İhlali

HGS kartında yeterli bakiyenin bulunmaması ve HGS kartının araçta takılı olmaması gibi durumlarda gişelerdeki kameralar araç plakasına ceza yazar. Bu durumların önüne geçmek için HGS ceza sorgulama işlemini düzenli yapman ve kartını da doğru bir şekilde cama yapıştırman gerekir. HGS kaçak geçiş durumunda yazılan ceza, aracın ne kadar mesafe gittiğine bağlıdır. 

HGS Borç Sorgulama 

HGS etiketlerinde yeterli bakiyenin olmaması veya gişeden geçilmesi durumunda kaçak geçiş meydana gelir. Aracınla yapılan kaçak geçişlerle ilgili bilgileri Karayolları HGS borç sorgulama sayfasından yapabilir, İhlalli geçiş sorgulama yani HGS kaçak geçiş sorgulama ile, HGS kaçak geçiş hakkındaki borç bilgilerini öğrenebilirsin. GS borç sorgulama işlemini PTT sayfası üzerinden gerçekleştirebilir, açılan sayfaya araç plakanı yazarak kaçak geçiş bilgilerini görebilirsin. HGS kaçak geçiş ücreti, kaçak geçişin yapıldığı tarihten sonraki 15 gün içinde ödenirse veya hesapta geçiş ücreti bulundurursan ceza uygulanmaz; 15 günden sonra ise geçiş ücretinin 4 katı ceza olarak kesilir. 

HGS Borç Sorgulama ve Kaçak Geçiş İhlali

Kaçak geçişin yanı sıra HGS mobil uygulamasından araç bilgilerine ve muayenesine ilişkin sorgulamalar yapılabilir. Bunun için ilgili menüye gelerek araç plakasını veya şasi numarasını girmen gereklidir. Kurumsal müşteriysen eğer, T.C. veya vergi numaranı da girmelisin. Daha sonra ödeme yapacağın kredi kartı bilgilerini girerek sorgulama yapabilirsin. Bu esnada telefonuna gelen SMS ile doğrulamayı tamamlaman gerekir.

Plakadan ceza sorgulama ile aracına yazılan diğer para cezalarını da öğrenebileceğini hatırlatalım.

HGS Nasıl Yüklenir?

HGS bakiyesi yükleyerek otoyollar ve köprülerden hiçbir sorun yaşamadan geçebilirsin. HGS bakiye yükleme için şu yollardan faydalanabilirsin:

  • PTT şubeleri
  • e-Devlet
  • Anlaşmalı bankalar
  • Anlaşmalı akaryakıt istasyonları
  • HGS mobil uygulaması
  • HGS web sitesi
  • Operatörler üzerinden kısa mesaj gönderimi
  • e-PTT AVM

Yukarıdakilere ek olarak bazı aracı kurumlar yardımıyla HGS bakiyesi yüklemen mümkündür ancak bu kuruluşlar ek ücret ve komisyonlar talep edebilirler. Dilerseniz HGS yüklemesi için otomatik ödeme talimatı da verebilirsin. Otomatik HGS ödeme talimatı için HGS kartını aldığın kuruma başvurabilirsin.

HGS Nasıl İptal Edilir?

HGS iptali nasıl yapılır sorusu HGS iptal ettirmek isteyen kişilerin merak ettiği bir konudur. HGS iptal etme işlemi bilinenin aksine oldukça kolay bir şekilde yapılabilir. HGS iptal işlemleri PTT, e-Devlet, ilgili banka ve anlaşmalı noktalardan gerçekleştirilebilir. 

PTT HGS İptali: İptal için PTT’ye başvurabilir ve iptali hızlıca gerçekleştirebilirsin. PTT şubesinden iptal işlemi yaparken talebini görevliye bildirip hızlıca işlemleri başlatabilir, iptal ve kapatma formunu doldurup görevliye vererek işlemi tamamlayabilirsin. İptal başvurusundan önce borçlarını ödediğinden emin olman gerekir. Aynı zamanda kartınızda bakiye varsa bu bakiyeyi de çekebilirsin. İptal işleminden sonra bakiye ödemelerini almak için 30 gün beklemen gerekir. 30 günün ardından sana verilen makbuzla bakiyeni alabilirsin.
e-Devlet Üzerinden HGS İptali: Eskiden iptal için internet üzerinden işlem yapılamasa da artık PTT'ye gitmeden HGS iptali e-Devlet'ten yapılabilmektedir. E-Devlet üzerinden iptal başvurusu yapmak için T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifrenle sisteme girip başvurunu iletebilirsin.
Anlaşmalı Noktalardan HGS İptali: HGS etiket ya da kartını anlaşmalı noktalardan aldıysan bu durumda HGS iptali için anlaşmalı satış noktasının müşteri hizmetlerini arayabilirsin. 
Bankadan HGS İptali: HGS iptali için HGS aldığın bankanın herhangi bir şubesine giderek veya bankanın müşteri hizmetlerini arayarak işlem gerçekleştirebilirsin. HGS’deki bakiye birkaç gün içinde banka hesabına aktarılacaktır. 

HGS Araç ve Plaka Değişikliği Yapılabilir mi?

HGS plaka numarası üzerinden oluşturulduğu için HGS devredilen bir uygulama değildir. Araç alım-satımında HGS aboneliğinin iptal ettirilmesi gerekir. HGS araç ve plaka değişikliğinden önce PTT üzerinden veya e-Devlet’ten HGS iptali yapılmalıdır. HGS iptalinin araç ve plaka değişikliğinde unutulması birçok mağduriyeti beraberinde getirir. Sistemde plakanın eski sahibine ait bilgiler yer aldığından borç ödemede, cezaları kontrol etmede ve sorgulamada birçok sorun yaşanır. Tüm bu nedenlerden dolayı araç ve plaka değiştirdiğinde HGS iptalini yapıp daha sonra tekrar HGS başvurusu yapmalısın. Bu sayede mağduriyetlerin önüne geçebilir ve sorunsuzca otoyollardan ve köprülerden geçebilirsin. Plaka değişince HGS kartındaki bakiyeyi yeni bir karta aktarabilirsin.

Plaka değiştirme konusunda merak ettiklerin varsa da bu yazımıza göz atabilirsin.

HGS Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kurumsal HGS sorgulama nasıl yapılır?

HGS’ye yalnızca bireysel değil, kurumsal olarak başvurmak da mümkündür. Bu sayede bir şirket ya da filoya ait araçlar tek etiket üzerinden takip edilebilir. Araçların takibi de tek panel üzerinden gerçekleştirilebilir. Kurumsal HGS sorgulama için PTT web sitesini kullanabilir ve tüm işlemlerini buradan sürdürebilirsin.

HGS anlaşmalı akaryakıt istasyonları hangileridir?

Petrol Ofisi, Shell, BP, Opet, TPPD ve Total yetkili istasyonlarından HGS bakiyene yükleme yapabilirsin.

HGS ceza sorgulama nasıl yapılır?

Köprü ve otoyollardan HGS’yi veya diğer ödeme seçeneklerinden birini kullanmadan geçiş yapan sürücüler için cezai işlem uygulanır. Bu ceza sabit değildir, geçiş ihlalinin yapıldığı bölge ve güzergaha göre değişiklik gösterir. HGS ceza sorgulama için PTT veya e-Devlet platformu üzerinden işlem gerçekleştirebilirsin. 

  • E-devlet üzerinden HGS ceza sorgulama yapmak için e-Devlet şifren, banka bilgilerin, mobil veya elektronik imza ile sisteme giriş yapabilirsin. 
  • PTT’den HGS ceza sorgulama yapabilir, bakiyeni, geçiş kayıtlarını ve ihlalleri öğrenebilir. Bunun için doğrudan PTT şubesine gidebilir veya online olarak da sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsin. 

HGS ceza ödeme nasıl yapılır?

HGS geçiş ihlali için ödemelerini PTT HGS yükleme sayfasından veya anlaşmalı bankaların internet şubelerinden yapabilirsin. Eğer ödemeyi ceza tebliğ gününden itibaren 15 gün içinde ödersen %25 indirimden yararlanabilirsin. Aksi durumda mevcut cezanın 10 katı kadar ödeme yapmak durumunda kalabilirsin.

HGS kaçak geçiş yapılması durumunda ne yapılmalıdır?

Geçiş ihlali yapan aracın HGS hesabına 15 gün içinde yeterli bakiyenin yüklenmesi gerekir. Aksi takdirde cezalı geçiş bedeli uygulanır.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.