Elektrikli Araba Şarj Maliyeti ve Fiyatları Ne Kadar?
Elektrikli araba şarj maliyeti ne kadar tutar, şarj fiyatları ne kadar gibi soruların için hemen tıkla.
İçten yanmalı motorlara kıyasla avantajları günden günde daha çok anlaşılan elektrikli araçlar birçok kişinin ilgisini çekmeye başlamıştır. Elektrikli araçlar gazla kıyaslandıklarında daha hesaplıdırlar. Bu sebeple gazla çalışan araçlara göre daha verimli oldukları söylenmektedir. Ayrıca petrol ve türevi herhangi bir yakıta gerek duymadan çalışan dolayısıyla hem çevreye zarar vermeyen hem de rahat bir şekilde şarj olan elektrikli arabaların kullanımı gün geçtikçe artmaktadır.
Elektrikli araçların pek çok artı yönü olsa da elektrikli araç almadan önce her bir kalemi doğru bir şekilde ele alıp hesaplayıp araştırmanızı yaparak sizler için en uygun seçeneği belirlemeniz yararınıza olacaktır. Bu yazımızda elektrikli araçların şarj konusu ile ilgili detayları bulabilirsiniz.
Şarjın kolaylığı kadar şarjın dolum süresi de araç kullanıcıları için son derece önemlidir. Elektrikli araba şarj süresi pek çok faktöre göre değişebilmektedir. Bunlardan faktörlerden ilki aracınızın modelidir. Aracınızın modeline göre şarj süresi değişiklik gösterebilir. Yani aracınızı 30 dakikada şarj edebileceğiniz gibi 2-3 saat kadar uzun bir sürede de şarj edebilirsiniz. Burada atlanmaması gereken nokta aracınızın ihtiyacı olan elektriği sıradan ev elektriği ile verip vermeyeceğinizdir. Ev elektriği ile bu süre 40 saate kadar uzayabilir. Bu yüzden eve istasyon yaptırmak istiyorsanız gerekli enerjiyi araca verebileceğinizden emin olmalısınız. Ayrıca “Elektrikli araba ne kadar sürede şarj olur?” sorusu elektriğin gücüyle de ilgilidir.
Halka açık seviye 2 şarj cihazında saatte 25 mil menzile varan bir doldurma söz konusu olabilir. Seviye 3 şarj cihazlarında ise elektrikli araç şarj süresi 30 dakika kadar kısa bir sürede %80’e kadar dolabilir. Elektrikli aracın şarjı kullanılan şarj tipine ve aküye bağlı olarak da değişecektir.
60 kWh bataryaya sahip standart bir elektrikli aracı 7kW şarj noktası kullanarak 8 saatte doldurmak mümkündür. Ancak genellikle tam kapasiteye ulaşmak yerine ihtiyaç duyulacak kadar doldurmak zamandan tasarruf anlamına geldiğinden daha çok tercih edilir.
“Elektrikli araç kaç saatte şarj olur?” sorusunun cevabı aracın aküsünün modeli, hacmi ve elektrik yükleme gücüne göre de değişir. Elektrikli aracınızı şarj etmek mevcut elektriğinizin ne kadar olduğuna bağlı olarak da değişebilir.
Son zamanlarda merak edilen TOGG T10X modeli de elektrikli bir araçtır. TOGG T10X özellikleri yazımıdan şarj konusunda merak ettiklerini öğrenebilirsin.
Elektrikli araç şarj süresi kadar maliyeti de merak edilir. Yukarıda bahsettiğimiz şarj doldurma sürelerinde ne kadar maliyet çıkıyor, elektrikli araba şarj maliyeti ne kadar yazımızdan öğrenebilirsin. Aynı zamanda şarj olduktan sonra aracın sürüç esnasında bir yakıt tüketim maliyeti de olur. Yakıt tüketimi ile ilgili merak ettiklerin için de elektrikli araba ne kadar yakar yazımıza göz atabilirsin.
Elektrikli araçlarda tüketim süresi pek çok faktöre göre değişiklik gösterir. Örneğin elektrikli aracınızdaki akünün boyutu, hangi şarj istasyonundan elektrik aldığınız, elektrikli arabanın aküsünün yaşı gibi noktalar; hem aracın şarj olma durumunu hem de şarj tüketimini etkiler.
Elektrikli aracınızın bataryası ne kadar büyükse onu tam anlamıyla doldurmak da o kadar uzun sürecektir. Elektrikli aracınızın kullanım şekli de pil ömrünü etkileyebilir. Örneğin yolun durumu, trafikten ötürü durup kalkmalar, klima kullanımı; elektrik bataryasının çabuk bitmesinde etkili olabilir.
Elektrikli araçların standart bakımları da düzenli yapılmalıdır. Yani benzinli araçlardaki düzenli bakım ihtiyacı elektrikli araçlar için de geçerlidir. Bu sebeple elektrikli araç bakımlarının aksatılmaması önemlidir. Aracınıza yaptıracağınız bakımlar aracınızla ilgili tasarruf etmenize de olanak sağlayacaktır. Periyodik araç bakımları araçtan alınacak verimi de üst seviyelere taşıyacaktır. Elektrikli araç bakım işlerini ise mutlaka elektrikli araç konusunda uzman bir ekibe yaptırmanız gerekir. Araç bakımı için de güvenilir, kaliteli, donanımlı bir firma bulabilirsiniz.
Ev tipi istasyonlarda yapılacak dolum ise dışarıdaki istasyonlara nazaran daha uzun sürecektir. Özel ev tipi şarj; şarj istasyonlarına oranla biraz daha yavaş çalışır. Bu sebeple elektrikli aracınız için eve şarj istasyonu taktırmak isterseniz kapsamlı bir bilgi almalısınız. Elektrikli araba evde şarj edilir mi yazımızdan evde şarj ve maliyetleri hakkında merak ettiklerini öğrenebilirsin.
Elektrikli arabalar son teknolojinin sağladığı avantajlarla kullanım kolaylığı ile dikkat çeken araçlardır. Elektrikle çalışan araçlar hem doğru akım hem de alternatif akım versiyonlarına sahip araçlardır. Elektrikli araçların en güzel özelliklerinden bir tanesi de sessiz çalışmasıdır. Yani karbondioksit salınımı olmaması yanı sıra gürültü kirliliği de yapmamaktadır. Elektrikli arabaların performans açısından da dizel motorlara oranla avantajları daha yüksektir. Örneğin kısa bir süre zarfında yüksek devire çıkmak mümkün olabilir. Bu durum, dizel araçlara göre daha keyifli bir sürüş imkânı sunabilir. Elektrikli araç nedir yazımızdan elektrikli araçların özelliklerini ve çeşitlerini öğrenebilirsin.
Elektrikli araçlar içerisinde yeniden doldurulabilir bataryalar bulunur. Şarj istasyonlarında bu bataryaları doldurmak mümkündür. Şarj istasyonlarında ise elektrikli araçlar, aracın modeline göre kısa bir sürede şarj edilebilir. Elektrikli araç istasyonlarının yanı sıra evde de elektrikli araç şarj etmek mümkündür. Aracınıza uygun bir yeriniz, şarj cihazınıza uygun bir alanınız var ise evde şarj etmek de büyük bir avantaj sağlar. Elektrikli araba nasıl şarj edilir yazımızdan şarj yöntemlerinin tümü hakkında bilgi sahibi olabilirsin.
Elektrikli arabaların hem diğer benzinli/dizel araçların başına gelebilecek normal hasar riskleri hem de elektrikle çalışmasından kaynaklı masafları yüksek olan hasar riskleri olabilir. Bu risklerin masraflarını elektrikli araç kaskosu ile karşılaman mümkün. Hemen elektrikli araç kasko fiyatları ne kadar öğren, ihtiyaçlarına uygun olan teminat kapsamını seçerek kaskonu geç olmadan yaptır.