Kasko Fiyatı Neye Göre Belirlenir?
Kasko fiyatını belirleyen faktörler hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Araç sahibi birçok kişinin de yakından bildiği gibi aracın herhangi bir nedenle hasar alması yüksek tamir masraflarına neden olabiliyor. Özellikle bugünlerde daha da artan araba ve yedek parça ücretleri masrafların yüksek çıkmasının nedenlerinden biri. Buna karşın maddi hasarlı trafik kazaları ise oldukça fazla sayıda gerçekleşiyor.
Resmi istatistiklere bakacak olursak TÜİK’e göre son 1 yılda maddi hasarlı kaza sayısı 320.676. Üstelik bu sayının içerisinde kendi aralarında kaza tutanağı yapan sürücüler de yok. Sigorta Bilgi ve Gözetim merkezi yani eski adıyla Tramer’in “Mobil Kaza Tutanağı Yoğunluk Raporuna” göre son 1 yılda 14.000 civarı kaza tutanağı oluşturulmuş. İyi araba kullanmak ya da tüm trafik kurallarına uygun hareket etmek bile aracının maddi hasar alma riskini tamamen ortadan kaldırmıyor. Çünkü trafik kazaları sadece iki aracın sürüş halinde birbirine çarpması şeklinde değil park halinde dururken çarpıp kaçılması ya da tek taraflı duran bir cisme çarpılması gibi birçok farklı şekilde meydana gelebiliyor.
Bu veriler bize gösteriyor ki maddi hasarlı kaza riski ülkemizde oldukça yüksek. Peki yüksek hasar riskine ve tamir masraflarına karşı nasıl bir önlem alınabilir? Kasko sigortası bu anlamda önemli bir avantaj sağlıyor. Çünkü hasar sonucu ortaya çıkan maliyetler kasko için ödenen primlerden oldukça yüksek. Kaskon olmadan güvencesiz bir şekilde aracını kullanıyorsan yüksek maliyetleri bütçenden karşılaman gerekebilir. Kasko yaptırarak ise hasar risklerine karşı bütçeni koruma altına alabilirsin. Üstelik kasko sigortası için ödeyeceğin primi vade farkı olmadan taksitlendirebilirsin.
Kısa bir örnek verelim; kaza sonucu bir araba kapısının değiştiğini ya da kaportanın belirli kısımlarının boyanması gerektiğini düşünelim. Hasarlı olan kapının değişimi için en az 10.000 TL gibi bir tamir masrafı çıkması oldukça mümkün. Ya da ön kapının onarım ve boya işlemleri 5.000 TL civarından başlayıp yine aynı tutarlara kadar çıkabiliyor. (Boya türü, onarım ve işçilik maliyetlerine göre tutar değişebiliyor.) Eğer hasar büyükse ya da araba yüksek segment markalardan biriyse tamir ücretleri daha da fazla olabiliyor.
Kasko primleri ise araba marka-modeline, yılına, hasar kademesine göre değişmekle birlikte çoğunlukla hasar tamir masraflarının altında kalıyor. Yukarıdaki örneğimiz bir hasar durumu üzerinden düşünüldü, birden fazla hasar durumunda maliyetin kasko primlerini yüksek seviyelerde aşma ihtimali de kaçınılmaz. Kasko primlerinin hasar masraflarına oranla bütçeye çok daha uygun olabileceğini aşağıda fiyat tablomuzda görebilirsin. (Her hasarsızlık indirim kademesi için Sigortam.net'ten en çok poliçe satılan araba modellerini seçerek gösterdik)
Marka-Model-Yılı | Hasarsızlık İndirim Kademesi | Ortalama Kasko Primi |
CHERY TIGGO 8 PRO EXCELLENT (2023) | %0 | 13.869 TL |
TOFAS-FIAT EGEA CROSS URBAN 1.4 FIRE 95 E6D (2023) | %30 | 7.760 TL |
RENAULT (OYAK) CLIO JOY 1.0 TCE X-TRONIC 90 (2022) | %40 | 7.699 TL |
HYUNDAI BAYON 1.4 MPI STYLE AT (2021) | %50 | 6.821 TL |
VOLKSWAGEN POLO 1.0 TSI 95 COMFORTLINE DSG (2020) | %60 | 7.636 TL |
Tablodaki ortalama kasko fiyatları, Ocak 2024'de Sigortam.netten alınan kasko poliçelerinin ortalama değerleridir. Sigorta şirketlerine ve marka-modele göre değişebilir.
Şimdi bir kaza sonucu kusur durumuna göre masrafları kimin ödeyeceği, araç sigortalarının bu aşamada bütçeyi ne kadar koruduğu gibi konulara geçelim.
İki taraflı kazalarda trafik ve kasko sigortalarının hasar masraflarını karşılaması için öncelikle kusurun kimde olduğunun belirlenmesi gereklidir. Kaza gerçekleştiğinde taraflar aralarında kaza tespit tutanağı tutmalı ya da trafik polisi çağırarak kazayı tutanağa aktarmalıdır. Bu tutanak ve kaza detayları sigorta şirketlerine iletilir ve şirket kusurun kimde olduğunu tespit eder. Kusurlu tarafın zorunlu trafik sigortası karşı tarafın hasarlarını öder. Kasko sigortası ise kendi aracındaki zararları karşılar. Şimdi iki taraflı kazalar için örnek durumlara bakalım.
Eğer kusurlu taraf sensen, karşı tarafta oluşan maddi hasarlar öncelikle senin zorunlu trafik sigortanın limitleri dahilinde ödenir. Trafik sigortanın limitlerini aşan kısmı ise Kaskonda İMM teminatın varsa ödeyebilirsin. (İMM, karşı tarafın trafik limiterini aşan hasar masraflarını ödeyen bir teminattır.) Kendi aracındaki hasar masraflarını ise kasko sigortan karşılar. Bu sayede kusurlu da olsan aracındaki hasar masraflarını bütçenden karşılamak zorunda kalmazsın.(Kusur nedeni kaskonun hasarı karşılaması açısından önemlidir,kaskonun ödeme yapması için sürücünün kaza sırasında alkollü olmaması gibi şartları olabilir.)
Eğer kusurlu taraf sensen, karşı tarafta oluşan maddi hasarlar öncelikle senin zorunlu trafik sigortanın limitleri dahilinde ödenir. Karşı tarafın hasarı trafik sigortanın limitlerini aşıyorsa kasko kapsamında bir İMM teminatın olmadığı için geri kalan zararı da kendi bütçenden ödemen gerekir. (İMM, karşı tarafın trafik limiterini aşan hasar masraflarını ödeyen bir teminattır.) Geri kalan zararı ödemez ya da ödeyemezsen karşı taraf sana dava açabilir. Kendi aracındaki hasar masraflarını ise yine kasko sigortan olmadığı için kendi bütçenden ödemek durumunda kalırsın.
Eğer kusurlu olan karşı tarafsa, senin aracındaki hasar masrafları öncelikle karşı tarafın trafik sigortası limitleri dahilinde ödenir. Eğer zarar masrafı limitleri aşıyorsa ve karşı tarafın kaskosunda İMM teminatı varsa geri kalan masrafı kasko sigortasıyla da öder. (İMM, karşı tarafın trafik limiterini aşan hasar masraflarını ödeyen bir teminattır.) Senin kazada kusurun olmadığı için kendi kasko poliçen olsa da kullanman gerekmez.
Eğer kusurlu olan karşı tarafsa, senin aracındaki hasar masrafları öncelikle karşı tarafın trafik sigortası limitleri dahilinde ödenir. Eğer zarar masrafı limitleri aşıyorsa ama karşı tarafın İMM teminatlı bir kaskosu yoksa karşı taraf geri kalan zararı kendi bütçesinden ödemek durumunda kalır. (İMM, karşı tarafın trafik limiterini aşan hasar masraflarını ödeyen bir teminattır.) Geri kalan masrafı ödemez ya da ödeyemezde dava yoluna gidebilirsin.
Yukarıdaki kusur durumlarına bir ek daha yapalım. Kazalarda iki tarafın da kusurlu olduğu durumlar olabilir. Kusur oranına göre karşı tarafın hasarı kusurlu olanın trafik sigortası tarafından ödenir. Araç sahibinin kusuru oranında hasarı karşılanacağı için bu aşamada kaskonun kendi aracındaki hasarları karşılaması ayrıca önemlidir. Örneğin bir kazada iki tarafta %50 oranında kusurlu çıktı diyelim, hasarın %50'sini karşı taraf öder. Geriye kalan %50'lik bir hasar masrafı kalır, eğer kasko sigortan varsa kendi aracındaki zararlar da karşılanır. Eğer kasko sigortan yoksa kendi aracındaki zararları bütçenden ödemen gerekir.
Trafik kazaları sadece iki taraflı araçların çarpışması şeklinde olmayabilir. Sürüş halinde ya da park durumundayken birçok hasar riski de meydana gelebilir. Bu tarz durumlarda bazen karşı taraf olmaz ya da hasarı gerçekleştiren karşı taraf bulunumaz. Dolayısıyla karşı tarafın trafik sigortasından bir ödeme almak mümkün olmayabilir. Kasko sigortası tek taraflı kazalarda da sigortalıyı koruduğu için risklere karşı geniş bir güvence sağlar. Aracın duran bir cisme çarpması sonucu hasar alması ya da park halinde duran araca başka bir aracın çarpıp kaçması gibi durumlarda da kasko devreye girer. Şimdi bir kaç örnekle daha da detaya girelim.
Park halindeki aracına başka bir araç çarptığında sürücüsü her zaman bilgilerini bırakıp sana ulaşmaya çalışmayabilir. Yani kaza yerini terk ederek hasarınla seni baş başa bırakır. Bu tarz durumlarda karşı tarafı bulmak zordur. Kasko sigortan varsa aracındaki hasarları poliçen dahilindeki limitler çerçevesinde yaptırabilirsin. Eğer kaskon yoksa karşı tarafı da bulmak zor olduğu için hasar masraflarını bütçenden ödemen gerekir. Özellikle araba ve trafik yoğunluğu olan yerleşim yerlerinde duran arabanın da hasar riski altında olduğunu düşünürsek kasko yaptırmanın bütçeyi koruduğunu daha net görebiliriz.
Tek taraflı kazalarda en sık rastlanan risklerden biri sürüş halindeyken yanlışlıkla bir cisme çarpmaktır. Dikkatin dağınıkken ya da görmediğin alanlarda aracını bir bariyere, direğe ya da duvara çarpman gibi durumlar sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte kasko kapsamındadır. Mini onarım gibi ek teminatlarla ise ufak çizik ve göçük gibi hasarlarını da yine kaskon ile yaptırabilirsin. Üstelik mini onarım da kasko poliçen de bozulmaz. Dolayısıyla kendi hatan sonucu da tek taraflı bir kaza geçirdiğinde kasko sigortan bütçeni korur.