Sigorta tahkim komisyonu; sigortalı, sigortalı yakınları ve sigorta şirketleri arasında yaşanan anlaşmazlıkları çözüme kavuşturan ve uzlaşmazlık içindeki tüm tarafların haklarını savunan tarafsız bir organizasyondur.
Sigorta şirketleri, sigortalılar ve sigortalı yakınları arasında gerçekleşen problemlerin hukuki süreç olmaksızın çözüme kavuşturma amacıyla kurulan tahkim komisyonu, sigorta konusunda yaşanan problemleri en kısa sürede çözüme kavuşturur. Bu sayede hem sürecin uzamasını önleyerek tarafların mağduriyet yaşamasını engelleyen hem de hukuk sisteminin iş yükünü azaltan sigorta tahkim komisyonu; müsteşar temsilcisi, müsteşarlık tarafından belirlenen bir hukuk akademisyeni, iki birlik temsilcisi ve bir tüketici derneği temsilcisinden oluşur.
Eğer sigorta tahkim komisyonu hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsan aşağıdaki detaylara göz atabilirsin.
Sigorta Tahkim Komisyonu Nedir?
Sigorta Tahkim Komisyonu, sigortalıların ve sigorta şirketlerinin yasal haklarının korunması amacıyla oluşturulan ve uzlaşmazlıkları çözüme bağlayan son derece etkili bir hakem heyetidir. Heyette bulunan tüm üyeler, farklı bir uzmanlığa sahip kişiler arasından seçilir ve böylece heyetin ortadaki anlaşmazlığa her açıdan objektif bir şekilde yaklaşabilmesi sağlanır. Tahkim komisyonu üyeleri, yapılan başvuruyla birlikte ibraz edilen evrakları detaylı bir şekilde analiz eder ve kendi perspektiflerinden yorumlar. Yapılan tahkim başvuruları, en kısa sürede denetlenir ve heyet kararı, taraflara iletilir.
Sigorta şirketleri nereye şikayet edilir sorusunun cevabı Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılmasıdır. Şimdi sigorta şirketleri ile ilgili şikayet ve taleplerini tahkim komisyonuna nasıl ileteceğini detaylarıyla inceleyelim.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvuru Nasıl Yapılır?
Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru kişilerin uzmana gerek kalmadan kolaylıkla yapılabilmesi üzerine kurgulanmıştır. Komisyon başvuruların ilkesel olarak dosya üzerinden değerlendirilir ve eğer gerekli görüldüğü zaman duruşma aşaması söz konusu olur. Bu açıdan belgelerin eksiksiz şekilde komisyona ulaştırılması oldukça önemlidir.
Sigorta Takim Komisyonuna üye olan bir sigorta şirketi ile uyuşmazlık yaşadığında öncelikle şirkete başvurman gerekiyor. Sigorta şirketinin verdiği cevap yazısı taleplerine uygun değilse ya da 15 gün içerisinde cevap alamadıysan belgelerinle birlikte tahkim komisyonuna başvurabilirsin.
Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru Sigortatahkim.org resmi internet adresi üzerinden yapılabilmektedir. Başvuru formunu doldurarak sisteme yüklemen başvurunun gerçekleşmesi için zorunludur. Online başvuru sırasında göndermediğin belgeler var ise yine online belge gönderimi sisteminden eksik belgeleri sisteme yükleyebilirsin.
Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru Ücretleri
Sigorta Tahkim Komisyonu başvuru ücretleri, sigorta şirketiyle anlaşmazlık yaşadığınız miktara göre değişiklik gösterir.
Uyuşmazlığa Konu Miktar | Başvuru Ücreti |
0 - 5.000 TL arası | 200 |
5.001 - 10.000 TL arası | 450 |
10.001 - 30.000 TL arası | 650 |
30.001 TL ve üzeri | Uyuşmazlık tutarının %1,5'u ( En az 650TL olmak üzere) |
Sigorta Tahkim Komisyonu Kararlarına İtiraz Edilir mi?
Sigorta Tahkim Komisyonu kararı, detaylı araştırmalar sonucunda verilir ve bu sebeple de kararın çıkması, diğer sigortacılık işlemlerine göre daha uzun sürer. Yapılan başvurular, ilk olarak raportörlere yönlendirilir ve raportörler, 15 gün içinde dosyayı değerlendirir. Raportörlerin başvuruyu reddetmesi durumunda dosya hakemlere iletilmez. Başvurunun kabul edilmesi durumunda ise dosya komisyon üyelerine gönderilir. Hakemlerin dosyayı incelemek ve kendi kararlarını vermek için 4 ay süresi bulunur.
Sigorta Tahkim Komisyonu’nun kararına itiraz edilebilmesi için mevzubahis anlaşmazlığın 5.000 TL üzerinde bir meblağ hakkında olması gerekir. 5.001 TL ve üzerindeki miktarların söz konusu olduğu anlaşmazlıklarda, tahkim komisyonunun kararlarına itiraz edilebilir. İtiraz süreci de dikkat edilmesi gereken prosedürlerden oluşur. Kurul kararına itiraz edecek kişinin ilk olarak başvuru harcı kadar meblağı yine Ziraat Bankası’na yatırması ve bu durumu dekontla belgelemesi gerekir. İtiraz için yasal süreyi aşmamak da başvuruda bulunacak olan kişilerin sorumluluğundadır. Sigorta Tahkim Komisyonu kararına itiraz etme süresi, 10 gündür. 10 günün geçip geçmediğine ise PTT kayıtlarına göre bakılır. Bu sebeple size PTT aracılığıyla ulaşan karar dosyasının tarihine dikkat etmeniz ve itirazınızı yasal süre zarfında gerçekleştirmeniz son derece önemlidir. PTT kayıtlarına göre 10 günü aşan sürelerde yapılan itirazlar, Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından işleme konulmadan reddedilir.
Taraflardan biri Sigorta Tahkim Komisyonu’na itirazını yasal süre içinde ilettiğinde, ilk olarak itirazın usul açısından doğru olup olmadığına bakılır. Eğer usul açısından bir problem tespit edilirse başvuru reddedilir ve itiraz esnasında yapılan ödemenin %90’ı başvurana geri ödenir. İtirazın kabul edilmesi durumunda ise itiraz hakem heyeti oluşturulur. İtiraz hakem heyeti, itiraz edilen kararı veren üyelerden farklı kişilerden oluşur ve tarafsızdır. İtiraz hakem heyeti üyeleri, dosyaları kendi uzmanlık alanlarına ve bakış açılarına göre değerlendirir ve raporlarını hazırlar. Heyet üyelerinin kararlarına göre itirazın sonucu oy birliği ya da oy çokluğuyla belirlenir ve taraflara iletilir.
Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru Süresi Ne Kadar?
Sigorta Tahkim Komisyonu başvuru süresi, tarafların dikkat etmesi gereken detaylar arasında yer alır. Tahkim komisyonuna başvuruda bulunabilmen için sigorta şirketinizle aranızdaki anlaşmazlığın kesinleşmesi ve talebine 15 gün boyunca dönüş yapılmaması şartı bulunur. Sigorta şirketine yaptığın başvurunun üzerinden henüz 15 gün geçmediyse ve talebine olumlu ya da olumsuz herhangi bir dönüş yapılmadıysa yasal sürenin dolmasını beklemen gerekir. Erken tarihte yapılan başvurular, usulen hatalı bulunacağı için değerlendirilmez. Sigorta Tahkim Komisyonu kararına itiraz başvurusunu ise karar eline ulaştıktan sonraki 10 gün içinde yapman gerekir. Bu hesaba hafta sonları da dahildir. Bu sebeple 10 günlük süreyi iş günü üzerinden hesaplamaktan kaçınman, itiraz başvurusu tarihini kaçırma riskinden korur.
Sigorta Tahkim Komisyonu Kararları Kesin midir?
Sigorta Tahkim Komisyonu kararları, bağlayıcı olmakla birlikte kesin değildir. Kararın kesinleşmesi için tarafların yasal süre boyunca itiraz etmemeleri gerekir. 10 gün süreyle iki taraftan da itiraz gelmemesi durumunda, Sigorta Tahkim Komisyonu kararı geçerli kabul edilir ve hem sigortalı hem de sigortacı bu karara uymak durumunda kalır. Eğer tahkim komisyonu sigortalı lehine karar verirse ve 10 gün boyunca sigorta şirketinden itiraz gelmezse, sigorta yapan firma en kısa sürede söz konusu ödemeyi gerçekleştirmekle yükümlüdür. Karara itiraz gelmesi durumunda ise itiraz hakem heyetinin kararı beklenir. İtiraz hakem heyetinin kararı da çözüm olmazsa dosya mahkemeye tevdi edilerek hukuk platformuna taşınır.
Sigorta Tahkim Komisyonu Ne Zaman Sonuçlanır?
Sigorta Tahkim Komisyonu’nun karar açıklama süresi, pek çok farklı kritere göre değişiklik gösterir. Komisyona yapılan başvuruların yoğunluğu, dava dosyasının yapısı ve hakemlerin aralarındaki görüş ayrılıkları gibi konular, komisyon kararının açıklanma süresinde belirleyici rol oynar. Komisyon üyelerinin karar vermeleri için tanınan yasal süre 4 ay olsa da pek çok dosya, daha kısa bir sürede karara bağlanır. İtiraz hakem heyetinin karar verme süresi ise 2 aydır. İtiraz hakemleri de yukarıdaki şartlara bağlı olarak daha kısa sürede karar açıklayabilir.
Sigortanı sorunsuz ve güvenli bir şekilde kullanmak, hak ettiğiniz teminatları tam zamanında rahatça alabilmek istiyorsan Sigortam.net tarafından sana sunulan poliçelere göz atabilirsin. Birbirinden cazip ve güvenli sigorta seçenekleriyle sağlığını, evini, aracını ve eşyalarını kolayca sigortalatabilir, bu sayede içinin daima rahat olmasını sağlayabilirsin.