Ehliyet Yenileme Ücreti ve Gerekli Belgeler

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Karayolları Trafik Kanunu gereğince ehliyet yenileme son tarihi 31 Aralık 2024 olarak belirlenmiştir. Eski tip sürücü belgelerinin geçerlilik süresi 31 Aralık 2024 olduğu için hâlâ eski tip sürücü belgesine sahipsen bu tarihe kadar ehliyetini yenilemelisin. 

Sürücü belgesi yenilemesi nasıl yapılır? sorusunu adım adım cevaplamaya başlayalım. 

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?  

Gel, “Süresi biten ehliyet nasıl yenilenir?” sorusuna cevap verelim. Ehliyet yenileme başvurusu yapmak ve ehliyetini yenilemek için atman gereken ilk adım; “Sürücü olur” sağlık raporu almaktır. Ardından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden online olarak ya da ALO 199 hattını arayarak yeni sürücü belgesi için randevu alabilirsin.

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler

Nüfus müdürlüğü üzerinden ehliyet randevunu aldın. Şimdi, yapman gereken işlem ise başvuruda senden istenecek ehliyet yenileme belgelerini hazırlamak. Ehliyet yenilemede gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde toplayarak başvuru esnasında teslim etmelisin. Bu açıdan ehliyet yenileme belgeleri nelerdir sorusuna yanıt vermek başvuru yapmadan önce belgeleri toparlama aşamasında sana yardımcı olacaktır.

Sürücü belgesi yenileme için başvuru yapmadan önce sağlık raporu almak ya da fotoğraf çektirmek gibi gereklilikleri başvuru randevusundan önce tamamlaman gerekir. Şimdi madde madde ehliyet yenileme belgelerini sıralayalım.  

Ehliyet yenileme için gerekli evraklar:

Yeni ehliyet için gerekli belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz. 

  • Gerekli harçların ödendiğine dair belge: Ehliyet yenileme ücretini ödediğine dair belgedir
  • Sağlık Raporu: Başvurudan önce aldığın “Sürücü olur” sağlık raporunu, nüfus müdürlüğüne giderken yanına almalısın.
  • Nüfus Cüzdanı veya Pasaport: Ehliyet yenileme başvurusunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimlik kartına, süresi dolmamış pasaporta veya resmi iş kimliğine ihtiyacın olacaktır.
  • Adli Sicil Belgesi: Ehliyet yenileme başvurusu yaparken yanına alman gereken evraklardan biri olan adli sicil belgesini e-Devlet üzerinden temin edebilirsin.
  • 1 Adet Biyometrik Fotoğraf: Ehliyetini yenilemek isteyen kişiye ait olan biyometrik fotoğrafın son 6 aydan eski olmaması önemlidir.
  • Kan Grubu Kartı: Ehliyetini yenileyen kişi eğer kan grubunu bilmiyorsa kan grubunu belirten sağlık kurumu raporunu da başvuruda yanında getirmesi gerekmektedir.

Ehliyet sınıfları nelerdir, hangi ehliyet hangi aracı kullanabilir yazımızdan öğrenebilirsin.

Ehliyet Yenileme Ücreti 2024

Ehliyet yenileme ücreti ne kadar?” sorusu ehliyetini yenilemek isteyen kişilerin merak ettiği bir konudur. Eğer eski tip ehliyete sahipse ve ehliyetini yenilemek istiyorsan ehliyet yenileme harcı ödemesi olarak toplam 15 TL yatırman gerekir. Ehliyet değiştirme ücreti olarak ifade edilen bu tutar, 13 TL değerindeki kâğıt bedeli ve 2 TL değerindeki vakıf hizmet bedelinden oluşur. Ehliyet alma şartları hakkında da bilgi alabilirsin.

Yeni tip ehliyete sahipsen ve süre dolumu, kaybetme ya da başka bir nedenle yeni tip ehliyetini yenilemek istiyorsan ödemen gereken tutar değişir. Vakıf hizmet bedeli 230 TL + değerli kağıt bedeli 990 TL’dir. Yani toplam 1.220 TL ödemen gerekir.

Peki, ehliyet yenileme ücreti nereye yatırılır? Ehliyet yenileme harç ücretini, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı ile anlaşmalı bankaların şubelerinden, ATM kanalları veya internet bankacılığı üzerinden ödeyebilirsin.

ehliyet yenileme

Geçici Sürücü Belgesini Alın

Geçici sürücü belgesi nereden alınır? Bu soruya şu şekilde yanıt verebiliriz: Ehliyet yenileme işlemlerini tamamladıktan sonra ehliyet yenileme başvurun yetkili birimler tarafından onaylanırsa 15 gün geçerli olan geçici ehliyet belgesini e-Devlet Geçici Sürücü Belgesi Sorgulama sayfasından çıktı olarak kolayca alabilirsin. Peki, geçici sürücü belgesi ile trafiğe çıkılır mı? Ehliyetin sana ulaşana kadar geçici sürücü belgesi ile trafiğe çıkmaya devam edebilirsin. Kayıp ehliyet yenileme adımlarına da bakabilirsin.

Yeni ehliyetin teslim süresinin uzaması durumunda, sürücünün talebi ile geçici sürücü belgesinin süresi uzatılabilir veya yeni bir belge oluşturulabilir.

Sürücü belgenin kaybolması veya çalınması durumunda yapılacak işlemler için bilgi edinmek istersen de “Ehliyetin Çalınması veya Kaybolması Durumda Yapılması Gerekenler” başlıklı yazımıza göz atabilirsin. Arabanı güvence altına almak için kasko yaptırmak gerektiğini unutma!

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.