Tapu Harcı Hesaplama Ve Sorgulama

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Tapu harcı hesaplama ve sorgulama işlemlerinden önce “Tapu harcı ne demek?” ona yanıt vermek gerekir. Tapu harcı, gayrimenkullerin alım-satımı sırasında ödenmesi gereken bir masraftır ve sadece bir kez ödenir. Gayrimenkulün tapuda beyan edilen satış bedeli üzerinden hesaplanır. 

Tapu Harcı Döner Sermaye Bedeli Ne Kadar?

Tapu işlemlerinde gerekli olan tapu harcı döner sermaye hizmeti bedeli 2024 yılı için 822 TL olarak belirlenmiştir. Bu bedel işlemin yapıldığı tapu müdürlüğüne göre değişmektedir. Yani il ve ilçelere göre tutar farkılaşabilir. Yöresel katsayı olarak ifade edilen bu uygulamada illerin katsayıları farklıdır. Katsayı ile döner sermaye hizmet bedeli çarpılır ve ödenecek tutat hesaplanabilir.

Örnek olarak katsayı hesaplayalım, en çok merak edilen İstanbul ilinin katsayısı 2,5'dur. 822 x 2,5= 2.055 TL olur. Yani İstanbul için ödenecek tapu harcı döner sermaya bedeli 2.055 TL'dir. Eğer katsayısı 1 olan bir il ise ödenecek tutar yine 822 TL'dir. Aynı ildeki ilçelerinde katsayıları değişebilir. Bu nedenle net tutarı öğrenmek için kendi il ve ilçene göre bir hesaplama yapmak en doğrusu olur. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü web sitesinden Döner Sermaye İşlemlerinde Uygulanacak Yöresel Katsayılar Listesinden öğrenebilirsin.

Tapu konusunda ödeme yapılan bir diğer konuda tapu devridir. Tapu devir işlemleri ve ücreti için ilgili yazımızdan bilgi alabilirsin.

Tapu Harcını Kim Öder? 

Tapu harcını ödeyecek olan kişi; satıcı ve alıcının aralarında anlaşması sonucu belirlenir. Eğer ortak bir karar alınmazsa yasalar gereğince ödeme her iki taraf arasında eşit olarak paylaştırılır. Tapu harcı oranı, iki taraf arasında satış bedelinin %2’si olmak üzere toplamda %4 olarak uygulanır. Ödeme yapacak olan kişi vergi dairesine giderek işlemi gerçekleştirebilir. 

Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?

“Tapu masrafı nasıl hesaplanır?” özellikle ödeme işlemleri sırasında tapu sahiplerinin merak ettiği bir konudur. Tapu harcını hesaplamak için alıcı veya satıcının beyan ettiği gayrimenkul alış-satış fiyatları üzerinden işlem yapmak gerekir. Hesaplama kapsamında hem alıcı hem de satıcı, alış/satış işlemi için beyan edilen konut fiyatının %2’si kadar toplamda %4 olacak şekilde (her bir taraf %2) harç öder. Bu kapsamda örneğin tapuda alış/satış değeri 1.000.000 bin TL olarak beyan edilen bir gayrimenkul için %4 oranı üzerinden toplamda 40 bin TL harç ödemesi yapmak gerekir. Bu durum sadece satıcının alıcıdan tüm tapu harcını ödemesini talep etmesi ve alıcının bu durumu kabul etmesi şartı ile değişir. Bu tip bir anlaşma, sözleşme kapsamında sunulursa aynı örneğe göre bu kez sadece alıcı, 40 bin TL tapu harcını karşılar.

Tapu Harcı Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

  • Tapu harcı sorgulama işlemleri e-Devlet internet adresinde bulunan Tapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama / Döner Sermaye Ödeme sayfası üzerinden yapabilirsin. Linke giriş yaptıktan sonra ekranda bulunan “e-Tahsilat seri numarası’’ başlıklı alana seri numarası yazıp “Sorgula’’ butonuna tıklaman gerekir.
  • Ekrana gelen yeni tablo üzerine ise T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi yazılıp “Giriş’’ butonu ile onay verilir. Bu işlem ile ekrana tapu harcına ilişkin bilgiler, ödeme durumu, tutar bilgisi yansır.
  • Tapu harcı ödemesi sorgulama işleminde gerekli olan e-Devlet şifresi, en yakın PTT şubesi gişesinden nüfus cüzdanı ile temin edebilirsin. “e-Tahsilat seri numarası’’ ise tapu müdürlüğünden kişiye verilen 12 veya 13 haneli numaradır.

Tapu Harcı Ödeme Adımları Nelerdir?

“Tapu harçları nasıl ödenir?” Gel, tapu harç ödeme için izlenen adımları inceleyelim.

Tapu harcı sorgulama işleminden sonra açılan yeni alanda tapu harcına ve tutarına ilişkin bilgiler net şekilde görebilirsin.

  • Bu bilgilerin hemen altında yer alan “Şimdi öde’’ butonuna tıklamalısın. Gelen yeni ekranda ise güvenlik şifreli online ödeme için ilgili alana kredi veya banka kartı numarası,3 haneli güvenlik kodu (CVC2) ve son kullanma tarihi yazarak “Ödeme Yap’’ butonuna tıklaman gerekir.
  • Son ekranda yer alan boşluğa, banka tarafında cep telefonuna gönderilen SMS’teki kodunu girdikten sonra  “Ödemeyi tamamla’’ butonuna tıklayarak tapu harcını ödeyebilir, bu adımlar ile tapu harcını şubeye gitmeye gerek olmadan internet üzerinden tapu harcı ödeme işlemini tamamlayabilirsin.

Unutma; olası bir deprem sonrasında evinde oluşabilecek doğal afet kaynaklı hasarlar, poliçede yer alan teminatlar doğrultusunda DASK tarafından karşılanır. Dask yenileme tarihini erteleme.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.