Motosiklet Trafik Sigortası Fiyatları 2024
Motosikletinin zorunlu trafik sigortası poliçesini Türkiye?nin en iyi sigorta karşılaştırma platformu olan Sigortam.net ile kolayca yaptırabilirsin.
Trafik sigortasına 15 Mayıs 2023’de gelen yeni düzenlemeyle birlikte basamak sistemi değiştirildi. Eski sistemde 1’den 7’ye kadar olan hasar basamakları 9’a çıkarıldı. Bu yeniliğin esas amacı sıklıkla kaza yapan dikkatsiz sürücülerle hasar yaşamayan dikkatli sürücüleri birbirinden ayırmak. Daha yüksek indirim ya da prim artışı uygulamaları ile sürücülerin trafikteki sürüş deneyimlerine de etkilemek.
Şimdi trafik sigortasına getirilen yeni uygulamalar nelerdir, 0. ve 8. basamaklar ne demek gibi merak edilen soruların cevaplarına geçelim.
İlk kez trafiğe çıkan bir sürücü 4. basamaktan başlatılır. Eğer bir yıl boyunca kaza yapmaz ve trafik sigortasından tazminat ödemesi almazsa, bir sonraki yıl 5. basamağa çıkarak %5 hasarsızlık indirimine hak kazanır. Ancak kaza yapıp tazminat alırsa, sürücü 3. basamağa düşer ve %45 prim artışı uygulanır. Basamaklar artıp azaldıkça indirim ve prim artış oranları da değişir. Trafik sigortası basamakları sayfamızdan diğer basamak ve oranları da öğrenebilirsin. Trafik sigortasında yeni düzenleme ile bu sisteme 0 ve 8. basamaklar eklenmiş olup, daha yüksek indirim ve prim artışı uygulamaları getirilmiştir. 4’den 8’e kadar olan basamaklar hasarsızlık indirim kademelerini ifade ederken, 4’den 0’a kadar olan basamaklar ise prim artışını ifade ediyor.
Yeni düzenlemeyle tazminat ödemeleri de basamak sistemini etkiler hale getirilmiştir. Yani bir sonraki yıl alınacak sigortanın primi tazminatın türüne göre değişebilir. Bir sürücü poliçesinden “maddi tazminat” ödemesi alırsa, bir sonraki poliçede uygulanacak prim artışı bir alt basamak oranına göre belirlenir. Örneğin 4.basamaktan başlayan bir sürücü eğer “maddi tazminat” alırsa 3. Basamağın %45 prim artış oranı ile sigortasını yenileyebilir. Yeni sistemde fazladan getirilen uygulama ise eğer sürücü maddi değil de “sakatlanma veya destekten yoksun kalma tazminatı” alırsa prim artışı iki alt basamak oranına göre belirlenir. Yani yine 4.basamaktan başlayan bir sürücü sakatlanma tazminatı alırsa 2.basamağa düşer ve bir sonraki poliçesini %90 oranında prim artışı ile satın almak zorunda kalır. Eğer aynı kaza kapsamında her iki tür tazminat da alınırsa, prim artışı yine iki alt basamak oranına göre belirlenir.
8.basamak son trafik sigortası düzenlemesiyle getirilen sürücüyü ödüllendiren bir basamaktır. 8.basamakta olan sürücüler trafik sigortalarını %50 indirimle yaptırabilirler. Bu anlamda hasarsızlık indirim basamaklarında ulaşılabilecek en son kademedir yani maddi açıdan en avantajlısıdır.
8.basamağa çıkmanın belirli şartları da vardır. Normal şartlarda basamak değişiklikleri her yıl sigorta yenilenirken gerçekleşir. Örneğin 6. Basamaktan 7’ye geçmek bir yıl poliçe dönemi sonunda olurken 8.basamak için durum farklıdır. 7.basamaktaki bir sürücünün 5 yıl boyunca 7’de kalması yani kaza yapıp trafik sigortasından tazminat almaması gerekir. 15 Mayıs 2023 yeni uygulamanın başladığı tarihten itibaren 7.basamakta 5 yılını dolduranlar 8.basamağa geçebilirler. 8.basamakta kalmaya devam ettikçe her sene %50 indirimle trafik sigortası satın almak mümkündür.
0.basamak, 1. basamakta bulunan sürücüler için bir tür ceza mekanizmasıdır. Eğer bu sürücüler, poliçe süresi içinde üç ve daha fazla trafik kazasından kaynaklanan tazminat ödemesi alırlarsa, 0. basamağa düşerler ve %200 prim artışına tabi olurlar.
0.basamaktaki sürprim uygulaması için bir örnek verelim. Diyelim ki bir sürücü sürekli kaza yapıyor ve 2. basamakta. Bu sürücü bir kaza daha yaparsa, bir sonraki yıl 1. basamağa düşer ve %135 prim artışı ile sigortasını yaptırabilir. Eğer bu sürücü 1. basamakta da dikkatsiz kullanmaya devam eder ve aynı poliçe döneminde 3 kere daha kaza yaparsa, 0. basamağa düşerek %200 prim artışı ile sigortasını yaptırmak zorunda kalır. Bu açıdan yüksek primler ödememek için caydırıcı bir basamakta olduğunu söyleyebiliriz.