Trafik Sigortası Fiyatları Hesaplama Nasıl Yapılır?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Trafik sigortası fiyatları neye göre belirlenir

Trafik sigortası araç sahipleri için zorunlu olması ve yaptırılmadığında para cezasına tabi olması nedenleriyle oldukça mühim. Dolayısıyla trafik sigorta poliçesi satın almak için ödenecek primler de bir o kadar merak ediliyor. Trafik sigortası fiyatları kim ve hangi kriterlele belirliyor, neden trafik sigorta primleri farklı çıkıyor? Yazımızda trafik sigortasında fiyatların nasıl hesaplandığı, primleri kimin belirlediği gibi merak edilen sorulara yanıtlar vereceğiz. 

Trafik Sigortası Fiyatı Neye Göre Belirlenir?

Trafik sigortasında fiyatlar 2017'de yürülüğüne giren uygulamaya kadar sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirleniyordu. Şirketler araç ve sürücü ile ilgili birçok kriteri hesaba katarak hesaplama yapıyordu. Aracın türü, bulunduğu il, hasar geçmişi gibi kriterlerin yanında şirketlerin risk değerlendirmesi, sürücünün cinsiyeti ya da yaşı gibi kişisel kriterler de primleri değiştiriyordu. Bu durum trafik sigortası fiyatların şirketler arası çok farklı çıkması sonucu doğuruyordu. 2017'deki tavan fiyat uygulamasına geçilmesiyle birlikte fiyatı belirleyen kriterler sınırlandırıldı.

Trafik sigortası fiyatları aşağıdaki 3 kritere göre belirlenir:

  • Aracın türü,
  • Bulunduğu il
  • Sürücünün hasar geçmişi 

Aracın türünün otomobil, kamyonet ya da otobüs olması sigorta primini belirleyen faktörlerin başında gelir. Her araç türünün kendi tavan fiyatı vardır. Bu fiyatlar ikinci olarak hasar basamaklarına göre farkılılaşır. Trafik sigortası basamakları trafiğe ilk çıkan sürücü için 4.basamaktan başlatılır. Bir sonraki yıl hasar geçmişine göre yeni basağa geçer. Bu durum da indirim ya da prim artışı olarak yansır. Aracın hangi ilde bulunduğu da kaza ve poliçeden ödeme alma riskine karşı trafik sigortası fiyatını belirleyen unsurlardan biridir.

Trafik Sigortası Fiyatları Neye Göre Değişir?

Trafik sigortasında teminatlar ve teminat limitleri, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenir. Teminat limitleri her sene arttılır ve poliçenin kaza için ödediği tazminatlar trafik sigorta fiyatlarının her sene değişmesinin esas nedenidir.

Trafik sigortası tavan fiyatı yukarıda da bahsettiğimiz gibi; aracın modeli, yaşanılan il (plaka numarası) ve aracın hasar geçmişi unsurları dikkate alınarak hesaplanır. Yani aracının hasar geçmişi varsa poliçeni yenilediğinde hasar almayan bir başka araç sahibine göre daha yüksek prim ödeyebilirsin. 

Bunlarından yanında trafik sigorta fiyatını değiştiren bazı ek unsurlar da olabilir. Kimi sigorta şirketleri, trafik sigortası ana teminatlarına ilave olarak isteğe bağlı asistans hizmetleri de sunar. Yani standart trafik sigortasına eklenen ek teminat ve hizmetler poliçe primlerini yükseltebilir. Örneğin, bulunduğun şehirde trafik yoğun değilse ve şehir içinde çok fazla yolculuk yapmıyorsan mini oranım teminatına ihtiyacın olmayabilir. Ancak bu teminatı poliçene eklettiğinde sigorta fiyatı artar. Ya da İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) ekli olan trafik sigortası poliçeleri, standart poliçelere göre daha yüksek primli olabilir. 

Peki, trafik sigortası neden yüksek çıkar? Gel trafik sigorta fiyatlarını arttıran unsurları daha detaylı inceleyelim. 

Trafik Sigortası Neden Farklı ve Yüksek Çıkar?

Araç sigorta fiyatlarının belirlenmesinde etkili olan birçok faktör vardır.  Peki, trafik sigortası neden yüksek çıkıyor ya da neden farklı çıkıyor? İşte trafik sigortası fiyatını etkileyen faktörler! 

Plakanın bulunduğu il (aracın plakası): Sigorta şirketleri kaza oranlarını şehirlere de belirlediği için kaza oranı yüksek olan bir şehirde yaşıyorsan trafik sigortası yaptırırken daha yüksek prim ödemen gerekebilir. Örneğin, İstanbul’da araç kullandığını varsayalım, İstanbul trafik yoğunluğu fazla olduğu için aracın kazaya karışma olasılığı yüksek olacağı için trafik sigortası fiyatı yüksek çıkacaktır. Eğer plaka yenileme veya değiştirme işlemi yaptırmak istiyorsan da yeni plakanın da yaşadığın şehrin plaka numarası olması gerekir. 

Aracın hasar kaydı: Aracının hasar kaydı varsa ödemen gereken trafik sigortası primi kaza yapmayan araca göre daha yüksek olur ancak satın aldığın araç daha önce herhangi bir kazaya karışmadı ise hasarsızlık indiriminden faydalanabilir, daha uygun fiyatlı trafik sigortası yaptırabilirsin. Trafik sigortası hasarsızlık indirimi hakkında yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsin.

Araç türü: Aracın türü de sigorta fiyatının yüksek çıkmasına neden olabilir. Otomobil ile kamyonet araç türlerinin aynı hasar basamağındaki primleri farkılıdır. Kamyonet türü otomobillere göre daha yüksek bir prim ödemesini gerektirir. Bu örnek kamyon, otobüs gibi birçok araç türünde farklı gerçekleşir. 
 

Aracın Trafik Sigortası ile Güvende!

Aracını güvence altına almak için Sigortam.net üzerinden trafik sigortası teklifi alabilir. Sigortam.net’te 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştırabilir böylece kendin için en uygun ve kapsamlı poliçeyi yaptırabilirsin. Sigorta Bilgi Hattımızı arayarak veya web sitesi üzerinden bizimle iletişime geçebilir ve zorunlu trafik sigortası hakkında bilgi sahibi olabilirsin. 

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.