
Trafik Sigortası Manevi Tazminat Taleplerini Kapsar mı?
Trafik sigortası manevi tazminatı karşılar mı öğrenmek için yazımızı okuyabilirsin.
Trafik sigortası araç sahipleri için zorunlu olması ve yaptırılmadığında para cezasına tabi olması nedenleriyle oldukça mühim. Dolayısıyla trafik sigorta poliçesi satın almak için ödenecek primler de bir o kadar merak ediliyor. Trafik sigortası fiyatları kim ve hangi kriterlele belirliyor, neden trafik sigorta primleri farklı çıkıyor? Yazımızda trafik sigortasında fiyatların nasıl hesaplandığı, primleri kimin belirlediği gibi merak edilen sorulara yanıtlar vereceğiz.
Trafik sigortasında fiyatlar 2017'de yürürlüğe giren uygulamaya kadar sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirleniyordu. Şirketler araç ve sürücü ile ilgili birçok kriteri hesaba katarak hesaplama yapıyordu. Aracın türü, bulunduğu il, hasar geçmişi gibi kriterlerin yanında şirketlerin risk değerlendirmesi, sürücünün cinsiyeti ya da yaşı gibi kişisel kriterler de primleri değiştiriyordu. Bu süreçte araç sigorta ücreti neye göre belirlenir sorusuna yanıt arasaydık, şirketlerin risk değerlendirmesine ve sürücünün kişisel bilgilerine dayandığı sonucuna varabilirdik ancak 2017'deki tavan fiyat uygulamasına geçilmesiyle birlikte fiyatı belirleyen kriterler sınırlandırıldı.
Günümüzde trafik sigortası fiyatı, belirli kriterlere göre hesaplanır ve bu kriterler sigorta primlerinin Ancak tavan fiyat uygulaması ile fiyat hesaplaması belli başlı kriterlere bağlandı. Peki, trafik sigortası fiyatı neye göre belirlenir?
Trafik sigortası fiyatları;
Aracın türünün otomobil, kamyonet ya da otobüs olması sigorta primini belirleyen faktörlerin başında gelir. Her araç türünün kendi tavan fiyatı vardır. Bu fiyatlar ikinci olarak hasar basamaklarına göre farkılılaşır. Trafik sigortası basamakları trafiğe ilk çıkan sürücü için 4.basamaktan başlatılır. Bir sonraki yıl hasar geçmişine göre yeni basağa geçer. Bu durum da indirim ya da prim artışı olarak yansır. Aracın hangi ilde bulunduğu da kaza ve poliçeden ödeme alma riskine karşı trafik sigortası fiyatını belirleyen unsurlardan biridir.
Trafik sigortasında teminatlar ve teminat limitleri, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenir. Teminat limitleri her sene arttırılır ve poliçenin kaza için ödediği tazminatlar trafik sigorta fiyatlarının her sene değişmesinin esas nedenidir. Ancak poliçe fiyatlarını etkileyen farklı unsurlar da bulunmaktadır. İşte trafik sigortası fiyatlarının değişmesine neden olan temel faktörler:
En uygun sigorta bulmak için Sigortam.net gibi platformlardan karşılaştırmalı teklif alarak zaman kaybetmeden en iyi seçeneği değerlendirebilirsin.
Bunlarından yanında trafik sigorta fiyatını değiştiren bazı ek unsurlar da olabilir. Kimi sigorta şirketleri, trafik sigortası ana teminatlarına ilave olarak isteğe bağlı asistans hizmetleri de sunar. Yani standart trafik sigortasına eklenen ek teminat ve hizmetler poliçe primlerini yükseltebilir. Örneğin, bulunduğun şehirde trafik yoğun değilse ve şehir içinde çok fazla yolculuk yapmıyorsan mini onarım teminatına ihtiyacın olmayabilir. Ancak bu teminatı poliçene eklettiğinde sigorta fiyatı artar. Ya da İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) ekli olan trafik sigortası poliçeleri, standart poliçelere göre daha yüksek primli olabilir.
Peki, trafik sigortası neden yüksek çıkar? Gel trafik sigorta fiyatlarını arttıran unsurları daha detaylı inceleyelim.
Trafik sigortası fiyatları, belirli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Peki, araç sigortası neden yüksek çıkar? Bunun başlıca nedenleri sigorta prim hesaplamasında dikkate alınan kriterlerdir. Trafik sigortası neden pahalı olabilir sorusuna yanıt olarak şunları söyleyebiliriz:
Eğer trafik sigortası çok yüksek çıktıysa, bu durumun en önemli nedeni hasar geçmişidir diyebiliriz. Çünkü hasar yaşanan yılın sonunda trafik sigortası fiyatına sürprim uygulanır. Yani daha yüksek bir primle poliçe yenilebilir. Eğer hasarsız bir durum söz konusu ise aracın türü de sigortanın fiyatını arttırabilir. Örneğin otomobil değil de kamyonet için sigorta yaptırılıyorsa daha yüksek bir prim söz konusu olabilir. Bu nedenlere karşın sigorta primleri, tavan fiyat uygulaması nedeniyle il, araç türü ve hasar geçmişi gibi kriterlere göre belirli bir üst sınır içinde hesaplanır. Yani belirlenen tavan fiyat üzerinde bir prim çıkmaz, sürücünün ve aracın kriterlerine göre tavan fiyat altında primler yüksek ya da daha düşük çıkabilir.
Bu durumda yapabileceğin en iyi şey, en uygun fiyatlı poliçeyi bulmaya çalışmaktır. Sigortam.net gibi platformlarda trafik sigortası teklifleri aldığında, sistem sana en düşük fiyatlı ve en kapsamlı poliçeleri doğrudan gösterir. Böylece farklı sigorta şirketlerini tek tek araştırmakla vakit kaybetmeden, en uygun fiyatlı trafik sigortasını kolayca seçebilirsin.
Aracını güvence altına almak için Sigortam.net üzerinden trafik sigortası teklifi alabilir. Sigortam.net’te 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştırabilir böylece kendin için en uygun ve kapsamlı poliçeyi yaptırabilirsin. Sigorta Bilgi Hattımızı arayarak veya web sitesi üzerinden bizimle iletişime geçebilir ve zorunlu trafik sigortası hakkında bilgi sahibi olabilirsin.