Araç Muayene Ücreti Ne Kadar, Nereye Ödenir?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Araç muayene ücreti 2024 ne kadar sorusu pek çok kişinin gündemini meşgul eden bir konudur. Başta araç sahipleri olmak üzere konu ile ilgili olan herkes için muayene işlemi ve ödenecek ücret önem taşır. Soruya cevap olması bakımından öncelikle araç muayenesi ile kastedilenin ne olduğunu açıklamak yerinde olacaktır.

Araç muayenesi yaptırılması 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. maddesi uyarınca zorunludur. Kamu otoritesi araç muayenesi hizmetlerinin belirli bir standartta ve etkin şekilde yapılmasını sağlayarak karayollarında araçlar bakımından trafik güvenliğini sağlamayı hedefler. Bu maksatla Türkiye’de yetkili olan ve söz konusu işlemleri yapmakla yetkilendirilen kuruluş TÜVTÜRK’tür.

TÜVTÜRK, TS EN ISO 17020 standardı uyarınca Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından denetlenen ve işlemleri akredite edilmiş bir şirkettir. TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında periyodik araç muayenesinin yanı sıra yola elverişlilik muayenesi, tadilat sonrası muayene, tespit ve egzoz gazı emisyon ölçümü hizmetleri de verilmektedir.

Mevzuat gereğince zorunlu trafik sigortası olmayan araçlar periyodik muayeneye kabul edilmez. Her bir araç sınıfı için gerekli olan muayene periyodu ilgili yönetmelik ile belirlenmiş durumdadır. Örneğin M1G sınıfındaki hususi ya da resmi arazi taşıtları ile hususi ve resmi otomobiller ilk üç yaşın ardından iki yılda bir muayene yaptırmak zorundadır. Bir başka örnek olarak taksi, kamyon, otobüs gibi ticari araçların her yıl muayeneye tabi olduğu söylenebilir.

Araç Muayene Ücreti 2024 Ne Kadar?

Türkiye’de araç muayene konusunda yetkili otorite olan TÜVTÜRK, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 35. maddesi ile buna dayalı olarak çıkarılan yönetmelik ve tebliğler ile belirlenen yeniden değerleme oranları doğrultusunda muayene ücreti alır. Bu çerçevede 2024 yılı için belirlenen araç muayene ücretlerini aşağıdaki tabloda görmek mümkündür.

2024 Yılı Araç Muayene Ücretlendirme Tablosu

Araç Cinsi Ödemesi Gereken Muayene Ücreti (TL)
Römorklu, Römorksuz Traktör, Motosiklet ve Motorlu Bisiklet 927,60 TL
Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork 1.821,60 TL
Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker 2.462,40 TL

 

Yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı üzere araç muayene ücretleri genel olarak 3 ana grup başlığı altında toplanır. Mevcut mevzuat gereğince muayene süresi geçmiş bulunan araçlardan gecikilen her ay için muayene ücreti %5 oranında zamlı tahsil edilir. Tüm muayene ücretlerine katma değer vergisi (KDV) dahildir.

Muayene raporu ile ağır kusurlu veya emniyetsiz olduğu tespit edilen araçların muayenesi onaylanmamış sayılır. Araç sahiplerinin bu raporun düzenlendiği tarihten itibaren 1 ay süre ile tespit edilen sorunları gidererek yeniden ücretsiz muayene olmak hakkı vardır. Süresi içerisinde muayeneye gelmeyen araçlar ile geldiği halde yine olumlu sonuç alamayan araçların ücretsiz muayene hakkı sona erer.

Türkiye’de araç muayenesini zorunlu kılan mevzuat, konuya ilişkin ücret tarifelerinde ticari araç muayene ücreti, binek araç muayene ücreti veya çekme belgeli araç muayene ücreti gibi bir sınıflandırmaya gitmemiştir. Örneğin tarifedeki isimlendirme binek araç muayene ücreti şeklinde değil otomobil muayene ücreti olarak yapılmıştır. Bu tanımlama dolayısıyla aynı zamanda hususi ve ticari araç muayene ücreti eşit seviyede belirlenmiş olmaktadır.

Araç muayene randevusu nasıl alınır yazımızdan başvuru hakkında detaylı bilgi alabilirsin.

araç muayene ücreti ne kadar

Araç Muayene Ücreti Kredi Kartı Taksitlendirme Yapılır mı?

Araç muayene istasyonlarında muayene ücretini nakit olarak ödemek her zaman mümkündür. Ayrıca nakit ödemenin yanı sıra kredi kartı veya banka kartı da ödemede kullanılabilmektedir. Ancak kredi kartı veya banka kartıyla yapılan ödemelerde hizmet sağlayıcı firma tarafından yasal mevzuata göre belirlenmiş bulunan hizmet bedeli ödeme tutarına ilave edilir.

TÜVTÜRK muayene istasyonlarında kredi kartı ile yapılan ödemeler için taksit uygulaması yoktur. Ancak araç sahipleri bankaların ödeme sonrası sunduğu taksitlendirme seçeneklerinden yararlanabilir. Konu tamamen banka ile kart kullanıcısı müşterisi arasında cereyan edecek bir işlem olacağından TÜVTÜRK bu konuya müdahil değildir.

Araç Muayene Ücreti Nereye Ödenir?

Aracını muayeneye götürecek kişiler için araç muayene ücretleri nereye yatırılır sorusu sıklıkla gündeme gelir. Bu işlem için araç sahiplerinin farklı ödeme birimlerinde zaman kaybetmesine gerek olmadan ilgili muayene noktasında ödemeler kabul edilir.

Araç muayene ücreti TÜVTÜRK muayene istasyonu veznelerine nakit, kredi kartı veya banka kartı ile ödenebilmektedir. Araç muayene ücreti nereye ödenir diye kara kara düşünenler muayene saatinden biraz erken giderek kayıt ve ücret ödeme işlemlerini kolayca halledebilirler.

Araç Muayene Ücreti Nasıl Ödenir?

Araç muayene ücreti nasıl ödenir sorusu da yukarıdakilere benzer şekilde sıklıkla gündeme gelir. Araç muayene ücreti TÜVTÜRK veznelerine nakit, banka kartı veya kredi kartı ile ödenebilmektedir. Muayene ücretinin muayene günü ve saatinde ödenmiş olması işlemleri tamamlayabilmek adına yeterli olmaktadır.

Araç Muayene Tarihi Geçerse Ne Olur?

Araç muayene tarihi geçtiğinde araç sahipleri için yasal yükümlülükler ve mali sonuçlar ortaya çıkar. İlk olarak, aracın muayene tarihinin geçmesi trafik güvenliği açısından risk oluşturduğu için yasal bir ihlal teşkil eder. Bu durumda araç sahipleri, muayene tarihini geçirdikleri her ay için Yİ-ÜFE değişim oranı temel alınarak hesaplanan idari para cezası ile karşı karşıya kalır. 

Araç Muayene Gecikme Ücreti Ne Kadar?

Araç muayene gecikme ücreti gecikme süresine ve gecikme kanununun yürürlüğe girdiği Mart 2023 tarihinden kaç ay sonra muayenenin yapıldığına göre değişkenlik gösterir. Muayene süresi dolan araçlar geciken her ay için %5 oranında ceza öder. 

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.