Sıfır Araba Nasıl Alınır? Alırken Hangi İşlemler Yapılır?
Bayiden sıfır araç nasıl alınır, sıfır araç alırken nelere dikkat edilmeli yazımızı okuyarak hemen öğrenebilirsin.
Son yıllarda otomotiv sektöründe gerçekleşen keskin değişimler, farklı niteliklerde ve performans özelliklerindeki araçlara alan yaratmıştır. Pek çok marka günümüzde farklı özellik ve modellere sahip araçlarını hedef kitlelerine sunmaktadır. Bu doğrultuda alıcıların dikkat ettikleri öncelikli kriterlerden biri de söz konusu otomobillerin sınıfıdır. Bugün itibarıyla araçlar ticari araçlar ya da binek araçlar olmak kaydıyla iki temel grupta toplanır.
Kimi araçların donanımsal nitelikleri kişisel kullanıma kimi araçların ise doğruda ticari kullanıma göre tasarlanmaktadır. Dolayısıyla bir aracı satın almadan önce kullanım amacınızı netleştirmeniz oldukça önemli olacaktır. Ticari araç sınıfı da kendi içerisinde farklı opsiyonlara sahip olabilmektedir. Bu içeriğimizde “Hafif ticari araç nedir?” ve “Hafif ticari araçların binek araçlardan farkları nelerdir?” gibi trend sorulara eğileceğiz.
Farklı sektörlerde teknolojik gelişimlerin, üretim araçlarını ne şekilde etkilediğine tanıklık etmekteyiz. Özellikle dijitalleşmenin öne çıktığı günümüzde, otomotiv sektöründe de radikal değişiklikler gözlemlemek mümkündür. Bunun en somut örneklerinden biri de hafif ticari araçlardır. Depodan tüketiciye mal taşımanın önem kazanmasıyla beraber gittikçe daha hafif tasarlana ticari araçlar ön plana çıkmaya başlamıştır. Hafif ticari araç üretimine pek çok otomobil markası dahil olmuştur.
Yük ve yolcu taşımacılığında pek çok ezberi bozan hafif ticari araçlar, günümüzde büyük bir ilgiyle karşılanmaktadır. Hafif ticari araç sınıfına mensup olan araçlar, kendilerine has özellikler sayesinde kurumsal işletmelerin özellikle lojistik ihtiyaçlarına başarılı bir şekilde yanıt vermektedir. Bilindiği üzere ticari araçlar kendi içerisinde hafif ticari araçlar ve ağır ticari araçlar olmak üzere iki türe ayrılır.
Hafif ticari araçlar olarak adlandırılan bu yeni nesil araçlar, şirketlerin organizasyon akışına ve iş verimliliğine doğrudan ya da dolaylı yoldan ciddi katkılar sağlamaktadır. Özel durumlarda kurumsal şirketlerin haricinde kişisel kullanımlarda da tercih edilebilen hafif ticari araçlar, taşımacılık konusundaki ciddi bir sorunu ortadan kaldırmıştır.
Fonksiyonel nitelikleri sayesinde son dönemde öne çıkmaya başlayan bu araçların tercih edilme yüzdesi önümüzdeki yıllarda daha da artacak gibi görünüyor. Hafif ticari araçlar için pek çok tanımlama yapılsa da genel olarak AB tarafından yapılan tanımlama baz alınır. Brüt ağırlığı 3.5 ton ve altında olan ticari araçlar, hafif ticari araçlar olarak kabul görür. Bu araçların en fazla 5 kişilik yolcu taşıma kapasiteleri söz konusudur.
Günümüzde hafif ticari araçlar olarak bilinen araçlar, hem bireysel kullanıcılar hem de kurumsal işletmelerde gün geçtikçe daha fazla karşılık bulmaya başlamıştır. Pratikliğin yanında geniş iç hacim olanağı ve görece daha düşül işletme maliyetlerinden dolayı hafif ticari araç modellerinde opsiyonlar artmaya başlamıştır. Farklı otomobil markaları tarafından üretilen bazı popüler modelleri şu şekilde aktarabiliriz:
Tüm bu modellerin dışında Mercedes Benz Citan, Toyota Proace City, Opel Combo Cargo, Isuzu D-Max ve Hyundai H-1 gibi modellerden söz etmek mümkündür.
Bilindiği üzere araçlar, kendilerine has özelliklere, ağırlıklarına, yük taşıma kapasitelerine bağlı olarak çeşitli sınıflara ayrılır. Bu tip sınıflandırmalar belli kodlarla kategorize edilmiştir. Örneğin normal otomobiller M1 olarak kodlanmıştır. Öte yandan minibüsler M2, otobüsler M2-M3, çekiciler N2, motosikletler L3 gibi kodlarla birbirinden ayrılır. Hız sınırı da tamamen ilgili aracın dahil olduğu sınıflandırmaya bağlı olarak saptanmaktadır.
Hafif ticari araçlar günümüzde N1 kategorisine girmektedir. Buna göre hafif ticari araçlara sahip olan sürücüler ilgili tabloda yapabilecekleri maksimum hız sınırına ulaşabilir. Panelvan olarak da geçen N1 türü araçlar;
Bu arada yük taşımacılığı yapmayan hafif ticari araçlar M1 sınıfındaki binek araçlar gibi değerlendirilir. Sürücülerin ruhsatta yazan kategoriye uygun şekilde hareket etmesi oldukça önemlidir.
“Hafif ticari araç hangi ehliyet?” ya da “Hafif ticari araç hangi sınıf?” gibi soruları yanında kullanıcılar genel olarak hafif ticari araçların hususiye ne şekilde çevrileceğine dair yanıtlar aramaktadır. Bu tip araçlar çoğunlukla ticari motivasyonlarla kullanılsa da zaman zaman bireysel kullanımlar için de tercih edilebilir. Bu nedenle söz konusu araçlar, hususi ya da bir başka deyişle binek araç sınıfına dönüştürülmek istenir. Kullanım kolaylığının yanında vergi noktasında sunduğu bazı avantajlar bu kararı etkileyebilmektedir. Hafif ticari araçların hususiye çevrilmesinde bazı yasal prosedürlere ihtiyaç vardır.
Ticari ruhsatın binek otomobil ruhsatına dönüştürülmesi için sürücülerin Trafik Tescil Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekir. Arada oluşabilecek vergi farkları ödenmelidir. Bu süreçte Trafik Tescil Müdürlüğü sürücülerden müracaat işlem formu, şirket kaşeli olmak kaydıyla dilekçe, faaliyet belgesinin fotokopisi, vergi levhasının fotokopisi, araç ruhsatı, şirket yetkilisinin imza sirküsü, zorunlu trafik sigortası fotokopisi gibi belgeler talep etmektedir. Bu arada muayene istasyonları, aracın yeni statü için uygun durumda olup olmadığını denetler. Aracın modeline ya da gerçekleştirilecek işlemlere bağlı olarak toplam maliyet değişebilmektedir.
Hafif ticari araçlar, ufak yapılarına rağmen yüksek yük taşıma kapasiteleriyle dikkat çeker. Aynı şekilde yola elverişlilik, bakım /onarım ya da çekme kapasitesi gibi kriterler konusunda da tam not almayı başarmıştır. Kentsel hareketlilikte sürdürülebilirliğe önemli bir katkı sunan hafif ticari araçlar, özellikle de lojistik sektörüne kolaylık sağlamıştır. Bu arada söz konusu araçlar pek çok açıdan binek araçlardan ayrıldığı için daha farklı bir bakım süreci gerektirir. Sürücüler yolculuk boyunca pek çok defa durup kapıları ya da bagajı açıp kapatmak durumunda kalırlar. Zaman içinde bu tip durumlar, koltuk ya da menteşenin zarar görmesine yol açabilir. Tam da bu nedenle hafif ticari araçlarda bakım ve onarıma dair hizmet sözleşmeleri daha kapsamlı tutulmalıdır.
Ticari araç ruhsatına sahip olan bu araçlar, yukarıda da vurguladığımız üzere düşük bir hız sınırına sahiptir. Bazı yollarda geçiş hakkı ya da öncelikli olmayan hafif ticari araçlar, köprü ya da otoyol gibi noktalardan geçerken daha fazla geçiş ücreti öder. Hafif ticari araçlarda muayene işlemleri her sene düzenli bir şekilde tekrar edilmelidir, aksi durumda cezai işlemler uygulanır. İç ve bagaj hacmi çok geniş olan hafif ticari araçlar, görece konforlu bir yapıya sahiptir. Hafif ticari araçlar görece küçük görünseler de yük taşıma konusunda oldukça elverişlidir.
Daha konforlu koşullarda yolcu ve yük taşımak amacıyla tasarlanan hafif ticari araçlar, pek çok yönüyle normal ticari araçtan veya binek araçlardan ayrılır. Ağır ticari araçlara kıyasla en temel fark, ticari araçların daha ağır yükleri taşıyabilme becerileridir. Hafif ticari araçlar ve ağır ticari araçlar arasındaki fark, bahsettiğimiz taşıma kapasiteleridir.
Öte yandan binek araçlar ise günümüzde daha çok aile aracı adıyla da anılır. Bu araçlarda koltuk sayısı çoğunlukla 5-7 aralığındadır. Ağır yük veya eşya taşımaya uygun olmadıkları için günlük kullanımlar için tasarlanmıştır. En geniş aile arabaları arayan kişiler için de bu nedenlerle tercih sebebidir. Binek araçlarda hususi araç ruhsatları bulunurken hafif ticari araçlarda ticari araç ruhsatı alınmak zorundadır. Binek araçlarında muayene süreleri 2 senede bir olsa da aynı durum hafif ticari araçlar için geçerli değildir. Hafif ticari araçların çok daha sık bir şekilde muayeneden geçmesi yasal bir zorunluluktur.
Binek araç seçerken nasıl ki kullanım amacınızı göz önünde bulunduruyorsanız hafif ticari araçları seçmeden önce de bu kritere öncelik vermelisiniz. Aracın kullanım amacı, yük ya da yolcu taşıma kapasitesi konusundaki seçimi etkiler. Bu arada söz konusu araçlarda ağır yük taşımak gibi bir amaç yoksa boyundan ziyade enine doğru geniş olan araç modelleri daha ideal olacaktır. Ticari araçlar dışında da otomabillere göre daha geniş b suv araçlar gibi modeller olduğunu da hatırlatalım tabi.
Öte yandan hafif ticari araç seçmeden önce yakıt konusuna da özen gösterilmelidir. Yakıttan daha fazla tasarruf etmek isteyen kişiler, görece daha ufak boyutlu araçlara yönelmelidir. Uzun vadede performans ve maliyet açısından cazip seçenekler, önemli avantajları da beraberinde getirecektir. Genel itibarıyla iç hacim, taşıma kapasitesi, bakım maliyeti, dayanıklılık, motor seçenekleri, vergi ve sigorta maliyetleri gibi kriterleri ayrı ayrı değerlendirerek en ideal seçimi yapabilirsiniz.
Araç seçimini yaptıktan ve satın aldıktan sonra kasko oldukça önemli bir konudur. Çünkü kendi aracının hasar masrafları öder. Özellikle günümüzde bir ayna ya da kapı değişimi bile yüksek maliyetlere neden olabiliyor. Yüksek masrafları bütçenden karşılamak yerine kasko yaptırarak sadece primlerini öde, hasar masraflarına karşı da önem almış ol. Kasko teklifi alarak teminat ve fiyatları karşılaştırabilirsin.