Araba Neden Çok Yakar, Dizel ve Benzinli Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Günümüzde yakıt fiyatları keskin bir şekilde yükselmeye devam ediyor. Bu durum, araç sahiplerini yakıt tasarrufu konusunda çeşitli önlemler almaya zorluyor. Aracın yakıt tüketimini önemli ölçüde azaltabilecek önlemlerden söz etmek mümkün olsa da her araç sahibi bu konuda bilgi sahibi olmayabilir. Yapılacak tasarruf önlemleri gerek otomobilin çevre üstündeki olumsuz etkilerini azaltır gerekse de maliyetleri ciddi anlamda düşürür. 

Bilindiği üzere yakıt giderlerini bir ölçüde kısabilmek, karbon salınımın da azalmasına zemin hazırlar. Kimi modeller diğer modellere kıyasla yakıt tasarrufu açısından daha avantajlı özelliklere sahip olabilmektedir. Fakat hangi model bir araca sahip olursanız olun yakıt tasarrufuna dair önlemleri almanız hem cebiniz hem de çevre bilinci açısından kritik bir rol oynayacaktır. 

Yakıt Tasarrufu Nedir?

Araç sahibi olurken sadece modele ve motor özelliklerine değil yakıt durumunu da göz önünde bulundurmalısınız. Yakıt tasarrufu noktasında dezavantajlı modeller, size ek maliyetler getirebilir. Peki yakıt tasarrufu tam olarak ne anlama geliyor? Motorlu araçlarda kullanılan yakıtı çok daha uzun ömürlü bir şekilde kullanabilmek, bu süreçte araçla daha fazla yol katetmek için planlanan ve uygulanan her türlü önlem, yakıt tasarrufu olarak tanımlanabilir. Bu sayede araç kullanımı esnasında görece daha düşük yakıt harcayarak çok daha fazla mesafe katetmeniz mümkün hale gelir. 

Doğru ve bilinçli bir yakıt tasarrufu, çevresel etkileri minimize eder, maliyetleri azaltır. Aksi takdirde hem ek maliyetler ve enerji güvenliği riskleri oluşur hem de verimsiz bir sürüş deneyimi yaşarsınız. Yakıt tasarrufu, özellikle günümüzün ekonomik ve çevresel koşulları içerisinde her sürücü için ciddi bir sorumluluktur.

araba neden çok yakar

Araba Neden Çok Yakar?

Bir aracın tüketmiş olduğu yakıtın düzeyini pek çok kriter belirler. Söz konusu kriterler konusunda belli bir bilince sahip olmamak, yakıt tüketimini ne yazık ki kontrolsüz bir şekilde artırır. Kimi durumlarda da doğrudan kullanıcıdan bağımsız bir biçimde yakıt tüketimi artış gösterebilir. Dizel ya da dizel motorların düzenli şekilde bakımlarının yapılması bu süreçte kritiktir. Bakımların aksatılması, yakıt maliyetlerini epey artırabilir. 

Diğer yandan saatte 75-80 km’nin aşağısında giden araçlarda klima açmak, motora ek bir yük getirir. Bu durum da yakıt tüketiminde hızlı bir artışa yol açar. Bu gerekçelerin dışında yakıt ve motor yağ kalitesinin görece düşük olması, yakıt enerjisine de yansır. Araç kullanımında aşırı hız yapmak, manuel araçlarda sürüşü doğru viteslerle gerçekleştirmemek, aynı şekilde yakıt tüketimine etki eder. Bu arada aracın taşıdığı total yükü de hesaba katmak gerekir. Hızlı ya da ani sürüş hareketleri, araç tipi ve modeli, lastik basıncı, olumsuz hava koşulları, uzun süreli rölanti ve olumsuz trafik durumu, arabanın çok yakmasında etkili olan diğer unsurlardır.

Araba alırken yani seçim yaparken yakıt tasarrufu önemli detaylardan biridir. Diğer kritlerleri de öğrenmek için araba alırken nelere dikkat edilmeli yazımıza göz atabilirsin.

Benzinli Aracın Yakıt Tüketimi Neden Artar?

Araçlarda yakıt tüketimi yaparken elbette benzinli araç ya da dizel araç gibi temel kriterlere odaklanmak gerekir. Çünkü her iki durum için de alınacak özel önlemler söz konusudur. Benzinli otomobillerde yakıt maliyetlerini azaltmak adına yağ değişikliği düzenli bir biçimde yapılmalıdır. Yağ temizliği, benzinli araçlardaki tasarruf önlemlerinin en önemli maddelerinden biri durumundadır. Ayrıca bu tip otomobillerde araç hızını görece düşük kilometrede tutmak gerekir. Dur-kalk sıklığının az olması ve sabit bir hızda ilerlenmesi, alınacak önlemler arasında öne çıkar. 

Öte yandan motorun teknik yapısına zarar vermeyecek düzeyde nitelikli yakıtların kullanılması ile benzinli araçlarda maliyetler azaltılabilir. Hız sabitleyicilerden faydalanmak bu süreçte iyi bir çözüm olarak kullanılmaktadır. Son olarak aracı çalışır vaziyette bekletmektense hızı düşük km’de kalsa dahi motoru çalıştırmak, benzin düzeyini görece aşağı çekecektir.

Dizel Araç Neden Çok Yakar?

Rudolf Diesel’in öncülük ettiği dizel akaryakıt teknolojisi, günümüzde genel olarak otobüslerde, zirai araçlarda ya da büyük otobüslerde tercih edilmektedir. Dizelin gerek kokusu gerekse de yoğunluğu benzinden tamamen farklıdır. Diğer adı motorin olan dizen yakıtlar, enerji bakımından çok daha verimlidir. Dizel araçların en önemli handikabı ise yoğun biçimde kirli atık birikimine sebebiyet vermesidir. 

Bu tip bir yakıt kullanıyorsanız aracınıza ekstra yük bindirmekten kesinlikle kaçınmalısınız. Dizel araç kullanımında aracı çalıştırdıktan sonra ısınmasını beklemelisiniz. Aksi bir durum, yakıt tüketimini az da olsa artıracaktır. Motorun ısınmasını bekleyip göstergelerin sönmesini beklemelisiniz. Dizel kullanan araçların uzun vadede daha fazla bakıma ihtiyacı vardır. Yaz ve kış mevsimlerinin başında rutin bakımlarının yapılmaması, yakıt tüketimini olumsuz etkiler. Ayrıca lastiğin yola sürtünmesi ile oluşan enerji harcamasını engellemek adına mevsime uygun lastikler kullanılmalıdır.  

Aşırı hız yapılması, manuel vitesin yanlış kullanılması, ani fren hareketleri, klimanın yüksek ayarda çalışması ve rölanti durumu, motorin kullanan araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken diğer durumlardır. 

Dizel mi az yakar benzin mi detayları öğrenmek için ilgili yazımızı hemen okuyabilirsin.

Araçta Yakıt Tasarrufu Sağlamak için Ne Yapılır?

Araç yakıt maliyetlerini tasarruf yaparak azaltmak isteyenleri çok sayıda çözüm beklemektedir. Bu çözüm önerilerini düzenli biçimde uygulayarak ciddi düzeyde yakıt tasarrufu elde edebilirsiniz. Yakıt tasarrufu sağlamak adına yapılabilecekleri şu şekildedir:

Araç Bakımlarını Aksatmayın

Araçların görece daha az yakıt harcamasında düzenli bakımın büyük bir etkisi vardır. Bakımı prosedürlere uygun biçimde yapılmamış araçlar da yakıt tasarrufu konusunda tatmin edici sonuçlar yaratmaz. Bakımsızlıkla beraber hava ve yağ filtresi tıkanabilir, emisyon kontrol sistemi aksayabilir. Bunlarla beraber kalitesiz yağ kullanımı motor performansını ve yakıt tüketimini olumsuz yönde etkiler.

Özellikle uzun yola çıkarken güvenlik açısından bakımların yapılması önemlidir. Uzun yola çıkmadan önce araç bakımı yazımıza göz atabilirsin.

Aracınızı Yüksek Viteste Kullanmaya Çalışın

Yakıt tasarrufu elde etmek için dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da aracın yüksek viteste kullanılıp kullanılmadığıdır. Örnek vermek gerekirse 50 km’lik bir hızla ilerlerken üçüncü viteste kalmış olmak, beşinci viteste kullanmaya kıyasla yaklaşık %20-25 civarında daha fazla yakıt harcanmasına sebebiyet verir. 

Gereksiz Hız Artışlarına Girmeyin

Aracın hızı ve yakıt tüketimindeki artış düzeyi bilindiği üzere her daim doğru orantılıdır. Bu nedenle anlık ve yüksek hızlarda ivmelenmek, motorun daha çok performans gösterip yakıt harcamasına yol açar. Yüksek hızla birlikte motor verimliliği düşer.

Klima Tasarrufuna Dikkat

Yukarıda da kısaca değindiğimiz üzere yakıt tasarrufu sağlamak isteyenler klima kullanımlarını belli ölçüde azaltmalıdır. Özellikle klimanın ihtiyaç duyulmadığı halde gereksiz düzeyde kullanılması, motor için ek bir yük anlamına gelecektir. Bu durum da yakıt tüketimini doğrudan etkiler. Klima kullanmadığınız dönemlerde ise güneşlik gibi yöntemlere yönelebilirsiniz.

Seyir Halindeyken Camları Çok Açmayın

Camları seyir halindeyken gereğinden fazla açık tutmak, dolaylı yoldan da olsa tüketimi artırır. Araçlar genel olarak camlar kapalı seyahat edilecek bir formla dizayn edilmiştir.  Camların yolculuk esnasında açılması ile beraber içeri hava girişi gerçekleşir. Bu durum da elbette rüzgârın sürtünmesini beraberinde getirir. 

Aracınızı Olabildiğinde Hafif Tutun

Aracın hareket edebilmesi, ayrı bir gücü zorunlu kılar. Aracın çeşitli eşyalarla doldurulması, motor performansına etki eder. Araç hareket etmek adına ek bir enerji harcamak zorunda kalır. Araçta ekstra olarak dahil edilen her 50 kg, ortalama %2 düzeyinde ek yakıt harcamasına yol açar. Özellikle uzun yolculuklarda gereksiz eşyaları çıkarmak, aracın enerji tüketiminde hatırı sayılır bir tasarruf sağlayacaktır.

Tüm bu temel önlemlerin haricinde lastik basıncınızı düzenli olarak kontrol etmeli, rölantiye dikkat edip sert frenlerden uzak durmalı ve elbette yüksek kaliteli akaryakıt tercih etmelisiniz. 

Ayrıca uzun yolda araba kullanmanın da önemli noktaları vardır. Eğer yakın zamanda uzun yola çıkacaksan uzun yolda araba kullanırken dikkat edilmesi gerekenler için hemen sayfamızı ziyaret et.

Araç Sigortalarını İhmal Etme!

Yakıt tasarrufu sağlamak ve aracını kullanırken masrafları küçültmek önemlidir ama aracının kasko ve trafik sigortalarını da zamanında yapmak bütçene yarar sağlar. Zorunlu trafik sigortanı yenileme döneminde yaptırmak gecikme faizi ve trafikte para cezası almanı engeller. Kasko sigortası da hasar durumunda günümüzdeki yüksek zarar maliyetlerinde bütçeni korur. 

Sigortam.net'te en uygun kasko ve en uygun trafik sigortası fiyatlarını görmek için hemen teklif alarak ücretler hakkında bilgi sahibi olabilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.