Trafik Sigortası Nedir?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Trafik sigortası, kara yollarında seyir halindeyken meydana gelen kazalarda karşı tarafta oluşabilecek zararların karşılanmasını sağlayan bir sigorta türüdür. Trafik sigortasının amacı, maddi ve bedensel hasar oluşması durumunda kayıpları en aza indirmek ve hakları koruyabilmektir. Kullandığın araca ve mali durumunuza uygun, en kapsamlı ve avantajlı sigortayı öğrenmek ve fiyat teklifi almak için Sigortam.net ile sorgulama yapabilirsin.

Trafik Sigortası Nedir?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile belirlenen trafik sigortası, kaza durumunda karşı tarafın zararlarını karşılamayı amaçlayan bir uygulamadır. Kazaya uğrayan tarafın mağduriyet yaşamaması için önceden alınan bir önlem olarak değerlendirilebilir. Araba sigortası olarak da bilinen uygulamanın esasları “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik” ile belirlenir. Zorunlu mali mesuliyet sigortası (ZMMS) bir diğer adıyla trafik sigortası, her yıl belirlenen limitler çerçevesinde yenilenen bir uygulamadır ve takip gerektirir.

Kaza durumunda kazaya sebep olan taraf; karşı tarafın aracında oluşan zararları, sürücü ve diğer yolcuların tedavi ve hastane ücretlerini, ölümlü kazalarda ise ölüm tazminatını ödemek zorundadır. Aksi takdirde haciz, icra ve hapis gibi yaptırımlarla karşılaşabilir. Primleri düzenli olarak ödenen aktif bir trafik sigortası sayesinde yüksek maliyetli tazminatları sigorta şirketi karşılar. Eğer ilk defa araba alacağım sigorta seçimi için tavsiyeler istiyorum diyorsan yazımızı okuyabilirsin.

Trafik sigortası Türkiye sınırları içerisinde geçerlidir. Yurt dışı araç sigortası hakkında bilgi almak için Yeşil Kart Sigortası Nedir yazımızı okuyabilirsin.

trafik sigortası nedir

Trafik Sigortası Ne İşe Yarar?

Zorunlu sigorta çeşitlerinden biri olan trafik sigortası, trafik kazalarından kaynaklanan bedeni ve maddi zararları güvence altına almana yardımcı olur ve ödemekle yükümlü olduğun tazminatların poliçe kapsamında sigorta şirketi tarafından ödenmesine yardımcı olur.

Hem şehir içi hem de şehirler arası seyahatler sırasında olabilecek kazalarda poliçenin kapsamı, araç sahibinin maddi kaybını azaltır. Kusurlu olunan bir kazada poliçe; maddi hasarlar, sakatlıklar, üçüncü şahıs sakatlıkları, vefat, avukatlık giderleri gibi büyük ölçekli maddi giderleri karşılayabilir. Trafik sigortasının kapsamı, poliçe içerisine eklenen ek teminatlara göre genişletilebilir. Sigortam.net ile en avantajlı sigorta teklifini alarak kendini olumsuz her koşula karşı korumaya alabilirsin.

Aracın özelliklerine uygun olarak en kapsamlı poliçeyi seçmek, kazaya karışma durumunda maddi kaybın minimuma indirilmesi anlamına gelir. Kaza durumunda karşıdaki sürücü ve diğer yolcuların sigortası yoksa tedavi masrafları sorun yaratabilir. Trafik sigortası kapsamında ise kazaya uğrayan tarafın tedavi ve ilaç giderleri tamamen Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır. Kaza anında trafik sigortam yoksa neler yapılması gerekir öğrenmek için yazımızı okuyabilirsin.

Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Trafik sigortası kaza sırasında karşı tarafa verilen hasar masraflarını kapsar. Hasar ödemesini limitler dahilinde yapar. Aynı zamanda bedensel zararlar için de sağlık masraflarını karşılar. Trafik sigortası neleri kapsar hakkında daha detaylı bilgi almak, limitleri ve teminatları öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?

Zorunlu araç sigortası yaptırmak için Sigortam.net üzerinden online teklif alabilir,  ayrıcalıklı şekilde poliçeni yaptırabilirsin Sigortam.net üzerinden aldığınız teklifleri değerlendirirken de avantajlı konuma geçebilir, özel tekliflerde uygulanan indirimlerden yararlanabilirsin. Ekstra bir ücret ödemeden indirim ve kampanyalardan faydalanıp fırsatları değerlendirebilirsin. Teklif almak ve sigorta güvenceni başlatmak için ise birkaç basit adımı takip etmeniz yeterlidir:

  • Zorunlu trafik sigortası ve isteğe bağlı ek primlere sahip poliçeyi yaptırmak için ilk atılması gereken adım teklif almaktır.
  • Teklifin hazırlanırken trafik sigortası fiyatı prim hesaplaması yapılır. Bu hesaplama yapılırken farklı unsurlar göz önüne alınır. Kullanılan aracın yaşı, markası, modeli, kayıtlı olduğu il, araç sahibinin yaşı ve hasarsızlık indirimine bakılır.
  • Kişiye özel sigorta teklifi almak için plaka, ruhsat ve araç sahibine ait bilgiler ile araca ait özel bilgiler doldurulması gereken alanlardır.
  • Varsa trafik sigortanın son tarihi, kaza tespit tutanağı, trafik ceza sorgulaması ve hasar kaydı sorgulama işlemlerini internet üzerinden T.C. kimlik numaranı ve plaka bilgilerini girerek yapabilir, sigorta teklifi almadan önce durumundan haberdar olabilirsin.
  • Gerekli alanlara doğru ve teyit edilmiş bilgileri girdikten sonra karşına farklı şirketlere ait çeşitli poliçe tipleri çıkar. Sigortam.net’te 20’den fazla anlaşmalı sigorta şirketine ait teklifi bir arada görebilir, teklifler arasında karşılaştırma yapabilirsin.
  • Aracına uygun sigorta teklifini seçtikten sonra internet bankacılığını kullanarak ödemeni yapabilir, pratik bir şekilde trafik sigortanı yaptırabilirsin.
  • Satın alma aşamasından sonra poliçen e-posta adresine ulaşır. Böylece poliçeni dijital ortamda güvenle saklayabilirsin.

Araç sigortanı, sigorta yenileme tarihi geldiğinde de çevrim içi olarak yaptırabilirsin. Sigortanın ne zaman yenilenmesi gerektiğini ya da tarihinin geçmiş olup olmadığını kısa bir sorgulama ile internet üzerinden öğrenebilirsin.

Kısa Vadeli Trafik Sigortası Yaptırmam Mümkün mü?

Trafik sigortası da diğer sigorta türlerinde olduğu gibi yıllık olarak yaptırılmaktadır. Sadece iki durumda istisna söz konusu olmaktadır. Kısa vadeli trafik sigortası sadece geçici plakalar ve uluslararası yolcu ve eşya taşımacılığı yapan yabancı plakalı araçlar için yapılabilir. Geçici trafik sigortası yazımızdan tüm detayları öğrenebilirsin.

Trafik Sigortası Zorunlu mu?

Trafik sigortası zorunlu bir araç sigortasıdır ve yaptırmadan trafiğe çıkmak yasaktır. Trafik sigortası yaptırmamanın cezai yaptırımları vardır. Trafik ekiplerince sigortasız olduğu belirlenen araç sahiplerine 2024 yılı için 690 TL para cezası uygulanır. Düzenli olarak her sene poliçeyi yenilemek, kusurlu bir kazaya karışıldığı zaman araç sahibine maddi kolaylık sağlar. Trafik sigortası yenileme konulu yazımızdan detayları öğrenebilirsin.

Her aracın bir tane trafik sigortası olması şarttır, yani üzerine iki araç varsa her birine tek tek sigorta yaptırman gerekir. Mevcut aracın varken ikincisini aldığında 2.araç sigortası yüksek çıkar mı, hasarsızlık indirimi nasıl etkilenir ilgili yazımıza tıklayarak öğrenebilirsin.

Trafik Sigortası Araçta Bulundurma Zorunluluğu Var mı?

Araç sigortası yaptırmak zorunlu bir işlem peki trafik sigortası poliçesini taşımak zorunlu mu? Trafik sigortasını araçta bulundurma zorunluluğu yoktur yani poliçeyi yanında taşıman gerekmez. Eski uygulamada sigorta poliçesi arabada bulundurma zorunluluğu bir kuraldı, yani poliçe belge olarak da arabada bulunmalı, trafik ekipleri sorunca gösterilmeliydi. Ancak yeni uygulamalarla trafik polisleri; araç bilgilerine bilgisayar ortamından ulaşabildiği ve trafik sigortası poliçenin olup olmadığını görebildiği için bu uygulama ve yaptırımları ortadan kalktı.

Bu durumdan haberdar olmayan trafik polisleri de yok değil bu yüzden, her ihtimale karşı zorunlu trafik sigortası poliçeni yanında bulundurmakta da elbette fayda var.

Trafik Sigorta Poliçesi Kaybolursa Ne Yapılmalı?

Araç sigorta kağıdı kayboldu ne yapmalıyım diyorsan ilk yapman gereken sigorta şirketin eğer sana poliçeni e-posta'dan ilettiyse yeniden çıktısını almak olacaktır. Günümüzde sigorta şirketleri sigorta poliçelerini mail üzerinden paylaştığı için sigorta kağıdının kaybolması bir sorun olmaktan çıktı. Eğer online belge olarak yok ise yeniden sigorta şirketine başvururarak poliçe belgeni talep edebilirsin. Sigortam.net'ten trafik sigortanı satın aldıysan güvencen anında başlar ve online poliçen e-postana iletilir. Silmen ve kaybetmen durumunda Sigortam.net'i arayarak hemen yeniden talep etmen yeterlidir.

Kasko ile Trafik Sigortasının Farkı Nedir?

Kasko ile trafik sigortası sıklıkla karıştırılır. Kasko sigortası araç sahibinin zararını, trafik sigortası ise karşı tarafın zararını karşılamak için yaptırılır. Kasko isteğe bağlı iken trafik sigortası zorunlu tutulur, sigortanın hangi trafik sigortasi şirketi yapılacağı ise araç sahibin inisiyatifine bırakılır. Trafik sigortası yaptırılmadığında gecikme cezası ve eksik belge ile trafiğe çıkma cezası ödenir. Ardından araç polisler tarafından bağlanır. Gerekli ödemeler yapılmadığı sürece araç garajdan alınamaz ve trafiğe çıkarılamaz. Kasko ise isteğe bağlı olduğu için bu tarz bir yaptırım ile karşılaşılmaz.

Trafik sigortasının karşı tarafın zararını karşılama oranı, kaza durumuna göre resmi limitler çerçevesinde belirlenirken kasko için durum farklıdır. Kaskoda sahip olunan aracın çalınması, yanması ve kaza gibi durumlarda şirketle olan sözleşmeniz çerçevesinde, resmi limit olmadan, poliçe ve prim miktarı üzerinden ödeme yapılır. Kasko trafik sigortası farkları hakkında daha detaylı bilgi almak için Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar başlıklı yazımızı okuyabilirsin. 

Trafik Sigortasını Hemen Yaptır!

Trafik sigortası teklifi alarak en uygun ve en kapsamlı teklifleri hemen karşılaştırabilirsin. En uygun sigorta teklifi için sadece 2 dakikada bilgilerini gir. Dilersen anlaşmalı sigorta şirketlerinin trafik sigortası ürünleri hakkında aşağıdaki sayfalardan bilgi alabilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.