Makedonya Gezi Rehberi: Yeme-İçme, Ulaşım, Gerekli Belgeler

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Kuzey Makedonya, Balkanlar’ın kalbinde yer alan küçük ama etkileyici bir ülke. Tarihi sokakları, göl kenarındaki huzurlu şehirleri, lezzetli mutfağı ve sıcakkanlı insanlarıyla seni daha ilk adımda etkilemeyi başaracak. Eğer bu ülkeye ilk kez gidiyorsan, aklında pek çok soru olabilir ama endişeye gerek yok. Kuzey Makedonya gezi rehberinde ihtiyacın olan tüm bilgileri senin için bir araya getirdik. Hazırsan, bavulunu topla ve bu güzel Balkan ülkesini birlikte keşfedelim!

Konum 

Kuzey Makedonya (resmi adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti), yaklaşık 2 milyon nüfuslu, denize kıyısı olmayan bir Balkan ülkesidir. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp’tür. Ülkenin yüzölçümü küçük olsa da kültürel mozaik ve doğal çeşitlilik açısından oldukça zengindir.

İklim

Ülkede genellikle ılıman karasal iklim hakimdir. Yazlar sıcak ve kışların soğuk geçtiği anlamına gelir. Ocak ayı ortalama sıcaklığı 0°C civarındayken, Temmuz aylarında sıcaklık ortalama 20-25°C’ye kadar yükselir. Tabii bölgeler arasında farklılıklar var: Doğu kesimlerde kışlar nispeten daha yumuşak, yazlar daha sıcak geçerken; dağlık bölgelerde kış ayları oldukça sert ve karlı olabiliyor. Bahar ve sonbahar ayları ise ılıman havasıyla seyahat için en keyifli dönemlerdir.

Para Birimi

Kuzey Makedonya’nın resmi para birimi Makedon Dinarı (MKD)’dır. Kredi kartları büyük şehirlerde ve turistik alanlarda yaygın olarak geçse de küçük kasabalarda yanında nakit bulundurman iyi olur. Bazı turistik işletmeler Euro veya Amerikan Doları kabul edebiliyor; ancak kur farkından olumsuz etkilenmemek için paranı yerel para birimi olan Denar’a çevirmeni öneririz. Ülke genel olarak bütçe dostu oluşuyla ünlüdür.  Avrupa’nın en ekonomik ülkelerinden biri olarak, ortalama bir restoranda güzel bir yemek 5-15 Euro (yaklaşık 300-900 MKD) civarında tutabiliyor. Bu da özellikle Türk gezginler için oldukça cazip bir durum.

Dil

Ülkenin resmi dili Makedonca ve ikinci resmi dili Arnavutça’dır (özellikle Arnavut nüfusun yoğun olduğu bölgelerde Arnavutça yaygın kullanılır) . Ayrıca sevindirici bir bilgi: Kuzey Makedonya’da 9 şehirde Türkçe de resmi dil olarak kabul edilmiştir. Osmanlı mirasının etkisiyle ülkede hatırı sayılır bir Türk toplumu yaşamakta, dolayısıyla bazı bölgelerde ve özellikle Üsküp’ün Eski Çarşı gibi noktalarında Türkçe konuşulduğunu duyabilirsin. Genç nüfusun büyük kısmı ise İngilizce biliyor, bu yüzden temel İngilizce ile turistik yerlerde iletişim kurmak genellikle sorun olmuyor. Yine de birkaç basit Makedonca kelime (“Merhaba” için “Zdravo”, “Teşekkürler” için “Blagodaram” gibi) öğrenmek hoş bir izlenim bırakmanı sağlayabilir.

makedonya gezi rehberi

Kısa Tarihçe

Kuzey Makedonya’nın tarihi, antik çağlardan günümüze uzanan zengin bir geçmişe sahip. Bölge, antik dönemde Büyük İskender’in hüküm sürdüğü Makedon krallığı ile önem kazanmış, daha sonra Roma ve Bizans imparatorluklarının egemenliği altına girmiştir. 14. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılan Makedonya, Osmanlı yönetiminde yaklaşık beş asır geçirdi. Bu uzun dönem boyunca bölge, önemli bir ticaret ve kültür merkezi haline gelmiş; camiler, hanlar, köprüler gibi Osmanlı eserleriyle donanmıştır. 
20. yüzyıla gelindiğinde, Balkan Savaşları (1912) sonrası Osmanlı’dan kopan Makedonya, Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyetinin bir parçası oldu. Nihayet 1991 yılında Yugoslavya’nın dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden ülke, 2019’da Yunanistan ile yıllarca süren isim sorununu çözüp adını Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olarak resmileştirdi. Günümüzde Kuzey Makedonya, Avrupa Birliği ve NATO üyeliği yolunda adımlar atmaya devam eden, çok etnikli ve kültürlü bir demokrasi olarak varlığını sürdürüyor.

Makedonya’da Görülmesi Gereken Yerler

Kuzey Makedonya, küçük yüzölçümüne rağmen doğası, tarihi ve kültürüyle keşfedilmeyi fazlasıyla hak eden bir ülke. Başkent Üsküp, Vardar Nehri kıyısında hem Osmanlı’dan izler taşıyan çarşısı hem de modern meydanlarıyla mutlaka görülmeli. Göl kıyısındaki Ohri, UNESCO korumasındaki gölü, kartpostal güzelliğindeki kiliseleri ve taş sokaklarıyla büyüleyici bir yer.

Bitola, tarihi dokusu ve sokaklarındaki zarif mimarisiyle yürürken seni yavaşlatan şehirlerden. Atatürk’ün gençlik yıllarını geçirdiği Manastır Askerî İdadisi de burada yer alıyor. Tetova ise bambaşka bir atmosfere sahip. Alaca Camii’nin rengarenk dış cephesi ve yakınındaki Bektaşi tekkesi, şehrin kültürel çeşitliliğini en güzel şekilde yansıtıyor. 

Eğer rotana biraz doğa eklemek istersen, Matka Kanyonu’nda tekneye binip mağaralara ulaşabilir, Mavrovo’da göl kenarında yürüyüş yapabilir ya da Galicica Dağları’ndan iki gölü birden izleyebilirsin. Daha eski zamanlara uzanmak istersen, Stobi Antik Kenti’nin taş sokaklarında Roma izlerini sürebilirsin. 

Eğer Makedonya’da görülmesi gereken şehirleri ve bölgeleri daha yakından tanımak istersen, Makedonya Gezilecek Yerler sayfamıza göz atabilirsin!

Makedonya Yeme-İçme Kültürü 

Kuzey Makedonya mutfağı, Balkan ve Osmanlı lezzet mirasını harmanlayan, Türk damak tadına oldukça yakın ve sevilesi bir mutfak. Burada yemek yerken çoğu zaman yabancılık çekmeyeceksin. Afiyet olsun / Prijatno!

Tavce Gravce

Kuzey Makedonya’nın ulusal yemeği olarak kabul edilen tav?e grav?e, güveçte pişirilen kuru fasulye yemeğidir . Bildiğimiz kuru fasulyenin biraz daha yoğunu ve fırında güveç kabında servis edileni diyebiliriz. Üzerine biber ve baharatlar eklenerek tatlandırılıyor. Yanında genellikle taze beyaz peynir veya turşu ile sunuluyor. Mütevazı göründüğüne bakma, tok tutucu ve leziz bir öğle yemeği olacaktır.

Kebapi (Cevapi)

Balkanların meşhur ızgara köftesi burada da karşına çıkacak. Kebapçi adı verilen lokantalarda 5’li 10’lu porsiyonlar halinde sunulan küçük silindirik köfteler, yanında piyazlık soğan, kaymak veya ajvar ile servis ediliyor. Üsküp’te eski çarşı civarında veya Ohri’de göl kenarında bu köftelerden tatmadan dönme deriz. Türk mutfağındaki Tekirdağ köftesini andıran bu lezzet, özellikle et sevenleri memnun edecek.

Ajvar

Közlenmiş kırmızı biber ve patlıcanla yapılan, hafif acılı bir ezme/sos olan ajvar, Makedon sofralarının vazgeçilmez mezesidir . Kahvaltıda ekmeğe sürüp yiyebilir, öğle/akşam yemeklerinde et ve ekmekle birlikte tüketebilirsin. Özellikle sonbahar aylarında, birçok ailenin bahçesinde kazanlarla ajvar kaynattığına şahit olabilirsin. Kışlık hazırlığın önemli bir parçası. 

Şopska Salatası

Bulgaristan kökenli olsa da tüm Balkanlar’da yaygın olan Şopska (Şopskı) salatası, domates, salatalık, yeşil biber ve beyaz peynir ile hazırlanıyor. Üzerine bolca rendelenmiş beyaz peynir (sirene) konduğu için bizdeki çoban salatadan ayrılıyor. Yazın sıcak günlerinde hafif ve ferahlatıcı bir öğün alternatifi. Zeytinyağı ve sirke gezdirilmiş olan salata, et yemeklerinin yanında da güzel gidiyor.

Pastrmajlij

Makedonya’ya özgü bir pide türü olan pastrmajlija, oval şekilli hamurunun üzerinde pastırmaya benzer tuzlu kuru et parçaları ve yağ ile fırınlanıyor. Bazı versiyonlarında üzerine yumurta da kırılabiliyor. Ştip kenti bu yemekle ünlü olsa da Üsküp dahil çeşitli şehirlerde pastrmajlija sunan geleneksel restoranlar bulabilirsin. Sıcak sıcak servis edilen bu pidemsi lezzet, özellikle akşamüstü acıktığında birebir.

Turli Tava

Farklı sebzeler ve etin güveçte birleştiği bir yemek olan turli tava, adeta bir türlü yahni. Patates, patlıcan, biber, domates, fasulye ve kuzu veya dana eti karışımı toprak kapta ağır ağır pişiriliyor. Zengin malzemesiyle oldukça doyurucu bir yemek. Ev yemeği yapan lokantalarda veya geleneksel konukevlerinde bulman mümkün.

Burek ve Poğaça

Kahvaltı veya atıştırmalık için en popüler hamur işi Burek (börek). İncecik yufkadan yapılan kıymalı, peynirli veya ıspanaklı börekleri sabah fırınlardan sıcak sıcak alabilirsin. Ayrıca poğaça (pogacha) denilen, bazen içine peynir konan yumuşak çörekler de sıklıkla tüketilir. Üsküp’teki fırınlarda “burekçini” olarak göreceğin küçük börekçilerde veya pazarlarda bunların tadına bakabilirsin.

Tatlılar

Makedon tatlıları da bizimkilere oldukça benzer. Şerbetli tatlılardan baklava, tulumba, şekerpare gibi çeşitler yaygın. Özellikle Üsküp Çarşısı’nda Türk tatlıcılarını andıran dükkanlarda enfes baklavalar bulabilirsin. Sütlü tatlı olarak sutlijash (sütlaç) menülerde karşına çıkacak. Bir de son yıllarda popüler olan trileçe tatlısını menülerde görürsen şaşırma, Arnavutluk kaynaklı bu sütlü kek tatlısı Makedonya’da da sevilerek tüketiliyor. 

İçecekler

Kuzey Makedonya’da içecek kültüründe iki şey öne çıkıyor: Şarap ve Rakija. Ülke, özellikle Tikveş bölgesi bağlarıyla ünlü; güzel kırmızı ve beyaz şaraplar üretiliyor. Yerel bir şarap tadımı yapmak istersen Vranec üzümünden yapılan kırmızı şarapları deneyebilirsin. 

Rakija ise Balkanlar’ın meşhur meyve brendisi. Erikten (slivovica), üzümden (lozova) veya diğer meyvelerden yapılan çeşitleri mevcut. Sert bir içki olduğunu belirtelim, ölçülü gitmekte fayda var! Ayrıca Mastika adı verilen anason aromalı likör de Kuzey Makedonya’nın ulusal içkisi kabul ediliyor – sek içilebildiği gibi buzla da servis ediliyor, tadı Yunan uzo veya Türk rakısını andırıyor. Alkolsüz olarak ise ayran, boza (özellikle kışın) ve meyveli gazozlar yaygın. Kahve ise Türk kahvesi formatında da sunuluyor; “Türk kahvesi” dersen anlayacaklardır, genelde közde olmasa da cezvede pişmiş olarak geliyor.

Makedonya’da Ulaşım 

Kuzey Makedonya içinde ulaşım genellikle kolay ve bütçe dostudur. Ülke küçük olduğu için bir şehirden diğerine seyahat süreleri makul düzeydedir. İşte ülke içi ulaşım ve şehir içi dolaşım hakkında bilmen gerekenler:

Şehirler Arası Ulaşım – Otobüs

Ülke içinde en yaygın ulaşım aracı otobüslerdir. Hemen hemen her şehir ve kasabanın birbirine düzenli otobüs seferleri bulunur ve bilet ücretleri de oldukça ekonomiktir. Örneğin Üsküp’ten Ohri’ye yaklaşık 3 saatlik bir otobüs yolculuğuyla varmak mümkün. Üsküp Ulusal Otogarı, ülkenin ana ulaşım merkezidir; burada Bitola, Struga, Tetova, Kumanova, İştip gibi birçok noktaya günlük seferler bulabilirsin. 

Tren

Kuzey Makedonya’da demiryolu ağı sınırlı ve trenler otobüslere kıyasla daha yavaş kalıyor. Yine de tren yolculuğunun keyfi başka diyorsan bazı hatları değerlendirebilirsin. Üsküp çıkışlı üç ana tren hattı mevcut: Üsküp – Veles – Bitola, Üsküp – Kişeva (Kicevo) ve Üsküp – Köprülü (Veles) – Negotino – (Yunanistan sınırı) hattı . Ayrıca komşu ülkelere (Sırbistan’a Belgrad yönüne ve zaman zaman Yunanistan’a Selanik yönüne) uluslararası trenler de var, fakat sık değiller ve güncel durumlarını kontrol etmek lazım. 

Araç Kiralama ve Özel Araç

Ülkeyi daha bağımsız dolaşmak istiyorsan araç kiralamak iyi bir seçenek olabilir. Üsküp “Büyük İskender” Havalimanı’nda ve şehir merkezinde Avis, Hertz, Europcar gibi uluslararası firmalar ile yerel araç kiralama ofisleri bulunuyor. Fiyatlar Avrupa geneline göre uygun sayılır, fakat yüksek sezonda (yaz ayları) rezervasyonunu önceden yapmak iyi olur. Kuzey Makedonya’da trafik sağdan akıyor ve trafik kuralları Türkiye’ye benzer. Yol kalitesi ana yollarda fena değil; Üsküp-Ohri, Üsküp-Bitola gibi ana güzergahlar asfalt ve çoğunlukla çift şeritli. Ancak dağlık bölgelere veya köy yollarına saparsan virajlı ve dar yollarla karşılaşabilirsin, dikkatli sürmek şart. Ülkede otoyol (otoban) ücretleri var ama düşük meblağlar. 

Eğer komşu ülkelere de araçla geçmeyi planlıyorsan, sınırda Yeşil Kart sigortası gerekiyor Türkiye’den kiralık araçla gelenler bunu sınır kapısında satın alabiliyor; Makedonya’dan araç kiralayıp başka ülkeye geçeceksen de kiralama şirketine bunu danışmalısın  Park konusunda, Üsküp ve Ohri gibi turistik yerlerde merkeze yakın park yerleri ücretli olabilir ama genelde uygun fiyatlı. Küçük şehirlerde ise rahatlıkla ücretsiz sokak parkı bulunabiliyor.

Şehir İçi Ulaşım

Üsküp gibi büyük şehirlerde toplu taşıma belediye otobüsleriyle sağlanıyor. Üsküp’ün kırmızı renkli çift katlı otobüsleri meşhurdur – Londra’dakileri andıran bu otobüslerle şehri turlamak eğlenceli olabilir. 
Şehir içi otobüse binmek için Üsküp’te “Skopska” adı verilen elektronik kart gerekiyor; biniş ücretleri uygun. Kartı istasyonlardaki gişelerden veya bazı kiosk’lardan temin edebilirsin. Diğer şehirlerde, örneğin Bitola veya Ohri’de, toplu taşıma çok gelişmiş değil; ancak şehirler küçük olduğundan çoğunlukla yürüyerek her yere ulaşabilirsin. Ohri’de taksiler ve dolmuş minivanlar da kullanılıyor. Tetova ve Gostivar gibi yerlerde de minibüsler mevcut. 

Taksi

Ülke genelinde taksiler, özellikle kısa mesafeler veya şehir içi ulaşım için kullanışlı. Ücretleri Türkiye’ye kıyasla daha uygun. 

Bisiklet ve Yürüyüş

Bazı şehirlerde bisiklet kiralama imkanı bulunuyor. Özellikle Ohri gibi sahil şeridi olan yerlerde bisikletle dolaşmak keyifli olabilir. Üsküp’te de Vardar Nehri kenarında bisiklet yolları var, birkaç saatliğine bisiklet kiralayıp şehri farklı bir şekilde deneyimleyebilirsin. Yürüyüş ise şehri keşfetmenin en güzel yolu – Üsküp Eski Çarşı’nın dar sokaklarını, Bitola’nın Şirok Sokak caddesini veya Ohri’nin tarihi mahallelerini en iyi yürüyerek sindire sindire gezersin.

Makedonya’ya nasıl gidilir, gitmek için gerekenler nelerdir öğrenmek için içeriğimize göz atabilirsin.

Makedonya Gezi İpuçları (Bütçe, Güvenlik, İletişim, İnternet, Seyahat Sigortası)

Son olarak, Kuzey Makedonya seyahatinde işine yarayacak bazı pratik ipuçlarını ve genel tavsiyeleri toparlayalım. Bu sayede yolculuğun boyunca kendini daha güvende ve hazırlıklı hissedeceksin.

Bütçe ve Para İşleri

Kuzey Makedonya bütçe dostu bir destinasyon. Konaklama, yeme-içme ve ulaşım giderleri Batı Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça düşük. Günlük harcamalarını kabaca planlarsak, orta halli bir gezgin için günde 30-40 Euro (yaklaşık 1800-2400 MKD) oldukça rahat yeterli oluyor. Tabii daha lüks seçimler yaparsan bütçe artacaktır, ama sokak lezzetleriyle beslenip hostel veya pansiyonda kalırsan bu rakamın altına bile inebilirsin. 

Ülkede ATM’ler şehirlerde yaygın, uluslararası kartlarla sorunsuz para çekebilirsin (banka komisyonlarını kontrol etmeyi unutma). Kredi kartı büyük restoran, otel ve mağazalarda genelde geçiyor; ancak pazar yerleri, küçük dükkanlar veya kırsal bölgelerde nakit şart. Yanında Euro da getirebilirsin, bozdurması kolaydır – döviz büroları (Menja?nica) merkezlerde çokça mevcut ve kur makul olur. Türk Lirasını direkt bozan yer bulmak zor, o yüzden TL’yi önce Euro’ya çevirip götürmek iyi bir fikir. 

Seyahat Sağlık Sigortası

Her ne kadar kimse tatildeyken kötü bir şey olmasını düşünmek istemese de tedbirli olmakta fayda var. Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında resmi bir sağlık anlaşması yok, dolayısıyla seyahat sağlık sigortası yaptırmanı kesinlikle öneririz. Basit bir poliçe, kaybolan bagajdan olası bir hastalık durumunda hastane masraflarına kadar seni güvenceye alacaktır. 

Ülkedeki büyük şehirlerde hastaneler ve klinikler mevcut, ama küçük yerlerde sağlık hizmetleri kısıtlı olabilir. İlaçlarının varsa mutlaka yanında bulundur; eczaneler (“Apteka”) şehir merkezlerinde var ama çok spesifik markalar olmayabilir. Ayrıca, Balkan mutfağı Türk mutfağına benzese de farklı baharatlar veya ağır yemekler midenizi rahatsız ederse diye yanında temel mide ilacı, ağrı kesici gibi şeyler taşı. Musluk suyu genelde şehirlerde içilebiliyor (özellikle dağ kaynaklarından gelen suyu var), ancak hassas bir miden varsa ilk günlerde şişe su tercih edebilirsin.

İnternet

Kuzey Makedonya’da telefon hatları ve mobil internet genelde iyi çekiyor, 4G ülke çapında yaygın. Türk hattını roaminge açtırabilirsin ama bu pahalıya gelebilir. Uygun fiyatlı bir çözüm olarak, ülkeye varınca bir yerel SIM kart almanı öneririz. Makedonski Telekom (T-Mobile), A1 ve Lycamobile gibi operatörlerin turist paketleri mevcut. Havalimanında veya şehir merkezlerinde telefon bayiilerinde pasaportla kolayca ön ödemeli kart alıp takabilirsin.  
İnternet demişken, kafelerin çoğunda ve otellerde wifi var ve genellikle ücretsiz. Yani bağlantıda kalma konusunda sorun yaşamazsın. 

Vize ve Giriş Belgeleri

Güzel haber, Türk vatandaşları Kuzey Makedonya’ya vizesiz seyahat edebilir! Hem de 180 gün içinde 90 güne kadar kalış hakkıyla, yani turist olarak vize derdin yok. Sadece pasaportunun seyahat tarihlerinden itibaren 6 ay daha geçerli olduğundan emin ol. Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında kimlikle seyahat anlaşması henüz yok, bu nedenle pasaport şart.. 

Ülkeye girişte gümrükte genelde hızlıca damganı basıp geçiriyorlar; dönüş biletini veya kalacağın yer bilgisini soran pek olmuyor, ama yine de otel rezervasyonu çıktısı vs. yanında olabilir. Ayrıca, eğer Türkiye’den kendi aracınla geliyorsan uluslararası sigorta (yeşil kart) belgen olmalı, yoksa sınırda araç sigortası yaptırman istenir. 

“Makedonya vize istiyor mu?” başlıklı yazımızı okuyarak bu konuda daha detaylı bilgi edinebilirsin.

Elektrik ve Priz

Teknik bir detay ama atlamayalım: Kuzey Makedonya’da prizler Türkiye’deki ile aynıdır (Type F, ikili yuvarlak uçlu) ve elektrik 230V standardındadır. Yani telefon şarjı, laptop vs. için ekstra adaptöre ihtiyacın yok, cihazlarını rahatça şarj edebilirsin.

Alışveriş 

Ülkeden alabileceğin hatıralık eşyalar arasında Ohri incisi takılar, el yapımı bakır ürünler (Üsküp Çarşısı’nda bakırcılar çarşısı var), ahşap oymalar, geleneksel dokuma kilimler ve rakija gibi yerel içkiler sayılabilir. Üsküp’te Türk Çarşısı alışveriş için otantik bir yer, pazarlık yapma şansın var. 

Modern alışveriş istersen Üsküp’teki Skopje City Mall gibi AVM’ler veya Vero Center gibi merkezler var, buralar daha sabit fiyatlı. Süpermarketlerde fiyatlar etiketlidir; konserve ajvar, baharat karışımları, yerel çaylar gibi şeyler bulursan alıp eve götürmelik güzel olur.

Adaptasyon ve Kültürel İpuçları

Makedonya halkı sıcakkanlı ve misafirperver dedik; Türkleri de genellikle severler. Özellikle yaşlı nesil, Osmanlı dönemi ve sonrasında Türk komşuluk kültürünü anlatmaya bayılır. Davetkar insanlardır, bir kahve ikram ederlerse geri çevirme, muhabbete katıl.

Dikkat edebileceğin bir iki nokta: Makedonlar kafa sallama konusunda bizim tam tersimizdir – başını aşağı yukarı sallamak hayır, sağa sola sallamak evet demektir (bu Bulgaristan ve diğer Balkan ülkelerinde de böyle). İlk anda karışabilir, o yüzden sözle teyit etmek bazen iyi olur. Bir de, Arnavut nüfusun yoğun olduğu yerlere gittiğinde onların kültürel hassasiyetlerine saygılı olmak lazım; mesela Tetova’da çoğu kişi Müslüman olduğu için açık alanda içki içmemek veya dini mekanlara girerken giyim-kuşama dikkat etmek önemli.

Özetle, Kuzey Makedonya, kolay adapte olabileceğin, büyük aksiliklerle karşılaşma ihtimalinin düşük olduğu bir destinasyon. Sen yine de her şeyin en iyisini planla ama ufak tefek sürprizlere karşı da esnek ol. Bazen aniden karşına çıkan bir festival, tanıştığın yeni arkadaşların önerdiği bir kasaba, planlarında olmayan harika bir deneyime dönüşebilir. Seyahat sigortanı, pasaportunu, fotoğraf makinenin şarj aletini almayı unutma; enerjini de yüksek tut! Bu ülkeden güzel anılar ve yeni dostluklarla ayrılacaksın. Şimdiden iyi eğlenceler / Zabavno patuvanje!

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.