Yeşil Pasaport Şartları Nedir, Nasıl Alınır?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Yeşil pasaport olarak da bilinen hususi damgalı pasaport özel koşullara tabi olarak verilen bir pasaport türüdür. Bu isimle anılmasının sebebi kapak renginin yeşil olmasıdır. Sınırlı sayıda ve belirli statüdeki kişilere verildiği için diğer ülkeler nezdinde daha kolay kabul edilmeyi sağlar. Pek çok ülke yeşil pasaport sahiplerine belirli sürelerle sınırlı vizesiz giriş imkânı sunabilmektedir. 

Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport) Nedir?

Yeşil renkli kapağı dolayısıyla bu isimle anılan hususi pasaport başta belirli mevkilere erişmiş kamu görevlileri olmak üzere gereken şartları sağlayan kişilere verilen bir pasaport türüdür. Bu pasaporta sahip olan kişiler diğer ülkelere girişte standart pasaport sahiplerine nazaran bazı kolaylıklar elde edebilir. Bunların başında gelen belirli gün ile sınırlı vizesiz giriş imkânı oldukça önemlidir.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport başvurusu için öncelikle Nufüs ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden online olarak randevu alınabilir. Bu başvuru randevusuna gitmeden önce yeşil pasaport ücretinin ödenmesi ve gerekli belgelerin toplanması gerekir. Ücretin ödenmesi sonrası gereken evraklarla birlikte başvuru randevusuna gidilir. Uygun şartların olması durumunda belirli bir gün içerisinde yeşil pasaport belgesi kişiye verilir. 

Pasaport başvurusu nasıl yapılır hakkında daha fazla detay için ilgili yazımıza göz atabilirsin.

Kimler Yeşil Pasaport Sahibi Olabilir?

Yeşil pasaport sahibi olabilmek için bazı koşulların sağlanması gerekir. Herkesin bu pasaport türüne sahip olması mümkün değildir. Kimler yeşil pasaport alır sorusuna cevap olmak üzere hususi damgalı pasaport veya genel adı ile yeşil pasaport sahibi olabilecek kişileri aşağıdaki şekilde ifade etmek mümkündür.

  • Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri ile eski bakanlar,
  • 1, 2 ve 3. dereceli kadrolarda çalışan devlet memurları ile bu derecelerde iken emekli olanlar,
  • İl, ilçe ve birinci kademe belediye başkanları görevde oldukları sürece,
  • Özelleştirme öncesinde yeşil pasaport alma hakkı elde etmiş bazı kamu bankası çalışanları ile Türk Telekom çalışanları
  • Yukarıda sözü edilen personelin eşi, reşit olmayan çocukları, reşit olmakla birlikte evli olmayan ve öğrenimine devam eden çocuklarına 25 yaşına kadar,
  • Yukarıda hak sahibi olarak anılan kişilerin 18 yaşını doldurmuş olsa da özrü dolayısıyla bakıma muhtaç olduğunu usulüne uygun şekilde belgeleyen çocukları yeşil pasaport alma hakkına sahiptir.
  • Burada belirtilen kişilerin yanı sıra belirli koşulları sağlamaları halinde ihracatçı firmaların sahiplerine ve belirleyecekleri çalışanlarına da hususi pasaport verilebilmektedir.

25 Yaş Üstü Yeşil Pasaport Alabilir mi?

25 yaş üstü kişiler yeşil pasaport alabilir mi sorusunun cevabını verebilmek için bu pasaport türünün verilme koşullarına bakmak yeterli olacaktır. 25 yaş üstü bireyin anne veya babasının yeşil pasaportu olduğu durumda kendisinin de yeşil pasaport alabilmesi için evli olmaması ve çalışmaması koşuluyla bedensel ya da zihinsel bir özrünün bulunması gerekir. Aksi halde 25 yaş üstü bir kişinin anne veya babasından dolayı yeşil pasaport alması mümkün değildir.

Bununla birlikte gerekli koşulları taşıyan kişiler veya eşleri için böyle bir yaş sınırından söz etmek mümkün değildir. Gereken koşulları taşıyan kişiler ve eşleri her yaşta bu pasaportu alma ve kullanma hakkına sahiptir.

Hangi Memur Yeşil Pasaport Alabilir?

Devlet memuru olan kişilerden dereceleri 1, 2 ve 3 olanlar yeşil pasaport alma hakkına sahip olur. Benzer şekilde kadro karşılığı olarak veya kadro karşılığı olmaksızın bu derecelerde çalışan sözleşmeli devlet memurları da kesenekleri Emekli Sandığı’na yatırılıyor olmak koşulu ile yeşil pasaport alacak kişiler arasında sayılır.

yeşil pasaport nasıl alınır

Yeşil Pasaport için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yeşil pasaport başvurusu için gerekli evraklardan söz etmek yerinde olur. Çalışanlar için ilk evrak hususi pasaport talep formudur. Hak sahibi olan memurun halen çalışmakta olduğu kurumun pasaport imza yetkilisi olan amiri tarafından imzalanmasının ardından geçerlilik kazanır. Pasaport talep formunun yanı sıra nüfus cüzdanı ve son altı ayda çekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf da gerekli evraklar arasında yer alır.

Hak sahibinin emekli olması halinde ilgili kurumdan emeklilik yazısı talep edilir. İstifa eden veya ölen kişiler için de son çalışılan kurumdan alınacak yazılı belge ile müracaat edilmesi gerekir. Yeşil pasaport ücret konusunda normal pasaporttan farklı olarak harçtan muaf olması ile ayrılır. Hususi damgalı pasaport alacaklar sadece cüzdan bedeli olarak belirlenen ücreti ödeyerek pasaportlarını alabilir.

Yeşil Pasaport Alma Şartları Nelerdir?

Yeşil pasaport nasıl alınır sorusuna cevap olmak üzere hususi pasaport alma şartlarından söz edilebilir. Şartları taşıyan kişilerin yeşil pasaport randevu alma aşamasından önce istenen belgeleri hazırlaması önemlidir. Aksi halde gereksiz zaman kaybı yaşanabilir.

Yeşil pasaport alma şartlarının başında kimlerin yeşil pasaport alabileceğine dair listede yer alıyor olmak gelir. Yeşil pasaport alma hakkına sahip olmayan bir kişinin belgeleri hazırlasa ve diğer koşulları yerine getirse dahi hususi pasaport almasına imkân yoktur. Kendilerine yeşil pasaport alma hakkı verilen kişiler bu haklarını gerekli belgeler ile İl Nüfus Müdürlüğü’ne başvurmak suretiyle kullanabilir.

Yeşil Pasaport Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yeşil pasaport kaç günde çıkar?

Yeşil pasaport başvurusunu tamamlayan kişiler için hazırlanan belgeler sahiplerine PTT tarafından teslim edilmektedir. Teslimatlar il merkezlerine 1 veya 2 gün, ilçe merkezlerine ise en fazla 4 gün içerisinde yapılmaktadır.

Yeşil pasaportun süresi nasıl uzatılır?

Yeşil pasaport süre uzatma veya bir başka ifade ile yeşil pasaport yenileme işlemi ile ilk defa alma arasında genel olarak bir fark yoktur. Yenileme ya da süre uzatma için istenen belgeler ve yapılacak işlemler ilk defa alırken atılacak adımlar ile aynıdır. Süresi dolan eski pasaport ile birlikte istenen diğer evraklar hazırlanır ve Nüfus Müdürlüğünden yeşil pasaport randevu alma aşamasına geçilir. Pasaport yenileme nasıl yapılır hakkında tüm detaylara yazımızdan ulaşabilirsin.

Bordo pasaport ile yeşil pasaport arasındaki fark nedir?

Bordo pasaport olarak bilinen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen standart pasaport ile yeşil pasaport arasında gidilen ülkelere göre çeşitli farklar vardır. Yeşil pasaport sahipleri bordo pasaport ile aynı ülkeye giden kişilere göre bazı avantajlara sahip olabilir. Ülkeden ülkeye değişen bu avantajlar arasında sınırlı süreler ile vizesiz giriş imkânı önemli bir fark oluşturmaktadır. Ödenecek ücret ve gerekli belgelerinde de farkılıklar vardır. Bordo pasaport için gerekli evraklar, ücret ve başvuru konularını yazımızdan detaylarıyla öğrenebilirsin.

Yeşil pasaport ne kadar süreli verilir?

Yeşil pasaport genel kural olarak 5 yıl süre ile verilir. Ancak il, ilçe ve birinci kademe belediye başkanlarının hususi damgalı pasaportları görev süreleri ile sınırlı olacak şekilde verilir. Memur yeşil pasaport, emekli yeşil pasaport ve çocuklar için yeşil pasaport süreleri aynı şekilde 5 yıl olarak belirlenmiş durumdadır.

Hususi Pasaport Talep Formu Nereden Temin Edilir?

Yeşil pasaport almak için gereken belgelerden birisi olan hususi pasaport talep formunu https://randevu.nvi.gov.tr adresinden temin etmek mümkündür. 

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.