Evcil Hayvan Mikroçipi Nedir? Ne İşe Yarar?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

evcil hayvan mikroçipi nedir

Evcil hayvanlara çip taktırmak, Resmi Gazete’de yayımlanan Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik ile zorunlu hale getirilmiştir. Bu yönetmeliğe göre 31.12.2022 tarihine kadar tüm kedi, köpek ve gelincik sahipleri; il/ilçe müdürlükleri veya Bakanlıkça belirlenen kurum/kuruluş ya da tüzel kişilere başvuru yaparak evcil hayvanlarını kimliklendirerek kayıt altına aldırmakla yükümlüdür. Kedilere ve köpeklere çip takılması, yeni doğan ve sahiplenilen evcil hayvanlar için geçerli iken Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki evcil hayvanlar için geçerli değildir. 

Peki, çip taktırmama cezası var mı? Evet, 31.12.2022 tarihine kadar uygulamaya dahil olmayan kedi, köpek ve gelincik sahipleri; 5199 sayılı Kanun gereği 10 bin TL cezai yaptırım uygulanacaktır. Gel, “Gelincik, kedi ve köpeğe çip taktırma nasıldır?”, “Gelincik, kedi ve köpek çip fiyatları ne kadardır?” birlikte inceleyelim. 

Mikroçip Nedir?

Evcil hayvan mikroçipi; Radyo Frekans Etiketi Tanımlama Sistemi ile çalışan ve 15 haneli özel bir kimlik bilgisi barındıran pirinç tanesi büyüklüğünde mikro bir cihazdır. Mikroçipler; evcil hayvanlara çip zorunluluğu kapsamında kedi, köpek ve gelinciklere özel olarak tanımlanırlar. Radyo Frekans Teknolojisi ile içerisinde barındırdığı kimlik numarasını okuyucu cihaza aktarma prensibi ile pil veya dahili güç kaynağı olmadan çalışır ve evcil hayvanın kimlik bilgilerinin tanımlanmasına yardımcı olurlar. 

Hayvanlara çip takılması zorunluluğu yukarıda da bahsedildiği gibi kedi, köpek ve gelincikler içindir. Köpeklere ve kedilere çip takılması hakkında merak edilenleri yazımızda bulabilirsin.

Evcil Hayvanlara Mikroçip Nerede Takılır? 

Gelincik, kedi ve köpeklere mikroçip uygulaması, yalnızca il/ilçe müdürlükleri ve veteriner hekimler aracılığıyla yapılır. Mikroçip; Özel bir iğne aracılığıyla evcil hayvanının kürek kemikleri arasında gevşek derisinin altına bir enjekte edildiği için kedi ve köpeklere çip taktırma işlemi sırasında doğru noktanın saptanması ve steril koşulların sağlanabilmesi için mutlaka bir veteriner hekimden yardım alınması gerekir. 

Evcil Hayvanlara Mikroçip Nasıl Takılır?

Gelincik, köpek ve kedilere çip taktırma prosedürü anestezi gerektirmeyen, aşılamaya benzer, oldukça basit bir işlemdir. 

  • Pirinç tanesi büyüklüğündeki çipi veteriner hekimi bir enjektör yardımı ile deri altına yerleştirir.
  • Evcil hayvana çip takılırken meydana gelen ağrı oldukça hafif ve kısa sürelidir. 
  • Mikroçip takılırken anestezi kullanımına gerek yoktur. 
  • İşlem sonrasında mikroçip numarası ile evcil hayvan bilgileri, uygulamayı tamamlayan veteriner hekim, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı HAYBİS sistemine kimlik numarasını tanımlar. 

Köpek ve Kedilere Çip Taktırma Fiyatları 2022

Gelincik, köpek ve kedilere çip taktırma uygulamasını bazı belediyeler ücretsiz olarak yapmaktır. Bazıları ise cüzi miktarlar karşılığında bu işlemi gerçekleştirmektedir. Özel veteriner kliniklerinde ise köpek ve kedi çip fiyatları, işlemin yapıldığı kliniğe göre değişir. Yine kedi ve köpek çip fiyatları hakkında ortalama şu şekilde bilgi verilebilir.  

  • Pet (gelincik, kedi, köpek) mikroçip fiyatları: 150 – 250 TL
  • Mikroçip implantasyonu: 75 TL

Evcil Hayvanlara Mikroçip Uygulaması Ne İşe Yarar? 

Gelincik, köpek ve kedilere mikroçip uygulaması sayesinde Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sistemine işlenir böylece evcil hayvana ve hayvan sahibine ilişkin bilgiler, tüm veteriner klinikleri tarafından erişilebilir hale gelir. 

  • Her bir gelincik, köpek ve kediye özel olarak belirlenen mikroçip numarası ile aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve operasyon bilgileri kayıt altına alınır. 
  • Gelincik, köpek veya kediye mikroçip takıldığında sokağa bırakılma, kaybolma ya da kaçırılma durumlarında evcil hayvan kolaylıkla bulunabilir.
  • Eğer terk edilen, kaçırılan veya kaybolan hayvanın sahipli olduğu tespit edilirse bu durum, sahibine bildirilir ve evcil hayvan, 72 saat içinde asıl sahibine teslim edilir. 
  • Evcil hayvanın sokağa bırakılması gibi durumu yaşandığı takdirde evcil hayvanı sokağa bırakan kişiye cezai yaptırım uygulanır. 
  • Kaçırılma durumunda da evcil hayvanı kaçıran kişi birtakım yaptırımlarla karşılaşacaktır. 

Evcil Hayvanlara Mikroçip Uygulaması Zorunlu mu? 

Gelincik, kedi ve köpeklere mikroçip uygulaması, 30344 numaralı Resmi Gazete kararı ile zorunlu hale getirilmiştir. Dolayısıyla evcil hayvan sahiplendiğinde hem cezai yaptırımlarla karşılaşmamak hem de kaybolma, çalınma gibi durumlarda hayvanın bulunabilmesi için evcil hayvanına mikroçip taktırmalısın. 

Evcil Hayvan Mikroçipi ile Kayıt Altına Alınan Bilgiler Nelerdir? 

Gelincik, köpek veya kediye yerleştirilen mikroçipte uluslararası standartta 15 haneli bir tanımlama belgesi yer alır. Bu tanımlama numarası ile eşleştirilen bilgiler sayesinde evcil hayvan hakkında bilgi edinebilirsin. Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’nde (PETVET) aşağıda sıralanan bilgiler yer alır.

  • Evcil hayvanın adı
  • Pasaport numarası
  • Evcil hayvanın ırkı ve türü
  • Evcil hayvanın cinsiyeti
  • Evcil hayvanın rengi 
  • Doğum tarihi
  • Evcil hayvanın aşı, tedavi ve ilaç kayıtları 
  • Evcil hayvan sahibinin adı, doğum tarihi, telefon numarası, yaşadığı il, ilçe, köy/mahalle bilgiler yer alır. 

Mikroçip ve GPS Farkı

GPS cihazları ile mikroçipler birbirinin yerine kullanılamayan cihazlardır. Mikroçip ve GPS arasındaki farkları şu şekilde inceleyebiliriz.

  • Mikroçip, evcil hayvanın bedeninde sabit kalan bir cihazdır yani bir takip cihazı değildir. Mikroçip ile evcil hayvanın bulunması, veteriner ya da barınaklara ulaştırılması hedeflenir. Ayrıca evcil hayvanın sahiplenilerek sokağa atılmasının da önüne geçilmesi amaçlanır. Mikroçipler, evcil hayvanın cildine yerleştirildiği için ömür boyu kalıcıdır. 
  • GPS ise evcil hayvanın tasmasına takılan bir cihazdır ve sana evcil hayvanının nerede olduğu söyleyebilir fakat iletişim bilgileri sağlamaz. Ayrıca pil gerektirir ve tasmadan düşerek kaybolabilir. Dolayısıyla cihazın hasar görmesi durumunda GPS ile evcil hayvanın takibinin yapılması mümkün olmayacaktır. 

Zorunlu Evcil Hayvan Mikroçipi Uygulaması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Evcil Hayvan Mikroçipi Ne Kadar Süre Dayanır? 

Gelincik, kedi ve köpek mikroçipleri, en az 25 sene çalışabilecek dayanıklılığa sahiptir. Yani bir mikroçip, ortalama bir hayvan ömrü boyunca rahatlıkla kullanılabildiği için zaman içinde mikroçipin değiştirilmesi veya yenilenmesi gerekmez. 

Kedi ve Köpeklere Ne Zaman Çip Takılır? 

Kedi, köpek mikroçipleri; evcil hayvanın doğumdan sonra ilk 3 ay içinde, sahiplenilen evcil hayvanın ise 60 gün içinde takılır. 

Köpek ve Kedilere Mikroçip Takılması Zararlı mı?  

Zorunlu mikroçip uygulaması, anestezi gerektirmeyen basit bir işlemdir. Mikroçipin yerleştirilmesi sırasında kullanılan enjektör, hayvana herhangi bir zarar vermez. İşlem, kısa süreli bir rahatsızlık dışında önemli miktarda acı veya ağrıya neden olmaz. Mikroçip; biyouyumlu koruyucu bir cam kapsül içinde yer aldığı için toksik madde içermez ve alerjiye de neden olmaz. 

Kedi ve Köpeklere Mikroçip Taramasını Kimler Yapar? 

Evcil hayvanın kaybolması, kaçırılması veya sokağa bırakılması gibi bir durum yaşandığında veterinerler, hayvan barınakları ve yerel belediyeler mikroçip için tarama yapma imkânı bulur. Tarama sonrası elde edilen veriler sayesinde sokağa bırakılan, kaybolan veya kaçırılan gelincik, kedi ve köpekler bulunabilir.

Mikroçip Takıldıktan Sonra Çıkarılabilir mi? 

Kedi, köpek ve gelinciklere takılan mikroçipin çıkarılabilmektedir ancak cerrahi açıdan zor bir işlem olacaktır. 

Mikroçip Taktırdıktan Sonra Sağlık Karnesi Taşımalı mıyım? 

Yurt dışı gümrük girişlerinde sağlık karnesinin gösterilmesi hâlâ zorunlu olduğu için mikroçip taktırdıktan sonra da sağlık karnesini taşıman gerekir. 

Mikroçip İletişim Bilgileri Güncelleme Nasıl Yapılır? 

Evcil hayvanın kaybolması, sahipsiz kalması olaylarında evcil hayvan sahibi ile iletişime geçilmesi gerekir. Bu nedenle mikroçipteki bilgilerin güncel tutulması ekstra önem verilmesi gereken bir konudur. İletişim bilgilerini güncellemek için mikroçip taktırdığın veteriner kliniğine başvurabilirsin. 

Evcil Hayvan Sigortası ile Patili Dostlarını Güvence Altına Al!

Evcil hayvanınla ilgili olarak beklenmedik ve acil tedavi gerektiren kötü sürprizlerle karşılaşabilirsin. İşte evcil hayvan sigortası yaptırarak kedi ve köpeklerini acil hastalık ve kaza gibi durumlara karşı güvence altına alabilir, tahlil, tetkik, ilaç ve ameliyat harcamalarının poliçede belirlenen limitler dahilinde karşılanmasını sağlayabilirsin. Evcil hayvan sigortası teklifi almak için Sigortam.net üzerinden işlem yapabilir, son derece kapsamlı teminatlar ve uygun fiyatlarla evcil hayvan sigortası yaptırabilirsin. 

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.