Özel Sağlık Sigortası Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Özel sağlık sigortası avantajları ve dezavantajları nelerdir? ÖSS hakkında artı ve eksiler nedir yazımızdan hemen öğren.
Tıbbi tanı süreçleri ve hastalıkların takibinde görüntüleme tekniklerinin kullanımı her geçen gün gelişen teknolojilerle daha nitelikli sağlık hizmeti sunulmasını sağlamaktadır. Bu görüntüleme teknikleri kullanılarak birçok hastalığın tanısı ve takibi daha net olarak takip edilebilmektedir. Bu görüntüleme tekniklerinden bir tanesi de ultrasonografidir. İlettikleri ses dalgalarının yansımasını analiz ederek vücudumuzdaki yapıların durumu hakkında bilgi verir. Gelişen teknolojilerle ihtiyaç duyulan işlevlere yönelik geliştirilmiş farklı tip ultrason teknikleri bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de renkli doppler ultrasondur.
Bu yazımızda renkli ultrasonun hangi amaç için kullanıldığı, nasıl çekildiği ve merak ettiğiniz daha pek çok bilgiyi bulabilirsiniz.
Renkli doppler ultrason kullanılarak kanın damarlardan akışının farklı özellikleri incelenir. Çoğu organla birlikte boyun, kol ve bacak damarlarının da görüntülenmesi mümkündür. Bu görüntüleme tekniği sayesinde anlık ve pratik bir şekilde ilgili organın kanlanma durumu, kan akımını etkileyen yapılar ve kanın akım yönünü hakkında fikir sahibi olunabilmektedir. Daralmış arterleri, kan pıhtılarını ve ilgili bölgenin kanlanmasını etkileyen diğer durumları bulmaya yardımcı olabilir.
Renkli doppler ultrason tekniğinde bilgisayar programı aracılığıyla analiz edilen görüntüler renklendirilerek daha anlaşılır sonuçların ortaya konmasını sağlamaktadır. Renkli doppler dışında Power Doppler, Spectral Doppler ve Duplex Doppler teknikleri de farklı formatlarda kan damarları ve organlarla ilgili görüntüleme yapmak için kullanılmaktadır.
Organların kan akışını etkileyen başta damar tıkanıklığı ve darlıkları olmak üzere birçok dolaşım problemi bulunmaktadır. Bu sağlık problemlerinin tanı ve takibinde doppler ultrason işlemi kullanılabilmektedir. İnvaziv herhangi bir uygulama gerektirmemesi ve radyasyon içermemesi sebebiyle güvenli bir şekilde her yaş grubundan insana uygulanabilmektedir. Başta radyoloji uzmanları olmak üzere doppler ultrasonunu uygulayabilen uzman hekimler tarafında gerçekleştirilen işlem anlık bir şekilde hekimin hastanın ilgili organ veya bölgesinin dolaşım durumu hakkında bilgi sahibi olması sağlanır. Ayrıca radyasyon içermemesi gibi sebeplerle gebelik takibinde de sık tercih edilmektedir.
Bir organın kanlanmasını etkileyen belirti ve bulguların ortaya çıkması veya damarlarla alakalı işlemlerin takibinde doppler ultrasona ihtiyaç duyulabilir. Doppler ultrason kullanılarak organlar ve ilişkili damarsal yapıları, bu damarların kan akış özelliklerini incelemek mümkündür. Görüntülenmesinde kullanılan organların başında kalp gelmektedir. Kalp hastalıklarının tanı ve takibinde, kalbin boyutu, şekli ve kan pompalama kapasitesi ekokardiyografi tekniği ile görüntülenir. Bu teknik ile kalp ve kalp damarlarının incelenmesinde doppler ultrason da kullanılarak daralmış veya tıkanmış koroner arterlerin tespit edilmesi, anevrizmalar, kalp kapak hastalıkları ve konjenital kalp hastalıkları araştırılabilir.
Bunun yanında kol veya bacaklardaki atar ve toplardamarların incelenmesi için de renkli doppler ultrason kullanılabilir. Derin ven trombozları, periferik arter hastalıkları ve varikosel gibi rahatsızlıkların tanı ve takibin yapılması sağlanmaktadır. Doppler ultrasonun kullanılabileceği bir diğer önemli inceleme alanı ise boyun ve beyindir. Beyne giden ve gelen damarlardaki daralma ve tıkanıkların incelenmesiyle inmeye neden olabilecek durumların fark edilmesi sağlanır. Bunlar dışında karın içi organların da damar yapıları ve bunlarla ilişkili olabilecek sorunların gözlenmesi için bu teknik sıkla kullanılmaktadır.
Renkli doppler ultrasonografi herhangi bir invaziv işlem gerektirmeden kolay bir şekilde gerçekleştirilebilen bir görüntüleme tekniğidir. Doppler ultrasonografi öncesinde incelenecek organla da ilişkili olarak ilgili hekimin yönlendirmesiyle bazı hazırlıkların yapılması gerekebilir. Bunların başında görüntülemeden belli bir süre önce yeme içmenin kesilmesi, sigara içilmemesi gibi uyarılar gelmektedir.
Başta uzman radyoloji hekimleri olmak üzere ilgili görüntüleme tekniğinin gerçekleştirilmesinde uzmanlaşmış hekimler tarafından görüntüleme işlemi gerçekleştirilir. Herhangi bir radyasyon içeriği bulunmaması sebebiyle her yaş grubundan insanda kolay ve güvenilir bir şekilde kullanılabilir. Radyasyon vb. bir olumsuz etkisi olmaması sebebiyle gebelik gibi hassas dönemlerde de kullanılabilen teknik ihtiyaç görülen her dönemde uygulanabilir.
Herhangi bir organ veya bölgeyle ilgili anormal kan akışı olabileceğini düşündüren belirti ve bulgular başta olmak üzere hekimler farklı sebeplere bağlı olarak doppler ultrason çekilmesini isteyebilir. Vücudun farklı yerlerinde meydana gelebilecek damar tıkanıklık ve daralmalarının önceden fark edilmesini sağlayabilen teknik erken teşhis imkânı ile birçok hastalığın önlenmesi amacıyla da kullanılabilir. Bu sebeple ilgili hastalıklarla ilgili risklere sahip hastalar için de erken teşhis amacıyla kullanılabilir. Doppler ultrason kolay uygulanabilen ve hazırlık gerektirmemesi sebebiyle birçok acil durumda da kullanılarak hızlı bir şekilde hastanın klinik durumu hakkında fikir sahibi olunmasını sağlayabilmektedir.
Hamilelik sürecinde anne karnında büyüyen bebeğin gelişimini düzenli bir şekilde takip etmek çok önemlidir. Düzenli takipler sayesinde sağlıklı bir şekilde gebelik sürecinin tamamlanması ve doğacak bebeğin sağlığının korunması için alınması gerekebilecek önlemlerin planlanması mümkün olur. Gebelik sürecinde güvenli bir şekilde bebeğin görüntülenmesi için en sık kullanılan teknik ultrasondur. Ultrason kullanılarak bebeğin hafta hafta gelişimi takip edilir.
Doppler ultrason tekniği yetişkinlerde olduğu gibi anne karnındaki bebeklerin ve anne adaylarının dolaşımlarıyla ilgili incelemelerin gerçekleştirilmesi için kullanılabilir. Bu teknik kullanılarak kalpte meydana gelebilecek yapısal anomaliler başta olmak üzere birçok dolaşım probleminin erkenden tespit edilmesi sağlanabilir. Riskli gebelikler ve gerekli görülen durumlarda 10-12. haftalardan itibaren fetal gelişimin incelenmesi için tekniğin kullanılması mümkün olmaktadır.
Doppler ultrason görüntülerin anlık bir şekilde hekim tarafından incelenmesine izin veren bir görüntüleme tekniğidir. Bu şekilde alanında uzman hekimin anlık bir şekilde hastanın durumu hakkında fikir sahibi olmasını sağlar. İşlemin gerçekleştirildiği merkeze bağlı olarak görüntüleme sonucu hızlı bir şekilde çıkabilmektedir.
Renkli doppler ultrason fiyatları da işlemle ilgili akla gelen soruların başında gelmektedir. Renkli doppler ultrason işlemi ilgili uzman hekimlerin gerekli gördüğü durumlarda kullanılır. İşlemi özel ve tamamlayıcı sağlık sigortaları teminat kapsam ve limitleri dahilinde karşılamaktadır.
Ayrıca eğer poliçede doğum ek teminatı varsa gebelik kontrollerinde istenen renkli doppler ultrasonları da özel ve tamamlayıcı sigortaları tarafından limitler dahilinde karşılanabilir. Doğum sigortası gebelikle ilgili muayeneler, testler, normal/sezeryan doğum gibi birçok teminatı kapsar.
Özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası fiyat ve teminatlarını incelemek için hemen teklif alabilirsin.