Detaylı Ultrason Nedir? Nasıl Yapılır?
Detaylı ultrason, gebeliğin farklı dönemlerinde bebeğin sağlık durumunu kontrol etmek amacıyla yapılan bir uygulamadır.
Sağlık hizmetleri söz konusu olduğunda sıra beklemek, hiç şüphesiz kimsenin uğraşmak istemediği bir durumdur. Hastaların hastanede uzun sıralarla uğraşmasının önüne geçmek için oluşturulmuş bir sistem olan Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS), hastane randevusu alma sürecini kolay hale getirir.
2010 yılında kullanımına başlanan MHRS ile online olarak veya telefon üzerinden randevu alınabilir. Randevu alındıktan sonra belirli bir süre içerisinde onaylanması ya da iptal edilmesi gerekir. Buna ek olarak hastane randevularında yoğunluk yaşandığı dönemlerde randevu talebi oluşturularak randevu alma fırsatı oluştuğunda sistemden bilgi almak mümkündür.
Yazımızda randevu nasıl alınır, onay-iptal ve talep oluşturma işlemleri nasıl yapılır sorularının cevaplarını detaylarıyla bulabilirsin.
Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın bir parçası olarak hastalara sağlanan MHRS uygulaması ile hastane randevularının alınması konusunda hastalara kolaylık sağlanması amaçlanmıştır. MHRS randevu almak için sistemin internet platformu veya telefon hattı kullanılabilir.
Telefon üzerinden MHRS ile randevu almak için ALO 182 çağrı merkezini arayabilirsin. Çağrı merkezini aradıktan ve T.C. kimlik numaranı belirttikten sonra uygun hastane randevuları arasından seçimini yapabilirsin.
ALO 182 çağrı hattı dışında MHRS üzerinden randevu almak için kullanılabilecek bir diğer yöntem MHRS online platformunun kullanımıdır. Bunun için MHRS internet sitesi olan https://www.mhrs.gov.tr/ veya MHRS mobil uygulaması kullanılabilir. İnternet sitesi veya uygulama üzerinden Randevu Al bölümüne gelerek T.C. kimlik no ve şifre girişini yaptıktan sonra randevu bilgilerini de girebilir, Randevu Al butonuna basarak randevunuzu alabilirsin. Ayrıca E-nabız uygulaması üzerinden de MHRS randevu al bölümüne geçilebilir.
Randevu aldıktan sonra o tarihinde randevuya gidip gidememe durumuna göre onay veya iptal işleminin yapılması aşamasına geçilir.
Onaylı randevu sistemi, MHRS sistemi üzerinden alınan randevuların gidilmeden önce onaylanmasını gerektiren bir uygulamadır. Eğer randevuya gidilmeyecekse de iptal edilmesini gerektirir bu sayede boş kalan sağlık hizmetinin yeni vatandaşlar tarafından kullanılmasına imkan sağlar.
MHRS onaylama mhrs.gov.tr web sitesinden, mobil uygulamasından ve ALO 182 çağrı merkezi kanalları üzerinden onaylanabilir. İnternet üzerinden randevu kısımında onaylama alanı vardır tıklayarak işlem gerçekleştirilebilir. Eğer randevu iptal edilecekse aynı kanallar üzerinden iptal seçeneği tercih edilmelidir. Onaylama ve iptal işlemi en geç randevu tarihinden bir gün önce 20.00'ye kadar tamamlanmalıdır.
MHRS randevu nasıl onaylanır yazımızdan onay verilmezse ne olur ya da onay verilip randevuya gidilmezse ne olur gibi tüm merak edilen soru cevapları bulabilirsin.
Merkezi Hastane Randevu Sistemi kullanılarak Sağlık Bakanlığı'na bağlı devlet hastaneleri ile ağız- diş sağlığı hastaneleri ve merkezlerinde tedavi görmek üzere randevu alınabilir. Haliyle, yaygın bir biçimde kullanılan bu kurumlarda randevu alırken yoğunluk olabilir. Ortaya çıkan bu yoğunluğa bağlı olarak hastaların randevu alamaması sorununun önüne geçmek için yedek kontenjan sistemi oluşturulmuştur. MHRS yedek kontenjan sistemi, randevusu olduğu halde randevuya gelmeyen hastaların randevu haklarının yedek kontenjandan yararlanan tarafa geçmesini ifade eder. Hastanın randevu almak istediği hastane, bölüm ve tarihte randevu olmaması durumunda yedek kontenjan kullanılabilir.
Hastanelerde yedek kontenjan saat başı en fazla bir adet olacak şekilde açılabilir. Her hastane ve doktor muayenesinde yedek kontenjan olmayabilir, bu nedenle online ya da telefonla MHRS randevu sistemine bakmak gerekir. Yedek kontenjan üzerinden randevu almak için yine MHRS sistemine girilmelidir, istediğin hastane ve doktorda yedek kontenjan olup olmadığını sistem üzerinden görebilirsin.
Hastane randevularında yoğunluk olması hastaları mağdur edebilen bir konudur. Randevularda yoğunluk olması durumuna karşı MHRS sistemi ile randevu talebi oluşturma işleminden faydalanılabilir. Temel olarak bu sistem oldukça basit bir şekilde işler. Hastalar istedikleri özelliklere sahip bir randevu bulamadıkları takdirde Merkezi Hastane Randevu Sistemi üzerinden randevu talebi oluşturabilir. Bu şekilde uygun bir randevu açıldığı takdirde hasta sistem üzerinden bilgilendirilebilir. MHRS resmî sitesi veya mobil uygulaması üzerinden randevu talebi oluşturulabilir.
Sistem üzerinden aranan kriterlere uygun randevu bulunamadığında açılan bilgi kutucuğunda talep oluşturma seçeneği olumlu olarak cevaplanarak randevu talebi oluşturma işlemine başlanabilir. Ardından hatırlatma bildirimi almak istediğiniz saatleri seçip Kaydet tuşuna basarak randevu talebini oluşturabilirsin.
Merkezi Hastane Randevu Sistemi ile ilgili merak edilen konulardan biri bu sistemin günün hangi saatlerinde açık olduğu ve MHRS üzerinden saat kaçta randevu alınabileceğidir. Hem online hem de telefon üzerinden MHRS ile 7/24 hastane randevusu alınabilir. ALO 182 günün 24 saati çalışan bir sistemdir ve randevular online MHRS platformu üzerinden de günün 24 saati edinilebilir.
Bu randevu sistemi üzerinden en erken aynı günün 2 saat sonrasına olmak üzere hastane randevusu alınabilir. MHRS ile en geç ise 15 gün sonrasına randevu edinilebilir. Eğer sistemde randevu bulamadıysanız randevuların yenilenme tarihini öğrenmek isteyebilirsin. Böylece randevuların yenilenme saatinde sistemi kontrol ederek yeni günde uygun randevu olup olmadığına göz atabilirsin. Merkezi Hastane Randevu Sisteminde randevular saat 10.00'da yenilenir.
Merkezi Hastane Randevu Sisteminin kullanılabildiği hastanelerde randevu almak istiyor ancak uygun bir randevu bulamıyorsan uygulayabileceğin yöntemler şunlardır:
MHRS'den neden randevu alamıyorum sorusuna da kısaca yanıt verelim. Randevu sisteminde muayene tarihi bulamamak vatandaşların gitmedikleri randevularını iptal etmemeleriyle ilişkilendirilir. Yani randevu alıp sonrasında gidemeyen ama randevusunu da iptal etmeyen kişiler sistemde doluluğa neden olur. Bu durumun önüne geçmek için MHRS sistemi "gidemeyecekseniz randevunuzu iptal edin" hatırlatmasını yapar. Hem kayıtlı cep telefonuna kısa mesaj göndererek hem de otomatik aramalar ile vatandaşa hatırlatma yapar. MHRS üzerinden de randevu iptali oldukça kolaydır. Artı olarak randevusuna gitmeyen vatandaşlar için 15 gün aynı alanda randevu alamama engeli getirilmiştir. Bu uygulamalar randevu bulamama sorununu gidermeye yönelik adımlar olarak uygulanmaktadır.
Devlet hastanelerinde randevu bulmakta zorlanıyorsan tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) ile anlaşmalı özel hastanelerde tedavi görme rahatlığından yararlanmak isteyebilirsin. Rutin doktor muayenelerine beklemeden gitmek, acil bir hastalık ya da kaza durumunda özel hastanelerden uygun fiyatla yararlanmak istiyorsan TSS avantajlı bir sigorta seçeneğidir. Eğer daha detaylı bilgi almak istiyorsan tamamlayıcı sağlık sigortası nedir yazımıza göz atabilirsin.
Bu sigorta ile SGK anlaşmalı özel hastanelerden ücretsiz 8-10 muayene hakkın olur. Her muayenede doktorun istediği tahlil ve tetkikler de o muayene hakkı içerisinde ücretsiz olarak yapılır. Sadece muayene başı devletin aldığı 15 TL katılım payını ödemen gerekir ve geri kalan sağlık hizmeti %100 karşılanır. Dahası, TSS primlerini taksitle ödeyebilirsiniz. Bir kere alıp 1 yıl boyunca yararlanabileceğin bu sigorta seçeneği için teklifleri inceleyebilirsin. Tamamlayıcı sağlık sigortası teklifi alarak hemen teminat ve fiyatları öğren.