MHRS Randevusu Nasıl Alınır, Talep Oluşturma Nasıl Yapılır?
MHRS randevusu nasıl alınır, randevu talebi nasıl oluşturulur, randevu bulamazsam ne yapmalıyım sorularının cevapları yazımızda.
“Vücudun normalde zararsız olan maddelere anormal ve aşırı tepkiler vermesi” olarak tanımlanabilen alerjiler, solunum yolu rahatsızlıklarından cilt problemlerine kadar birçok hastalığa neden olabilir. Dünya çapında en çok rastlanan rahatsızlıklar arasında 6. sırada yer alan alerjiler, toplumun %25’ini etkiler. Bu nedenle de alerjisi olan kişiler, hastane masrafları ile baş edebilmek için özel veya tamamlayıcı sağlık sigortasına başvurmaktadırlar.
Eğer sen de alerjinin neden olduğu rahatsızlıklardan muzdarip isen “sağlık sigortam alerji testi ve tedavileri masraflarını karşılar mı?” diye merak ediyor olabilirsin. İçeriğimizi okuyarak “Tamamlayıcı sağlık sigortası alerji testini karşılar mı?” ve “Özel sağlık sigortası alerji testini karşılar mı?” sorularına yanıt bulabilirsin.
Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen devlete bağlı veya özel sağlık kurumlarında alerji testi yaptırabilirsin. Alerji testi yaptırmak için başvurabileceğin kurumları şu şekilde sıralayabiliriz.
Alerji testi ücretleri, yapılan alerji testinin çeşidine ve test yaptırdığın kuruma göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle alerji testi fiyatları ile ilgili net bir rakam vermek mümkün değildir. Ancak yine de alerji testi fiyatlarının ortalama olarak 250-3000 TL arasında değiştiğini söyleyebiliriz.
Alerji testi, acil müdahale kapsamında değerlendirilmediği için devlet tarafından karşılanmaz. Alerji testi yaptırmak için hangi kurumdan hizmet alırsan al belirli bir ücret ödemen gerekir ancak devlet kurumlarında alerji testi yaptırdığın takdirde özel kurumlara göre daha düşük ücret ödersin. Fakat devlet kurumlarında randevu bulamama, test sonucunun geç çıkması gibi problemlerle karşılaşabilirsin. Bu gibi sorunlar yaşamamak için özel sağlık kurumlarına başvuru yapabilirsin.
Tamamlayıcı sağlık sigortası alerji testini karşılar ancak burada en önemli nokta, alerji kaynaklı rahatsızlığın tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmadan önce var olup olmadığıdır. Eğer alerji kaynaklı rahatsızlığın teşhisi tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırdığın tarihten önce konulmuş ise alerji testi ve tedavisine ilişkin masraflar tamamlayıcı sağlık sigortası tarafından karşılanmaz. Eğer alerji kaynaklı rahatsızlığın sağlık sigortası yaptırdıktan sonra ortaya çıktıysa sigorta şirketin seni risk değerlendirmesine tabi tutar ve bu değerlendirme sonucuna göre masrafların tümünü karşılar. "Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar? Teminatları Nelerdir?" başlıklı yazımızı okuyarak tamamlayıcı sağlık sigortasının kapsamı hakkında detaylı bilgi alabilirsin.
Özel sağlık sigortası, belirli şartlar sağlandığı takdirde alerji testi ve alerji kaynaklı hastalıkların tedavisine ilişkin masrafları karşılar. Ancak “Özel sağlık sigortası alerji testini karşılıyor mu?” sorusuna yanıt bulmak için öncelikle kendine sorman gereken iki farklı soru vardır: Alerjim özel sağlık sigortası yaptırdıktan sonra ortaya çıkarsa alerji testi ve tedavi masraflarım sigorta şirketi tarafından karşılanır mı? Alerji kaynaklı rahatsızlığımın teşhisi özel sağlık sigortası yaptırmadan önce konuldu ise alerji testi ve alerji kaynaklı hastalıkların tedavisi için sigorta şirketi ödeme yapar mı?
Özel sağlık sigortası kapsamında karşılanan test ve tedaviler, geçmiş hastalık durumuna göre değişkenlik gösterir. Eğer özel sağlık sigortası poliçeni yaptırmadan önce alerji ile ilgili bir teşhisin varsa sigorta şirketi, alerji testi ve tedavi masraflarını karşılamama yoluna gidebilir. Eğer poliçeni yaptırdıktan sonra alerji ile ilgili şikayetlerin ortaya çıkarsa sigorta şirketi, inceleme sonucu test ve tedavi masraflarını kapsam altına alabilir. Alerji test ve tedavi masraflarının karşılanma durumu, sağlık geçmişine ve sigorta şirketine göre değişebileceği için bu konu hakkında detayları öğrenmek için sigorta şirketini aramak en mantıklısı olacaktır.
"Özel sağlık sigortası nedir? Teminatları nelerdir?" öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin.
Sağlık sigortası yaptırmış olduğunu ve sigortayı yaptırdığın ilk yıl, alerji kaynaklı bir hastalık geçirdiğini varsayalım. Bu durumda bir sonraki yıl sigortanı yenilerken prim artışı yaşayabilirsin. Bunun en önemli sebebi, alerji kaynaklı rahatsızlıkların ileride daha büyük sağlık problemlerine yol açabilecek olmasıdır. Sigorta şirketin bu noktada seni risk değerlendirmesine tabi tutar. Sigorta şirketin prim konusunda iki şekilde karar verebilir.
Alerji tedavisinde dikkate alman gereken bir diğer nokta da ömür boyu yenileme garantisidir. 3 yıl boyunca sigorta poliçeni devam ettirirsen 3 yıl sonunda ömür boyu yenileme garantisine hak kazanabilirsin. Ömür boyu yenileme garantisi almaya hak kazandığın takdirde alerji kaynaklı bir hastalıkla karşılaştığında sigorta şirketi bu hastalığı poliçe kapsamında değerlendirir ve senden ek prim talep etmez. Dolayısıyla sağlık sigortanı ne kadar erken yaptırsan geleceğini o kadar güvence altına almış olursun.