Sürprim Nedir? Nasıl Uygulanır?
Sigortada sürprim oranları hakkında bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsin.
Aracın soğutma sistemi, motorun doğru sıcaklık aralığında çalışmasını sağlar. Dolayısıyla aracın motorun ürettiği fazla ısıdan korunmuş olur. Motorun soğutma sistemini pas, tortu ve kirlerden korumak radyatörün ve motorun en iyi çalışma koşularında kalmasını sağlar.
Soğutma suyu olarak da bilinen radyatör suyu; motorda aşırı ısınma ve aşınmayı önleyici etki gösterir ve temasta bulunduğu parçaları yağlayarak motorun sağlıklı bir şekilde çalışmasına olanak tanır. Dolayısıyla radyatörün 2 yılda bir radyatör ızgarasının da her 20.000 km’de bir temizlenmesi gerekir. Radyatör temizliğine geçmeden önce radyatör kapağının sıcak olup olmadığından emin olmalısın. Motor, radyatörde yüksek basınç altında ve sıcak olan bir soğutma suyudur. Radyatör kapağını açtığında sıcak su fışkırma yapabilir. Radyatör temizliği için sırayla şu adımları takip edebilirsin.
Soğutma suyu çok zehirlidir bu nedenle doğru boşaltılması büyük önem taşır. Sıvının boşaltılması sırasında araç yalnız bırakılmamalı ve boşaltılan su yere akıtılmamalıdır. Tek kullanımlık bir kap tercih edilmelidir. Kabı, aracın altına kaydırarak ve radyatörün tahliye valfini ortalayacak şekilde yerleştirebilirsin.
Radyatör kapağı, motorun soğuk kalması için radyatör içindeki soğutma suyunu kapalı ve basınç altında tutar. Kapak, geniş ve düz metal üst tarafla alt taraftaki daha küçük kauçuk conta arasında gerilmiş bir bobin yayı içerir. Yayla kauçuk conta arasındaki gerginlik kapağın basıncı tutmasını sağlar. Eğer bu gerginlik yoksa kapak yıpranmıştır, dolayısıyla değiştirilmesi gerekir. Kauçuk conta kurumuş veya paslanmışsa da değiştirilmelidir. Genellikle kapağın en az 2 yılda bir değiştirilmesi gerekir.
Radyatörün üstünde ve altında olmak üzere iki boru vardır. Boruların değiştirilmesi için radyatördeki suyun boşaltılması gerekir. Bu nedenle motoru temizlemeden önce bu boruları kontrol etmen gerekir. Eğer boruların çatlak olduğunu veya sızdırdığını fark edersen ya da kelepçelerinin paslandığını ya da yumuşadığını görürsen radyatörü yeniden doldurmadan önce onları değiştirebilirsin.
Radyatörün tahliye valfinin kolayca açılabilmesi için bir kolu vardır. Valfi çevirerek açtıktan sonra sıvının aracın altına yerleştirdiğin kaba akmasını sağlamalı, tüm suyu boşalttıktan sonra valfi değiştirmelisin.
Valfin altına başka bir kap koyduktan sonra bahçe hortumunun püskürtme ağzını radyatörün doldurma ağzına koyarak su ile doldurmalı, valfi açtıktan sonra içerdeki suyu valfin altındaki kaba akıtmalısın. Su, temizlenene kadar işlemi tekrar edebilirsin.
Motor soğutma suyu, özellikle soğuk kış günlerinde motorun donmasını engelleyerek sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca hararetin aşırı yükselmesini önleyerek ortaya çıkan ısıyı etkili bir şekilde emer. İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Radyatör kapağı açıkken motoru çalıştırmalısın. Motoru yaklaşık 10 dakika çalışır durumda bıraktıktan sonra kaloriferi sıcak konumuna getirerek açabilirsin. Bu, soğutma suyunun devir-daimini sağlayacak ve sıkışan havayı dağıtacaktır. Hava dışarı bırakıldıktan sonra biraz daha soğutma suyu ekleyebilirsin. Radyatörden serbest bırakılan hava kabarcık şeklinde çıkabileceği ve çok sıcak olabileceği için dikkat etmek gerekir. Kapağı taktıktan sonra taşan suyu bir bezle silebilirsin.
Aracın soğutma suyu değişimi gibi bakım işlemleri için bir profesyonelden yardım alabilir, aracını verimli bir şekilde kullanabilirsin. Bunun için yapılabilecek en doğru adımlardan biri kasko sigortası yaptırmaktır. Kasko fiyatları hakkında bilgi edinmek için Sigortam.net üzerinden kasko şirketleri tarafından sunulan en uygun kasko bedelleri listesine gidebilir, kasko hesaplama yaparak istediğin bilgiye kolayca ulaşabilirsin, dilersen 444 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattımızdan 7/24 kasko ile ilgili detaylı bilgi alabilirsin.