Kasksız Motor Kullanma Cezası Ne Kadar?
Kasksız motor kullanma cezası ne kadar, kask takmadan motor kullanmakla ilgili yaptırımları yazımızdan hemen öğren.
Trafikte ne kadar iyi bir sürücü olursan ol zaman zaman çeşitli kazalar meydana gelebilir ve beklenmedik sorunlarla karşı karşıya kalabilirsin. Söz konusu bu kazalar, kimi zaman senin hatandan kaynaklanırken kimi zam
an ise karşı tarafın hatası sonucu meydana gelmiş de olabilir. Bu kazalardan biri de alkollü araç kullanımı sonucu yaşanan kazalardır. İçişleri Bakanlığı Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında trafik kazalarını önlemek ve olası kayıpları önlemek amacıyla oluşturulan bazı cezai yaptırımlar vardır, bu yaptırımlarla caydırıcılık amaçlanır. (Trafikten menedilme ve ehliyete el konulması alkollü araç kullanımına ilişkin cezai yaptırımlara örnek olarak verilebilir.) Bu nedenle mümkün olduğunda alkollü araç kullanmaktan kaçınmak gerekir. Alkollü araç kullanma cezaları hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Peki, alkollü bir şekilde araç kullanıldığında sigorta şirketleri süreçleri nasıl ilerletir?
Alkollü araç kullanımı trafik kuralları ile bağdaşmaz çünkü araç kullanan sürücüler hem kendilerinin hem de araçtaki diğer kişilerin güvenliğini riske atmış olur. Dolayısıyla Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre ceza alan alkollü sürücülerin hasarları sigorta şirketleri tarafından da karşılanmaz. Ancak sigorta şirketinin kazaya ilişkin olarak ne ölçüde devreye gireceğinin tespit edilebilmesi için detaylı bir inceleme yapılması gerekir.
"Trafik sigortası alkollü kazayı öder mi?” alkollü kazaya karışan kişilerin merak ettiği konuların başında gelir. Alkollü araç kullanımı kaynaklı kazalarla ilgili olarak dikkat çekilmesi gereken önemli bir konu vardır. Sigortacılık mevzuatına göre alkollü araç kullanmaktan ceza alan kişilerin araçlarında meydana gelen hasarlar, trafik sigortası teminatları dışında tutulur. Ayrıca alkol, kaza oluşumda doğrudan etkili ise de trafik sigortası devreye girmez.
Trafik sigortasının devreye girip girmeyeceğinin tespit edilebilmesi detaylı inceleme yapılması şarttır. Bu tarz durumlarda kazaya alkol dışında başka bir etkenin de neden olup olmadığı araştırılır. Sigortacılık mevzuatına göre alkollü araç kullanımının yanı sıra yol sorunları ya da arıza gibi faktörler de söz konusuysa sigorta şirketi tarafından ödeme yapılabilir. Ayrıca trafik sigortası kapsamında 3. kişilerde hasar meydana getiren ve tazminat gerektiren kaza, hatalı sürücünün alkollü olmasına ve araç hakimiyetini kaybetmiş olmasına bağlı gelişmişse sigorta, tazminatı 3. kişilere öder ve karşılığını kusurlu olan kişiden geri alır. Emniyet kemeri cezası hakkında da bilgi alabilirsin.
Hatalı sürücüde1,00 promilin üzerinde alkol tespit edilirse trafik kazası kasko sigortası tarafından karşılanmaz. Yani alkollü kazalarda, trafik sigortası şartlarında olduğu gibi kasko sigortasında da bir tazminat ödenmez. Ancak Karayolları Trafik Kanunu’na göre 0.50 promile kadar alkollü araç kullanımı sorun teşkil etmez yani kasko devreye girebiliriz. Ancak bu durum yalnızca küçük araçlar için geçerlidir ticari ve büyük araç sürücüleri ise alkollü kazaya karıştıklarında kasko devre dışı kalır. Kasko neleri karşılar öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin.
Tüm kurallara uymakla birlikte her an yaşanabilecek, elinde olmayan hasarların önüne geçebilmek adına kasko sigortası yaptırmayı ihmal etmemelisin. Bu konuda farklı sigorta şirketlerini değerlendirebilmek adına dilersen Sigortam.net üzerinden araştırma yapabilirsin. Dilersen de 7/24 hizmet anlayışıyla hareket eden 444 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattının kolaylıklarını değerlendirebilirsin.