Sıfır Araba Nasıl Alınır? Alırken Hangi İşlemler Yapılır?
Bayiden sıfır araç nasıl alınır, sıfır araç alırken nelere dikkat edilmeli yazımızı okuyarak hemen öğrenebilirsin.
Uzun yola çıkmak keyifli ancak zorlu bir süreç olarak bilinir. Tatile, akraba ziyaretine ya da bir işini tamamlamak için şehir dışına çıkman gerekiyorsa, bu zorlu sürece doğru şekilde hazırlanman son derece önemlidir.
Zira, uzun yolda araba kullanmak demek, direksiyon başında saatlerce hareketsiz bir şekilde durman gerektiği anlamına gelir. Bu durum ise hem zihinsel hem de fiziksel olarak yorulmana ve konsantrasyonunu yitirmene neden olabilir. Peki, uzun yola çıkarken nasıl hazırlanmalı? Uzun yolda nelere dikkat edilmeli?
Eğer yakında uzun bir yolculuğa çıkacaksan ve uzun yolda araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsan, içeriğimizi okumaya devam edebilirsin!
Uzun yolda dikkat edilmesi gerekenler dediğimizde akla gelen en önemli sekiz kuralı aşağıda bulabilirsin.
1. Yolculuktan önce iyice dinlen
Uzun yolda araba kullanmak hem fiziksel hem de psikolojik olarak yorucudur. Özellikle ilk defa uzun yolda araba kullanmak durumunda olanlar, bu uzun yolculuğa iyi bir şekilde hazırlanmalıdır.
Eğer yolculuğa sabah çıkacaksan, önceki geceden uykunu iyi bir şekilde almalısın. Ayrıca, yolculuktan önceki gün yoğun fiziksel aktivite yapmaktan kaçınmaya özen göstebilirsin. Böylece, yolculuk sırasında kendini dinç hisseder ve yola daha rahat bir şekilde odaklanabilirsin.
Akşam yolculuğuna çıkanların ise daha dikkatli olması gerekir. Zira, gündüz uyumakta zorlanan kişiler, akşam yolculuğu sırasında kendilerini daha yorgun ve uykulu hissedebilir. Sen de böyle bir durumdaysan, gündüz vakti dinlenmek için çeşitli yöntemler deneyebilirsin. Örneğin, evindeki karanlık bir alanda gündüz birkaç saat uyuyabilir, gün içerisinde enerji gerektiren işler yapmaktan kaçınabilirsin.
2. Yola çıkmadan önce arabanın bakımını yaptırmayı unutma
Uzun yola çıkmadan önce hem kendini hem de aracını yolculuğa hazırlamayı ihmal etmemelisin. Bunun için yolculuğa başlamadan önce aracını iyi bir bakımdan geçirerek yola güvenli ve hazır bir şekilde çıkabilirsin.
Yola çıkmadan önce kontrol etmen gereken en önemli şeyler arasında aracının kliması ile cam ya da motor sıvıları yer alır. Ek olarak lastikleri kontrol ettirmeli, yedek lastik ve lastik değiştirme ekipmanları almalısın. Yolculuk esnasında son derece önemli olan far ve frenleri de kontrol ederek uzun yolculuk esnasında istenmeyen bir durumla karşılaşmaktan kaçınabilirsin. Bunun yanında, aracının aküsünü de kontrol ettirmeyi ihmal etmemelisin. Bakımlar yapılsa bile beklenmeyen bir arıza ile karşılaşma riskine karşı yolda kaldım ne yapmalıyım yazımıza göz atabilirsin.
Yukarıda saydıklarımız, yola çıkmadan önce aracında yapman gereken bakımların yalnızca birkaçıdır. Eğer uzun yol öncesi aracının bakımını nasıl yapacağını bilmiyorsan, senin için hazırladığımız Uzun Yola Çıkmadan Önce Araç Bakımı içeriğine göz atabilirsin.
3. Rahat kıyafetler tercih et
Yolculuğa çıkarken dikkat etmen gereken bir diğer konu da rahat kıyafetler tercih etmektir. Uzun yolda rahat bir şekilde hareket edebilmen, aracın içerisinde kendini daha konforlu hissetmen kıyafet tercihin ile doğrudan ilişkilidir.
Rahat kıyafetler giymenin sana sunduğu bir diğer avantaj ise sürüş esnasında dikkatini yola daha iyi verebilmendir. Konforsuz kıyafetler, yol süresince kendini rahatsız hissetmene neden olur. Ek olarak, aşırı dar veya kısıtlayıcı kıyafetler, manevra kabiliyetini azaltarak araç sürüşünü zorlaştırabilir. Bunun önüne geçmek için yolculuğa çıkarken en rahat kıyafetlerini seçmeye özen göstermelisin.
Özellikle mevsime ve havaya uygun bir şekilde giyinmeye dikkat etmelisin. Sıcak havalarda ferah ve nefes alan kıyafetler tercih ederek yolculuk esnasında sıcaklamaktan kaçınabilirsin.
4. Trafik kurallarına önem ver
“Uzun yolda araç nasıl kullanılır?” sorusuna “Trafik kurallarına uyarak ve etrafınızdaki sürücülere saygı göstererek” şeklinde yanıt verebiliriz. Uzun yolda dikkat etmen gereken en önemli konulardan birisi senin ve yanındakilerin güvenliğidir. Bu nedenle, araç sürerken trafik kurallarına dikkat etmeli, hız sınırını aşmamaya özen göstermelisin. Böylece, kazalardan ve istenmeyen durumlardan kaçınabilir, sevdiklerinin can güvenliğini sağlayabilirsin.
Trafik kurallarının yanı sıra etrafındaki sürücülere ve onların haklarına saygı göstermek de son derece önemlidir. Zira, daha güvenli bir sürüş deneyimi için uyumlu ve saygılı davranmak şarttır.
5. Asla acele etme
Herkesin bildiği gibi, uzun yolda yaşanan kazaların en büyük nedenleri arasında acelecilik ve hız sınırlarına uymamak gelir. Bu nedenle, uzun yolda araba kullanırken dikkat edilmesi gerekenler dendiğinde akla ilk gelen şey aracı yavaş ve temkinli kullanmaktır.
Özellikle varış yerlerine hızlı bir şekilde ulaşmak isteyen sürücüler, zaman zaman aceleci davranarak trafik kurallarını ihlal edebilir ya da hız sınırını – farkında olarak ya da olmayarak – aşabilir. Bu tür bir davranış ise yalnızca senin ve yanındakilerin can güvenliğini tehlikeye atmakla kalmaz, etrafındaki diğer sürücüleri de tehlikeye sokmana neden olur. Dolayısıyla, uzun yolda araç sürerken acele etmekten kaçınmalı, hız sınırına dikkat etmeli ve etrafındaki diğer sürücülere saygı göstermelisin.
6. Yiyip içtiklerinize dikkat edin
Yolculuğa çıkarken dikkat etmen bir diğer önemli nokta da yiyip içtiklerindir. Çoğu kişinin göz ardı ettiği bu konu, aslında uzun yola çıkacak olan şoförlerin göz önünde bulundurması gereken en önemli noktalardandır.
Ağır ve mideni bozabilecek yiyecekler tüketmek, yolculuk sırasında huzursuz hissetmene neden olabilir. Üstüne aracın hızı ve kapalı bir alanda bulunmak da eklendiğinde yolculuğun kötü bir tecrübeye dönüşebilir. Bunun önüne geçmek için yolculuktan önce yiyip içtiklerine dikkat etmeli, ağır öğünler yerine daha hafif yiyecekler tüketmelisin.
Uzun yolculuk sırasında dikkatini yola daha iyi vermek için çay ya da kahve gibi kafeinli içecekler tüketebilirsin. Sıcak havalarda yolculuk yapıyorsan yanına soğuk su da alabilirsin.
7. Birkaç saatte bir ara verin
Uzun yolculuklarda araç sürmek, saatler boyunca hareketsiz bir şekilde direksiyon başında kalmana neden olur. Böyle durumlarda beyin bir süre sonra görüntü işlemeyi bırakır ve yol hipnozu denen durum oluşur. Kazaların başlıca nedenleri arasında yer alan yol hipnozu, son derece tehlikeli bir durumdur. Bunun önüne geçmek için yapabileceğin en kolay şey ise iki ya da üç saatte bir sürüşe ara vermektir. Böylece odağını daha iyi toparlayabilir ve kısa süre de olsa dinlenebilirsin.
8. Kendinizi güvence altına almayı unutmayın
“Uzun yolda araba nasıl kullanılır?” sorusunu yanıtladığımızı düşünüyoruz. Fakat, hala cevaplamamız gereken bir soru bulunuyor: Uzun yolda karşılaşabileceğimiz sorunlara karşı ne yapabiliriz?
Sürüş kurallarına dikkat etmek ne yazık ki kazaları önlemek için yeterli değildir. Sen ne kadar dikkatli bir sürücü olursan ol, etrafındaki diğer sürücülerin davranışlarını kontrol etmen mümkün değildir. Aynı şekilde, yolculuk esnasında sen de aracının kontrolünü kaybederek kaza yapabilir veya sert bir cisme çarpabilirsin. Böyle durumlarda kendini ve aracını güvenceye almak için kasko sigortası yaptırmayı düşünebilirsin.
Trafikteki tüm araçlar için yaptırılması zorunda olan zorunlu trafik sigortası, başka bir araca çarpman halinde karşı tarafın hasarını öder. Kasko ise çok daha kapsamlı ve avantajlı bir sigorta çeşididir. Kaza yapman, aracının parçalarının çalınması ya da yanması halinde devreye giren kasko, en beklenmedik durumlar için bile hazırlıklı olmanı sağlar.