Trafik Sigortası Yenileme Süresi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Trafikte yaşanan bir kazada sürücülerin haklarını koruyan zorunlu trafik sigortası süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir.
2. aracını almayı düşünenlerin merak ettiği konuların başında trafik sigortası gelir. İlk aracın sigortasındaki hasarsızlık durumunun 2. araca yansıyıp yansımadığı, buna bağlı olarak da ödenecek prim tutarları araç sahipleri tarafından kafa karıştırıcı olabilir. Bu yazımızda 2. araçta trafik sigortası hakkında merak edilenleri netleştireceğiz. Şimdi soru cevaplara geçelim.
Hayır mevcut bir aracın varken aldığın 2. aracın için ilk aracının hasarsızlık indirimini kullanamazsın. Hasarsızlık indirimi poliçeler arası aktarılabilir bir hak değildir. İki araca da sahip olsan indirim hakkı aracın hasar geçmişine bağlıdır. Örneğin ilk aracınla hiç kaza yapmadın ve indirimli olarak poliçeni yenileyebiliyorsun. İkinci bir araç aldığında ilk aracındaki hasarsızlık durumun fark etmeksizin süreç en baştan başlatılır. Zaman ilerledikçe kaza durumuna göre indirim ya da sürprim uygulamasına tabi olursun. Trafik sigortasında hasarsızlık indirimi yazımızdan merak ettiklerini öğrenebilirsin.
Eğer ilk aracında kazandığın hasarsızlık indirimi varsa 2. aracı satın almanın olumsuz bir etkisi olmaz, yani indirim hakkı ilk araç için kaybolmaz. Poliçe döneminin sonuna gelip hasar yaşamadıysan yine ilk aracının poliçesini indirimle yenileyebilirsin. Hasarsızlık indiriminin kaybolması için yine ilk aracınla kaza yaşaman yani sigortandan tazminat alman gerekir. Eğer sigortanı kullanırsan hasarsızlık indirimin bozulur ve sürprimli basamaklara doğru ilerlersin.
Bu durum mevcut aracın varken üzerine 2. bir araç daha almaktan farklıdır, aracını satıp yerine başka bir araç aldığında hasarsızlık indirimin belirli şartlarda devam eder. Yeni aracında hasarsızlık indiriminin devam edebilmesi için aynı türde araç alman gereklidir. Örneğin otomobilin var satıp yerine yeni bir otomobil aldıysan hasarsızlık kademen yeni trafik sigortası poliçende de geçerlidir. Uygun fiyatla sigorta yaptırmaya hasar almadığın taktirde devam edebilirsin.
Hasarsızlık indiriminin devam etmemesi durumu farklı bir araç türüne geçmen sonucu olur. Yani otomobilini satıp yerine kamyonet türünde bir araç alırsan ya da tam tersi kamyonetini satıp otomobile geçersen, hasarsızlık indirimin bozulur. Kullanım tarzları arasında hasarsızlık indirimi aktarımı söz konusu değildir. Yeniden ilk defa araç almış gibi 4. basamaktan başlatılırsın. Ancak araç türündeki hasarsızlık indirim kademen saklı tutulur. Örneğin otomobilini satıp kamyonet aldın, 3 4 yıl sonra yeniden otomobil alırsan eski hasarsızlık kademenden trafik sigortanı yaptırabilirsin.
2. araç sigortası yüksek çıkar mı sorusunun cevabı duruma göre değişmektedir. Eğer ilk aracını birkaç sene boyunca hasar yaşamadan kullandıysan hasarsızlık basamaklarında ilerlemiş ve indirime hak kazanmışsın demektir. Yani her sene bir önceki yıla göre daha uygun fiyata trafik sigortası satın alabileceğin anlamına gelir. Bu aşamada ikinci bir araç aldığını düşünelim. İlk aracının indiriminden yararlanamayacağın için indirimle aldığın poliçelere göre daha yüksek primle karşılaşma durumun olabilir.
Bunun tam tersini düşünürsek ise örneğin ilk aracınla üst üste her yıl kaza yaptın. Poliçeni kullanarak karşı tarafın hasarını karşıladın. Bu durumda sürprim uygulanır ve poliçeni yenilerken bir önceki yıla göre daha yüksek primle satın alabilirsin. Bu örnekte 2. Aracını satın aldığını düşünelim, işte bu durumda ikinci sigortan daha uygun fiyata gelecektir. Çünkü ilk trafik sigortası 4. Basamaktan başlatılır ve sürprimli basamaklara göre daha uygun prime denk gelir. Trafik sigortası basamakları yazımızdan hasarsızlık kademeleri hakkında detaylı bilgi alabilirsin.
Trafik sigortası zorunlu olmasının ötesinde verdiği güvenceler sayesinde trafikte olumsuz sonuçlarla karşılaşma riskini azaltır. Karşı tarafa verebileceğin maddi ve bedeni zarar masraflarını karşılayarak hem seni hem de karşı tarafı korur. Hemen teklif alarak teminatları öğrenebilir, bütçene en uygun poliçeyi seçebilirsin.