Ehliyetin Çalınması veya Kaybolması Durumda Yapılması Gerekenler

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

kayıp ehliyet

Ehliyetsiz araç kullanmak, Karayolları Trafik Kanunu gereğince yasaktır. Bu nedenle sürücülerin; motosiklet, kamyon, otomobil gibi trafikteki tüm araçları kullanırken ehliyetlerinin yanlarında olması gerekir. Bu kural ihlal edildiğinde ise idari para cezası uygulanır.

Ehliyetin kaybolduysa veya çalındıysa vakit kaybetmeden gerekli işlemleri yaptırarak yeni ehliyet için başvuru işlemlerine başlamanı öneririz. Üstelik kayıp ya da çalınma durumunda Resmi Gazete’ye ilan verme gibi bir zorunluluğun yoktur. Yasal işlemler açısından bakıldığında ise ehliyetini kaybettiğinde veya çaldırdığında yapılması gereken işlemler aynıdır. Ehliyet yenileme ücreti ve gerekli belgeler hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Ehliyet Kaybetme Cezası Nedir?

Ehliyet yenileme konusuna giriş yapmadan önce “Ehliyet kaybetmenin cezası var mı? Ehliyet kaybetme cezası 2024 yılı için ne kadar?” sorularına yanıt vermek gerekir. Çalıntı veya kayıp durumunda herhangi bir ceza ödemesi yapmana gerek yoktur. Ehliyet yenileme işlemi için yenileme ücretini ödemen yeterli olacaktır. 

Kaybolan veya Çalınan Ehliyet Nasıl Yenilenir?

“Ehliyetimi kaybettim trafiğe çıkabilir miyim?” diye merak ediyorsan bu soruna şu şekilde cevap verebiliriz. Ehliyetsiz olarak trafiğe çıkmak yasaktır bu nedenle ehliyetsiz bir şekilde trafiğe çıktığın takdirde maddi yaptırımlarla karşılaşırsın. Bu nedenle ehliyetini kaybettiğinde ilk iş olarak emniyete başvurmalı, sonrasında da çalınan veya kaybolan ehliyet için yenileme başvurusu yapmalısın. Peki, kayıp ehliyet nasıl çıkarılır?

Çalınan veya kayıp ehliyet yenileme için yapılması gerekenler sırasıyla şu şekilde:

1. Adım: Sağlık Raporu Al

Ehliyetini kaybedenlerin en çok merak ettiği konulardan biri, ehliyeti yeniden almak için tekrar sağlık raporuna ihtiyaç duyulup duyulmadığıdır. Evet, ehliyet kaybetme ya da çalınması durumunda sağlık raporu almak zorunludur. Sağlık raporunu, sana en yakın devlet hastanesinden veya aile hekiminden alabilirsin.

2. Adım: Nüfus Müdürlüğünden Randevu Al

Sağlık raporu aldıysan online olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden ya da ALO 199 hattını arayarak sürücü belgesi randevusu alabilirsin.

3. Adım: Yeni Ehliyet İçin Gerekli Ücret Ödemesini Yap

Nüfus Müdürlüğünden aldığın randevuya gitmeden önce, alacağın ehliyet için gerekli ücreti ödediğinden emin olmalısın. Bu aşamada ehliyeti kaybetmenin veya çaldırmanın bir cezası olmadığını belirtmek isteriz. Ödeme kısmında seçeceğin ehliyeti tipi, ödemen gereken ücreti de belirleyecektir. Peki, kayıp ehliyet ücreti nereye yatırılır? Değerli kayıp ücretini Gelir İdaresi Başkanlığının resmi vergi tahsilatı sayfasından yaptırman gerekir. Polis Vakfı ücretini ise ilgili bankaların internet bankacılığı sistemini kullanarak yatırabilirsin. 

Kaybolan ehliyet çıkarma ücreti 2024 yılı için şu şekilde:

  • Eski Tip Sürücü Belgesine Sahip Olanlar: Ehliyetin eski tip ise değerli kağıt bedeli olarak 13 TL, Polis Vakfı hizmet bedeli olarak 2 TL ödeme yapman gerekir. Yani bu durumda yeni ehliyet almak için ödemen gereken toplam ücret 15 TL olacaktır
  • Yeni Tip Sürücü Belgesine Sahip Olanlar: Yeni tip ehliyetinizi kaybettiysen ya da çaldırdıysan 990 TL değerli kağıt bedeli ile 230 TL vakıf hizmet bedelini ödemen gerekir. Yanş toplam 1.220 TL yenileme ücreti vardır.

4. Adım: Gerekli Belgeleri Hazırla

Nüfus Müdürlüğünden aldığınız sürücü belgesi randevusuna gitmeden önce sizden istenecek belgeleri hazırlamalısın. Çalınan veya kayıp ehliyet için gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Nüfus cüzdanı veya pasaport
  • “Sürücü olur” sağlık raporu
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Gerekli ücretlerin ödendiğine dair belge
  • Kan grubu kartı (kişinin kan grubu bilinmiyorsa)
  • Sürücü belgesinin yeniden alınması adına yazılmış dilekçe ve parmak izi (Başvuru esnasında alınacak.)

Ehliyet alma süreci hakkında tüm detayları öğrenmek için tıkla.

5. Adım: Geçici Sürücü Belgesini Al

Başvurunuzu tamamladıktan sonra geçici sürücü belgesi alabilmek için yeni ehliyetinin onayını beklemen gerekir. Ehliyet başvurun başarıyla sonuçlandığında 15 gün geçerli olan geçici ehliyet belgesini e-devlet üzerinden Geçici Sürücü Belgesi Sorgulama sayfasından çıktı olarak kolayca alabilirsin. Yeni ehliyetiniz, ortalama 15 gün içinde adresine teslim edilecektir.

Aracınızı olası kaza risklerine karşı korumak için araba kaskosu ve trafik sigortası yaptırmayı unutmamalısın. Kasko ve trafik sigortası için ödemen gereken maksimum primi öğrenmek için trafik sigortası tavan fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.