Elektrikli Araç Sigortası

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

elektrikli araç sigortası nedir?

Hem dünyada hem de Türkiye’de yarı elektrikli (hibrit) ve elektrikli araç kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Buna bağlı olarak da 2032 yılına kadar dünya genelinde satılan otomobillerin yarısının elektrikli olması beklenmektedir. Özellikle petrol fiyatlarındaki değişkenlikler ve batarya-pil konusundaki gelişmeler, elektrikli araçların yeniden gündeme gelmesini sağlamıştır. Peki, elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla sigorta sektöründe ne gibi değişiklikler olacak? Hibrit/elektrikli araçlar için klasik araç poliçeleri yeterli mi yoksa bu araçlar için farklı teminatların bulunduğu özel poliçelerin mi hazırlanması gerekiyor?i

Elektrikli ve hibrit araba için klasik kasko ve trafik sigortalarının yeterli olmadığı düşünülmektedir. Çünkü elektrikli araçlar ile fosil yakıtla çalışan araçları ayıran bazı özellikler vardır. Özellikle elektrikli araçlarda güç kablosu ve pil-batarya gibi parçaların klasik araçlarda olmadığı göz önünde bulundurulduğunda bu araçlar için ayrı teminatlar sunan poliçelerin gerekliliği ortaya çıkar. 

Elektrikli araç sigortası teklifi almak için hemen tıkla, fiyatları ve teminatları karşılaştır.

Elektrikli Araç Sigortası Teminatları Nelerdir? 

Elektrikli araç sigortası ana teminatları:

  • Çarpma, çarpışma, devrilme ve yuvarlanma
  • Yanma 
  • 3. kişilerin kötü niyet ve muziplikle yaptıkları hareketler sonucu oluşan hasarlar

Elektrikli Araç Sigortası Ek Teminatları 

Elektrikli araç sigortası kapsamında sunulan ek teminatlar ise şu şekilde:

  • Araç anahtarının ele geçirilmesi ve çalınması
  • Artan mali sorumluluk sigortası
  • Deprem
  • Grev, lokavt, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler ve terör
  • Hatalı akaryakıt dolumundan kaynaklanan hasarlar
  • Hayvanların neden olacağı zararlar
  • Kilit sisteminin değiştirilmesi
  • Kişisel eşya teminatı
  • Orijinal cam değişimi
  • Hukuksal koruma (hukuksal koruma sigortası hakkında bilgi alabilirsin.)
  • Sel ve su baskını
  • Toprak kayması, yıldırım, dolu, fırtına 
  • Yetkili olmayan kişilerce çekilme
  • Ferdi kaza sigortası

Elektrikli araç nedir, türleri nelerdir gibi arabayla ilgili merak ettiğin sorulara da bu yazımızdan cevap bulabilirsin.

Elektrikli Araç Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? 

Fiyatlandırma: Elektrikli araç kasko sigortası, klasik kaskoda olduğu gibi hem seni hem de aracını olası bir kaza riskine karşı güvence altına alır. Ancak elektrikli araç tercih ederken elektrikli otomobillerde kullanılan teknolojiyi, özel parçaların maliyetini, yetkili serviste tamir için bulunması gereken eğitimli personeli ve batarya teknolojisi de göz önünde bulundurmalısın. Bununla birlikte yeni bir pazar olduğu için sigorta şirketlerinin elektrikli araçların karşılaşabileceği riskler konusundaki değerlendirme kriterleri değişebilmektedir. Bu nedenle bazı firmalar daha pahalı bazıları ise daha düşük fiyatlandırmayı tercih etmektedir.

Batarya-Pil Teminatı: Otomobil üreten firmalar, araç bataryaları için kiralama veya satın alma seçenekleri sunar.  Bu üretici firmalardan bazıları, kiralama aşamasında bataryayı senin sigortalatmanı beklerken bazı firmalar ise sana ekstra bir maliyet çıkartmadan bataryayı tamir eder veya değiştirirler. Eğer firma elektrikli otomobilinin bataryasını kiralama yöntemiyle değiştiriyorsa sigorta şirketinin bu durumu teminat dışı bırakma riskine karşı poliçe yaptırırken dikkatli olmalısın. 

Elektrikli Araç Trafik Sigortası Fiyatları

Elektrikli araçlar için yapılan zorunlu trafik sigortası fiyatları ile normal zorunlu trafik sigortası fiyatları ile aynıdır. Dolayısıyla tam elektrikli ve yarı elektrikli (hibrit) araç kullanan kişilerle fosil yakıtlı araç kullanan kişiler, trafik sigortası için aynı primi öderler. Trafik sigortası, yalnızca karşı tarafın yani 3. şahısların hasarlarını karşıladığı için böyle bir durum oluşmaktadır.

Elektrikli Araç Kasko Sigortası Fiyatları 

Elektrikli otomobillere yapılan kasko sigortasının fiyatları, elektrikli olmayan araçlara yapılan kaskoya göre farklıdır. Çünkü elektrikli araçlarda kullanılan pil, güç kablosu ve batarya gibi farklı parçalar ve bakım maliyetinin fazla oluşu, sigorta maliyetlerinin de artmasına neden olmaktadır. 

Hibrit araçlar ile elektrikli araçların kasko fiyatları da farklılık gösterebilmektedir. Çünkü Türkiye’de de hibrit araç üretimi yapan ve talep gören pek çok marka bulunur. Bu markalarda servis-parça sıkıntısı yaşanmadığı için sigorta yaptırdığında ödenmen gereken prim, standart kasko ile aynı olmasa da ona yakın çıkmaktadır. Fakat ülkemizde elektrikli araçlarda servis ve parça sıkıntısı yaşanmaktadır. Örneğin, elektrikli otomobil satın almak isteyen kişilerin yönelebileceği araçlar, Tesla Roadster, Tesla Model S, Nissan LEAF, BMW Active E, Ford Focus, Renault Zoe, Mitsubihi İ-MİEV ve Citroen C-Zero ile sınırlıdır. Bu nedenle elektrikli araçlar için belirlenen kasko fiyatı, hibrit ve normal araçlara göre bir daha yüksektir.

"Kasko fiyatı neye göre belirlenir?" öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin. 

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.