
Makedonya Gezi Rehberi: Yeme-İçme, Ulaşım, Gerekli Belgeler
Makedonya gezi rehberi yazımızdan ülke hakkında merak ettiğin gezi, yeme içme, ulaşım gibi detayları öğrenebilirsin.
Karadeniz kıyısında hem kültürel zenginliği hem de doğal güzellikleriyle öne çıkan Gürcistan, arabayla kısa bir yolculukla ulaşabileceğin yurt dışı rotalarının başında geliyor. Sarp Sınır Kapısı’ndan kolaylıkla geçilebilmesi ve pasaportsuz kimlikle giriş yapılabilmesi, Gürcistan’ı özellikle Doğu Karadeniz'den yola çıkanlar için cazip hale getiriyor. Peki, Gürcistan'a arabayla nasıl gidilir, Bu yolculuk için hangi belgeler gerekli ve araçla giriş yaparken ne kadar ücret ödeniyor? Tüm bu soruları senin için adım adım cevapladık.
Batum'a arabayla gitmek için gerekli evraklar oldukça basit ancak eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekir. Sınırda herhangi bir sorun yaşamamak için aşağıdaki belgeleri mutlaka kontrol et:
Önemli: Gürcistan’a araç ile geçişte araç sahibinin de bu yolculukta sana eşlik etmesi ya da yurt dışına çıkış için vekalet vermesi gerekiyor. Kiralık araç ile ise yurt dışına çıkmak mümkün değil.
Gürcistan hükümeti, ülkeye giriş yapan tüm yabancı plakalı araçların zorunlu trafik sigortası yaptırmasını şart koşuyor. Bu sigorta, olası bir kaza durumunda üçüncü şahıslara verilebilecek maddi ve bedeni zararları kapsıyor. Sigorta poliçeni, sınır kapılarında veya yetkilendirilmiş sigorta acenteleri aracılığıyla temin edebilirsin. Poliçenin geçerlilik süresi ve prim tutarı, aracın türüne ve planlanan kalış süresine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Yeşil Kart Sigortası, uluslararası geçerliliği olan ve sürücülerin farklı ülkelerde geçerli olan bir sigorta türüdür. Ancak, Gürcistan Yeşil Kart Sistemi’ne dahil olmadığından, Türkiye’de düzenlenen Yeşil Kart Sigortası Gürcistan’da geçerli değildir. Bu nedenle, Gürcistan’a giriş yapacak sürücülerin, ülkeye girişte Gürcistan makamlarınca kabul edilen bir sigorta poliçesine sahip olmaları gerekiyor. Eğer Bulgaristan ya da Yunanistan gibi başka sınır komşularına arabayla seyahat planlıyorsan yeşil kart sigortası gereklidir. Yeşil kart sigortası hakkında detaylı bilgi almak için sayfamıza göz atabilirsin.
Gürcistan’a girişte, sınır kapılarında bulunan sigorta stantlarından zorunlu trafik sigortası poliçesi satın alabilirsin. Gürcistan’da faaliyet gösteren yetkili sigorta acenteleri aracılığıyla da gerekli sigorta poliçeleri temin edebilirsin.
Gürcistan araba sigortası poliçenin, Gürcistan’da kalmayı planladığın süreyi kapsadığından emin olmalı, poliçenin, olası tüm riskleri ve zararları kapsadığını kontrol etmelisin. Ayrıca sigorta poliçeni ve ilgili belgeleri, seyahatin boyunca yanında bulundur ve gerektiğinde ibraz edebilmek için güvenli bir yerde saklamayı ihmal etme.
Gürcistan’a geçiş ücreti olup olmadığı merak edilen bir konu. Gürcistan girişinde araç için ekstra bir vergi ya da yol harcı ödenmiyor. Yalnızca 710 TL olan yurt dışı çıkış harcı ücretini ödemeli ve zorunlu olan trafik sigortasını sınır kapısında yaptırmalısın. Sigorta yaptırmadan Gürcistan’a giriş yapmak, cezai yaptırımlara neden olabilir. Trafik sigortası ücreti ise aracın tipine ve sigorta süresine göre değişiklik gösterebilir.
Evet, oldukça kolay! Sarp Sınır Kapısı’nda yoğunluk olmadığı sürece işlemler genellikle 15–30 dakika içinde tamamlanıyor. Gümrük görevlileri oldukça sistemli çalışıyor. Belgelerin eksiksizse, Batum’a kadar uzanan sahil yoluna kendini rahatlıkla bırakabilirsin. Üstelik rotanın büyük bir kısmı Karadeniz manzarası eşliğinde geçiyor.
Türk polis ve gümrük kontrolü: Araçla sınır geçişinde ilk önce Türk polisi ve Türk gümrük görevlilerinin kontrolü yapılıyor. Bu kısımda önceden hazırlanan ruhsat, giriş çıkış formu, kimlik ya da pasaport ve yurt dışı harç pulu teslim edilerek forma ya da pasaporta Türk polisi tarafından çıkış mührü vuruluyor. Aynı anda plaka üzerinden sorgulama yapılarak aracın yurt dışına çıkmasında bir engel olup olmadığı kontrol ediliyor. Gümrük görevlileri gerek görürse araç içerisinde arama yapabiliyor.
Gürcü polis ve gümrük kontrolü: Türk tarafındaki işlemler tamamlandıktan sonra, her iki ülkenin arasındaki ortak bölgeden geçip Gürcistan’a giriş bölümünde araçla kuyruğa giriliyor. Araç ruhsatı, ehliyet, kimlik, giriş-çıkış formu ya da pasaport Gürcü polisine veriliyor. Gürcü gümrük görevlileri de gerek gördüğünde araç içinde detaylı arama yapabiliyor. Giriş-çıkış formu ya da pasaporta giriş mührü vurulduktan sonra resmen Gürcistan sınırlarına giriş yapmış oluyorsunuz.
Gürcistan dışında arabayla yurt dışına çıkmak hakkında merak ettiklerin varsa yazımıza göz atabilirsin. Ya da diğer sınır komşularımızdan Yunanistan için de arabayla Yunanistan'a nası gidilir yazımızı inceleyebilirsin.