En İyi ve Geniş Aile Arabaları Hangileridir, Nasıl Seçilir?
Geniş ve en iyi aile arabaları hangileridir, aile arabaları hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Kasko sigortası yaptırmak isteyenler için ek bir güvence olarak sunulan ikame araç hizmeti, sürücülere kazandırdığı ayrıcalıklarla sigorta poliçeleri arasında en çok aranan teminatlardan biri olarak yer alır. Kasko ikame araç, kaza sonrası kullanılamayacak duruma gelen araçlarının onarımını beklerken, bu süre zarfında araçsız kalmama avantajı sunar.
Kaza sonrası hasar durumunda, kasko araç temini fırsatından faydalanmak isteyenler için “İkame araç nedir, ikame araç nasıl alınır?” sorularının yanıtlarını; ikame araç süresine dair detayları ve kaskodan araç alma ile ilgili merak edilen diğer her şeyi bu yazımızda bir araya getirdik.
İkame araç; kasko sigortasına sahip sürücülerin poliçe teminatları kapsamında olması kaydıyla, kaza sonrası güvenli bir sürüş için tehdit oluşturacak boyutta hasar alan aracın onarımı sürecinde temin edilen geçici aracı ifade eder. Sigorta şirketleri tarafından sağlanan bu yedek araç vasıtasıyla, kasko sahiplerinin olası bir kaza sonrası hasar alan araçlarının tamiri esnasında mağdur olmadan trafiğe çıkabilmeleri amaçlanır. Kaza sonrası hasar boyutlarına bağlı olarak değişebilen ve uzayabilen tamir süreleri karşısında bu avantaja sahip olan kaskolu araç sahipleri, aynı zamanda kendi araç modelinin barındırdığı özelliklerde temin edilen ikame (yedek) araç ile olağan sürüş seyrini sürdürebilir. Bu sayede kasko sahipleri, hasar sonrası destek alma konusunda daima bir adım önde olarak, olası olumsuzluklar karşısında kendilerini garantiye almış olur.
Kaskodan araç temini yapılabilmesi için önceden belirlenmiş olan gerekli şartların sağlanmış olması gereklidir. Sigorta şirketi tarafından ikame araç temin edilmesi için, öncelikli olarak, poliçe teminatlarında hasar desteği kapsamında bu hizmetin sunulduğunun belirtilmiş olması gerekir. Araç kasko sigortası yaptıracak olanların, kaza sonrasında araç tahsisi hizmetinden faydalanmak için poliçe kapsam ve detaylarını dikkatle incelemeleri önerilir. Poliçe kapsamının bu hizmeti desteklediği durumlarda, araç sahipleri kaza sonrası onarım süresi boyunca araçsız kalmaz.
İkame araç, kaza sonrası aracın güvenli bir şekilde trafiğe çıkamayacak kadar hasar aldığının tespit edildiği durumlarda verilir. Bunun için bir eksper tarafından aracın incelenerek, objektif değerlendirilmesinin yapılması gerekir. Yapılan değerlendirmede, sürüş güvenliğini bozmayacak düzeydeki vurma, çarpma veya boya hasarı gibi durumlar dikkate alınmaz. Dolayısıyla, ikame araç hizmetinden faydalanmak için aracın bir kaza esnasında trafiğe çıkamayacak derecede hasar almış olması şarttır. Aksi durumlar ve aracın trafikte seyir halinde değilken hasar alması, ikame (yedek) araç temini için gerekli koşulları karşılamaz. Gerekli koşulların sağlandığı ve eksper tarafından ikame araç temininin olumlu raporlandığı koşullarda, ikame araç temini gerçekleştirilir. Kasko yenileme dönemini kaçırmayın.
Kasko sigortası yaptırmadan önce teminatlarda yer alan detayların incelenmesi ve sınırlarının belirlenmesi, güvence kapsamını bilmen açısından önemlidir. Bu kapsamın dışındaki durumlarda ikame araç hizmeti devreye girmez. Örneğin; kaza harici bakım ve onarım zamanları, ikame araç tahsis edilmesini gerektirmeyen durumlar arasındadır.
İkame araç hizmetinden yararlanmak için gerekli olan şartlar, sigorta şirketleri tarafından belirlenir ve farklı poliçelerde teminatlar değişkenlik gösterebilir. Bununla beraber, belli başlı hususların sağlanması konusunda genel bir uzlaşı mevcuttur. İkame araç temin edilmesi için gerekli olan genel şartlar şu şekilde sıralanabilir:
Araç kiralama hizmeti sunan firmaların kiralık araçlara yaptırması zorunlu olan rent a car kaskosu hakkında bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsin.
İkame araç temin edildiği durumlarda, aracın kullanım süresi eksper ve araç servisi tarafından hasarlı aracın onarımı için belirlenen süre ile aynı olacaktır. Ancak bu süre, sigorta şirketlerinin teminatlarına göre değişiklik gösterir. Bununla beraber, ikame (yedek) araçlar sigorta sahiplerine genellikle 7 ila 15 günlük süre için sağlanır. Hasar sonrası gerekli değerlendirme ve raporlamanın yapılmasının ardından, takip eden 24 ila 48 saatlik süre içerisinde ikame araç kasko sahibine teslim edilir. Aracın onarımının tamamlanmasıyla sana temin edilen ikame aracı ilgili araç kiralama firmasına iade etmen gerekir. Öngörülen süreden önce tamir edilen araçlar için de aynı koşullar geçerlidir.
İkame araç hizmeti, trafik sigortası poliçende teminat olarak bulunmazsa olası bir risk durumunun gerçekleşmesi durumunda sana ikame araç sağlanmaz. Standart trafik sigortası poliçelerinde ikame araç teminatı bulunmayabilir. Ancak dilersen ikame araç hizmeti sağlayan bir trafik sigortası poliçesi tercih edebilisin. Unutmayın; trafiğe çıkmadan önce trafik levhaları ve işaretleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmalısınız.
İkame araç teminatı, kasko sigortasının sigorta sahiplerine sunmuş olduğu ek bir hizmettir. Dolayısıyla bu hizmetten faydalanmak kaskonun bozulmasına yol açmaz. Kasko sahiplerine hasar sonrası verilen desteklerden biri olan ikamet araç hizmetiyle, sürücüler trafikte doğabilecek olumsuzluklar karşısında ek bir güvenceye sahip olur. Ancak bu güvence, yalnızca ikame araç hizmetinin poliçe kapsamına dahil edildiği araç sigortalarında geçerlidir. Zorunlu trafik sigortasının kapsamı dışında kalan ikame araç teminatı için, sigorta şirketleriyle görüşme yapılırken kullanım şartları ve özel koşullar buna göre belirlenebilir. Ucuz kasko teklifleri için web sitemizi ziyaret edebilirsin.
Trafikte meydana gelebilecek olumsuz durumlar sonrası ihtiyaç duyacağınız her türlü desteğe erişebilmek için sigortam.net’te yer alan kasko poliçe teminatlarına göz atabilir, sana en uygun kapsama sahip sigortaya ulaşmak için kasko teklifi alabilirsin.