Kasksız Motor Kullanma Cezası Ne Kadar?
Kasksız motor kullanma cezası ne kadar, kask takmadan motor kullanmakla ilgili yaptırımları yazımızdan hemen öğren.
Sene boyunca gözler hem sıfır hem de ikinci el motosiklet piyasasına çevriliyor. Oldukça hareketli bir yapıya sahip olan motosiklet piyasasında satıcılar pek çok kritere odaklanmak zorunda. Motosiklet alırken aceleci davranmak, belli noktalara özen göstermemek ciddi problemleri beraberinde getirebiliyor. Özellikle pandemi sonrasında ilginin arttığı ikinci el motosiklet piyasasında uzun vadeli kullanımlar için bilinçli bir şekilde hareket etmek son derece önemli.
Tüm bu uyarılara rağmen ne yazık ki motosiklet aldıktan kısa bir süre sonra hayal kırıklığına uğrayanların sayısı hiç de az değil. Peki motor alırken nelere dikkat etmeli? Senin için sıfır mı yoksa ikinci el bir motor almak mı daha makul? Sıfır ve ikinci el motosiklet alırken nelere bakılmalı? Tüm bu soruların yanıtlarını içeriğimizde bulabilirsin.
Motosiklet pratik bir ulaşım aracı olarak geniş kitleler tarafından benimsenmektedir. Marka ve model çeşitliliği nedeniyle motosiklet fiyatlarında çok geniş bir aralıktan söz etmek mümkündür. Sıkı bir motorcuysan hem güncel fiyatları hem de satın alma kriterlerini yakından takip ediyor olmalısın. Eğer ikinci el yerine sıfır bir motor alacaksan ele alman gereken noktalar doğal olarak değişecektir. Her şeyden önce sıfır motor alırken masraflar 2024 güncel listesine göre hesaplanmalıdır. Bu nedenle bütçenle oluşacak masrafları karşılaştırarak işe başlamalısın.
Uzun ömürlü kullanılabilecek teknik yeterliliğe sahip, teknik açıdan donanımlı, estetik açıdan beklentileri karşılayan ve uygun fiyatlı bir sıfır motosiklet bulmak her zaman çok kolay değildir. Genel kanı, sıfır olarak alınan motosikletin fabrikadan kusursuz şekilde son kullanıcıya ulaştığı yönündedir. Fakat her sektörde ya da üretim sürecinde olduğu gibi motosiklet üretiminde de somut hatalar ya da teknik aksaklıklar meydana gelebilir. Önemli olan bu sorunların satın alma işleminden önce sonra fark edilmesidir. Sıfır motosikletler için ciddi bütçeler ayrıldığından bu tip sorunları kullanıcılar daha hızlı bir şekilde çözmeye çalışırlar.
Sıfır motosikletlerde yaşanan problemlerin temelinde, lojistik masraflarından kurtulmak isteyen firmaların söz konusu parçalarını ayırarak yollamalarıdır. Yetkili olan bayiler ya da teknik platformlar ise bu birleştirme işlemleri sırasında ciddi sayılabilecek hatalar yapabilmektedir. Bazı hatalar hemen ilk kullanımda göze çarpsa da pek çok hata birkaç kullanımdan sonra günyüzüne çıkmaya başlar.
Birleştirme işlemlerinden hemen sonra, vakit kaybetmeden test sürüşlerinin yapılması gerekir. Söz konusu süreçte öncelikle gidon ve ayna kısımlarını inceleyebilirsin. Eğer gidon, binen yüke rağmen sabit kalmaya devam ediyorsa teknik ekip tarafından doğru monte edildiğini anlayabiliriz. Aynı şekilde son derece hassas olan aynaların sarsıntılarda dönüp dönmediğini incelemelisin. Diğer yandan motosikletlerin manetlerine odaklanmalısın. Telli debriyajların kullanıldığı motosikletlerde maneti çektiğinde plaka ayrılmalı, bıraktığındaysa geri gitmelidir.
Fren manetlerini değerlendirirken motoru aktif hale getirmeden, tekerleri döndürüp frenleri sıkmayı dene. Bu süreçte frenlerin keskinlik düzeyini değerlendirmen gerekir. Sonrasında korna, arka ve ön sinyaller ve farları kontrol edebilirsin. Aynı işlem teker ve zincir gibi bölümleri de görme şansını bize verecektir. Sinyalin ve elektrik aksamın gözden geçirilmesi, bir sonraki aşamanın konusudur. Kontağı açıp far ve sinyallerin durumunu görmelisin.
Son olarak arka amortisör ve ön çatal gibi bölümleri incelemelisin. Herhangi bir sorunla karşılaşman halinde yetkili bayi personelleri ile bu durumu paylaşmalısın. Sıfır olarak alınan motosikletlerde bu tip kontroller genelde bayiler tarafından yapılıyor ancak daha sonradan kullanıcı hatası olarak damgalanmaması adına sorunlara hızlı şekilde itiraz etmek senin lehine olacaktır.
İkinci el motor alırken dikkat edilmesi gerekenler hem teknik hem de bürokratik süreçleri içine alır. Bu nedenle hem satış işlemleri hem de teknik detaylar konusunda sağlıklı adımlar atman gerekir. Kabul edileceği üzere ikinci el bir motorun sıfır bir motora kıyasla aksaklık oluşturma olasılığı yüksektir. Alıcıların bu bilinçle hareket etmeleri ve inceleme sürelerini uzatmaları, uzun süreli kullanımlar için olmazsa olmaz bir ön koşuldur. Bir başka deyişle, ikinci el motosiklet alımlarında kesinlikle aceleci davranmamak gerekir.
Bu süreçte sabırsız davranmak ve bir an önce noter işlemlerine yönelmek, daha sonradan arızalardan kaynaklı ek masrafları doğurabilir. Bu hataya özellikle de uygun fiyatlı bir motosikleti kaçırmak istemeyen alıcılar düşmektedir. Oysa kaçırmaman gerektiğini düşündüğü motosikletin piyasa koşullarının çok altında bir fiyatla satılmasına şüpheyle yaklaşmalısın. Örneğin kilometre değerleriyle oynanıp oynanmadığı ya da motosikletin toplama olup olmadığı gibi konular netleşmek zorundadır. Kimi ilanlarda “servis bakımlı” şeklinde güven veren bir ifade olsa da gerçek pek öyle olmayabilir. Bunu netleştirmek adına motosiklet sahibinden resmi bakım formunu ve faturayı talep edebilirsin. Diğer yandan plakayı servise vermen durumunda da periyodik bakımlara ya da değişmiş olan parçalara dair detaylara ulaşabilirsin.
Model yılı ve mevcut km arasında makul bir denge yoksa km’ye dair sahtekarlıklar yapılma olasılığı yüksektir. Ayrıca muayene istasyonlarında verilen kâğıtları, geriye dönük bir şekilde incelemek, km konusundaki çelişkileri yakalamak adına net sonuçlar verebilir. Bu arada motosiklet alma süreçlerinde acemiysen ya da bu senin henüz ilk alış deneyiminse yanında mutlaka güvenebileceğin ve teknik detaylara hâkim biri ile birlikte alışveriş yapabilirsin. Son olarak motosikletin tramer kaydını, motosikleti satacak kişinin kimliğini kontrol etmeyi ve elbette deneme sürüşü yapmayı ihmal etmemelisin.
İkinci el ya da sıfır motor alırken yapılan işlemler, yukarıda da altını çizdiğimiz üzere resmi işlemleri de içinde barındırır. Motor alırken noter işlemleri, aynı gün içerisinde neticelenir. İkinci el motosiklet alışverişlerinde ek olarak devir ücreti ödenmek zorundadır. Hem devir ücreti hem de diğer noter masrafları, her sene güncellenir. Bu nedenler motor alırken noter masrafı 2024 güncel değerleri kontrol etmende yarar vardır. 2024 itibarıyla motosiklet devir ücretleri 1.489,36 TL şeklindedir. Bu, plaka değişim ücretini de içine alır. Noter ücretleri genellikle alıcılar tarafından ödenir. Yine de iki tarafın kendi aralarındaki anlaşmasına bağlı olarak masraflar ortak şekilde de ödenebilir.
Bu arada motosiklet devirlerinde tarafların mutlaka özel olarak randevu almaları gerekir. Zira gün içerisinde noterler, ciddi bir taleple karşılaşmaktadır. E-Noter uygulaması sayesinde bulunduğun ilçeye göre randevu alabilirsin. Aynı şekilde Türkiye Noterler Birliği resmi sayfasından da randevu alınabilmektedir. Eğer nöbetçi bir notere gidersen, herhangi bir fiyat farkı ödemene gerek kalmaz. Devir aşamasında vergi borcu, trafik cezaları ya da ipotek gibi çok kritik konular gözde geçirilir. Motosikletin satışına mani olabilecek bir durum varsa, noter memuru bilgi aktarımı yapacaktır. Ceza ve borç gibi durumlarda satış işlemi gerçekleşmez.
İkinci el motosiklet alındığında plaka değişikliği yapmak gibi bir zorunluluk yoktur. Alıcı eğer arzu ederse plaka değişikliği için işlem başlatabilir. Plaka değişim işlemleri ortalama 1 aylık sürecin sonunda tamamlanır.
Motosiklet aldığında gerekli olan araç sigortalarından da bahsedelim. Motosikletlere trafik sigortası yaptırmak zorunludur. Kaza ya da birinin sana çarpması sonucu motorunun kendi hasar maliyetleri için de kasko sigortası yaptırman önemlidir. Özellikle günümüzde yüksek çıkan hasar maliyetlerine karşı motosiklet kaskosu önemli bir avatantaj sağlar. Motosiklet trafik sigortası ve motosiklet kasko sigortası için daha ayrıntılı bilgi almak istersen tıkla.
Son olarak motor alırken ehliyet gerekli mi sorusuna da kısaca yanıt verelim. Ehliyeti olmayan biri, dilediği motoru satın alabilir. Kanunen bu duruma engel teşkil edecek bir durum söz konusu değildir. Neticede bu, sadece bir ticari işlem olarak kabul görülür. Fakat ehliyeti olmadığı için motoru aktif bir şekilde kullanamaz.