Kasko Fiyatı Neye Göre Belirlenir?
Kasko fiyatını belirleyen faktörler hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Trafikte en çok karşılaşılan sorunlardan biri trafik kazalarıdır, maddi-manevi kayıplara neden olan bu kazalar, farklı şekillerde gerçekleşir. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi trafiğin yoğun olduğu kalabalık şehirlerde park halinde araca çarpma durumu kaza türlerinden yalnızca biridir. Park halindeki bir araca çarpma durumunda meydana gelen zarar, çarpan tarafın trafik sigortası tarafından karşılanır. Ancak park halinde araca çarpma şeklinde gerçekleşen bir kaza yaşandığında her iki taraf da ne yapılması gerektiğini bilmesi bu sürecin çok daha sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi açısından önemlidir.
Eğer “Park halindeki araca çarptım ne yapmam gerekir?” diye merak ediyor olabilirsin. İşte park halinde araca çarpman durumunda yapılması gerekenler!
Kaza, herkesin başına gelebilecek bir olaydır. Özellikle büyük şehirlerde sıkça görülen park halinde araca çarpma durumunda aracın sahibi ile iletişime geçilmesi gerekir. Ancak araca çarpan kişi iletişime geçmek yerine olay yerinden kaçmayı tercih edebilir. Park halindeki araca çarpıp kaçma durumda maalesef ki araçla ilgili yapılması gereken her şey, aracı zarar gören kişiye kalır.
Yanlış yere park eden araca çarpma durumunda çarpan kişinin sorumluluğu azalmaz ancak taraflar arasında anlaşmazlık olması durumunda trafik polisine haber verilmesi ve kazaya ilişkin tutanak tutulması gerekir. Tutanak hazırlandıktan sonra sigorta şirketine gönderilir ve sigorta kapsamında hasar onarılır. Yanlış yere park eden kişiye ise para cezası verilir.
Tek taraflı kazada kasko ödeme yapar mı merak ediyorsan yazımızı inceleyebilirsin.
Park halinde araca çarpma durumunda kusur oranı kaza tespit tutanağına ve eksper incelemesine bakılarak belirlenir. Tespit tutanağına delil niteliğindeki kaza fotoğraflarının da eklenmesi önemlidir. Bütün bu belgeler bir araya getirilerek sigorta şirketine ulaştırıldıktan sonra 3 iş günü içinde kusur oranının belirlenmesi için değerlendirme yapılır. Taraflardan biri, 5 iş günü içinde sonuca itiraz edebilir.
Sürücünün %100 kusurlu bulunduğu durumları şu şekilde sıralayabiliriz.
Hasar kaydı, kaza sonucu araçta meydana gelen hasarları tümünü ifade eden bir kavramdır ve araçtaki hasarın boyutuna göre değişkenlik gösterir. Aracın dış görünümünde herhangi bir sorun olmasa da park halinde sürtme gibi mevcut hasarlar kaydedilir. Hasarlı bir araca kasko yaptırmak isteyen kişilerin ödemesi gereken prim fiyatı, hasarsız araçlara göre daha yüksek çıkacaktır.
"Ağır hasar kaydı nedir? Nasıl yapılır?" öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin.
Sigorta şirketinin park halindeki araca çarpma ile ilgili hasar masraflarını karşılaması için hiç vakit kaybetmeden sigorta şirketine haber vermek gerekir. Bu bilgilendirmeyi ilk olarak sözlü şekilde yapmak yeterli olsa da sonrasında hasara ilişkin masraflarının ödenebilmesi için kaza tespit tutanağını eksiksiz doldurmak gerekir. Çünkü kaza tespit tutanağında kaza yeri, saati, görgü tanığı ifadeleri, tarafların kaza hakkındaki görüşleri, plaka ve sürücüye ait bilgiler, kaza krokisi ve tarafların imzaları yer alır. Eğer tutanakta her iki tarafın da imzası yoksa kaza tespit tutanağı geçersiz sayılır.
Trafik kazaları park halinde olabileceği gibi birçok farklı nedene bağlı gelişebilir. Trafik kazalarının nedenleri hakkında yazımızdan detaylı bilgi alabilirsin.