Ağır Hasar Kaydı Nedir, Nasıl Yapılır?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Ağır hasarlı araç

Herhangi bir kaza durumu sonucunda, ağır olarak çok sayıda bölgeden büyük ölçüde hasar alan araçlara, ağır hasar kaydı yapılır. Ağır hasarlı bir aracın tamamıyla kullanılamaz duruma gelmesi hâlinde ve tamiri rayiç bedelini aşacak kadar büyük masraflar gerektirmesi durumunda ise pert kaydı alınır. Bir araç, %70 oranında hasarlı durumdaysa ve %70’i de aşan seviyelerde hasarlı bulunursa pert araç olarak nitelendirilir.

Kaza durumunda araçların hasar oranının nitelendirilmesini sağlayan birim, ekspertiz hizmetleridir. Kaza anından sonra ilk 5 gün içerisinde sigorta kuruluşunu arayarak durumu bildirebilir, senden istenilen evrakları ilk 5 günlük sürede ileterek ekspertiz hizmetleri, yardım hizmetleri, zarar teminatı işlemleri gibi önemli konuların gerekliliklerini hızlı bir şekilde tamamlayabilirsin. Aracın için ağır hasar kaydı alırken bilmen gerekenleri ve önemli ipuçlarını gözden geçirmek için aşağıdaki bilgileri değerlendirebilir, Sigortam.net’te bulunan cazip fiyat tekliflerini inceleyerek aracın için kasko satın alabilirsin. Ağır hasarlı araca kasko yapılır mı öğrenmek için yazımıza göz atabilirsin. 

Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Bir aracın doğal afetler, çeşitli trafik kazaları ve diğer sebepler nedeniyle ağır olarak hasar alması sonucunda oluşturulan kayıt, ağır hasar kaydı olarak adlandırılır. Ağır hasar durumuna karar veren merci, genellikle ekspertiz servisleridir. Ağır hasar kaydı bulunan bir araç, masraf yapılması hâlinde eski durumuna dönebilir ve yenilenerek eski işlevini yerine getirebilir. Ancak pert kaydı bulunan araçların tamiratı bazen mümkün olmayabilir; mümkün olması durumunda da ağır hasar kaydı almış olan araçlara oranla, çok daha yüksek bedeller ödemek gerekebilir.

Ağır hasar kaydı bulunan araçların trafiğe çıkış izinleri bulunmaz. Bu durumda ancak gerekli tamir ve değişimlerin yapılması sonucunda araçların yeniden trafiğe çıkarılmasına izin verilir. Ağır hasarlı bir aracın kaskosu ya da ek teminatlı trafik sigortası varsa bu durumda tamir bedelleri ya da alınan maddi zarar sigorta kuruluşundan temin edilebilir. Hasar kaydı sorgulama ve ödeme yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Ağır Hasar Kayıtlı Aracın Sigortası Çok Çıkar mı?

Eğer araç, eksperiz incelemesi sonucunda ağır hasarlı olarak kaydedilmiş ise bu araç tehlike arz eden araçlar listesine girmiş demektir. Eğer ağır hasar kayıtlı ikinci el bir araç satın alarak araca sigorta yaptırmak istersen sigorta işlemlerinde yüksek fiyatlarla karşılaşabilirsin. 

Ağır Hasarlı Araç Alınır mı? 

Ağır hasarlı araçlar, kaza sonrası her ne kadar tamir edilse de güvenilmeyen ve riskli araç türleri arasında yer aldığı genellikle ikinci el araç alacak kişiler tarafından tercih edilmemektedir. 

Ağır Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Bir aracın ağır hasarlı olup olmadığını ya da geçmişte ağır hasar alıp tamir edildiğini öğrenmek oldukça basit bir işlemdir. Peki aracın ağır hasarlı olduğunu nasıl anlarız? Ağır hasarlı araç sorgulama için TRAMER üzerinden, SMS ile veya e-Devlet portalı üzerinden işlem yapabilirsin. 

  • TRAMER hasar sorgulama adı verilen bu işlemle, hızlı ve eksiksiz bir şekilde hasar sorgulaması yapabilir, geriye dönük hasar kayıtlarına dahi anında ulaşabilirsin. 
  • Bu sistemi kullanmak için SMS sorgulaması yapabilirsin. “Sigorta Bilgi ve Denetim Merkezi” tarafından sağlanan bu hizmet, oldukça güvenlidir. İstediğin aracın plaka bilgisini boşluk bırakmadan yazarak ‘’5664’’ numaralı hatta gönderebilir, ağır hasar kaydı sorgulama işlemini tamamlayabilirsin. Bu işlem ücretli olarak yapılır ve işlem sonucunda yaklaşık ‘’9 TL’’ ücret tahsil edilir. Ücret bilgisi yıllar içerisinde değişiklik gösterebilir. Aracın parçaları hakkında detaylı bilgi almak değişen parçaları ve değiştirildiği tarihleri öğrenmek için ise ‘’PARÇA’’ yazıp boşluk bırakabilir, plaka numarasını da girdikten sonra yine 5664’e kısa mesaj gönderebilirsin. 
  • Bunun dışında e-devlet üzerinden T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile sisteme giriş yaparak online olarak ağır hasar kaydı sorgulama da yapabilirsin. 
  • Eğer fiyatları da görmek istiyorsan, bu durumda ‘’PARÇA yazıp boşluk bırakıp plakayı ve kaza tarihi bilgisini yazarak 5664’e mesaj göndermen gerekir. Bu işlem sonucunda değişen parçaların fiyat bilgilerini inceleyebilirsin. Özellikle ikinci el araç satın alırken bu işlemi mutlaka yaptırman önerilir. Güncel ve gerçek bilgilere ulaşabileceğin bu dökümler, bir aracın değerinin belirlenmesinde oldukça etkilidir ve ileriye yönelik ne tür sorunlarla karşılaşacağınıza dair ipuçları verebilir. Plakadan araç hasar kaydı sorgulama hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.
  • Ağır hasar kaydı sorgulama yöntemlerinden biri de şase no ile hasar kaydını sorgulamaktır. Şase numarası hakkında detaylı bilgi almak için yazımıza göz atabilirsin. 

Ağır Hasar Kaydı İhbar Süresi

Sigorta kuruluşları ise bu işlemleri gerçekleştirmek için belirli prosedürleri yerine getirmeni isteyebilir. Örneğin, aracın ağır hasarlı duruma geldiği kaza gününden itibaren ilk 5 gün içerisinde sigorta kuruluşuna bildirim yapmak gerekir. Bu bildirim sonucunda verilmesi gereken evraklar olacağı için olabilecek en erken sürede bilgi vermek, sigortalının lehine sonuçlar doğurabilir. Ancak ilk 5 gün aşıldığında oldukça zorlayıcı bir süreç başlar ve tahsil edilmesi gereken miktarların alınması noktasında sıkıntılar oluşabilir. Bu nedenle her sigorta kuruluşunun istediği evraklar zamanında iletilmeli, bu konuda yaşanabilecek aksaklıkların bireysel olarak olumsuz sonuçlarla karşılaşabilme ihtimâlini yükselttiği göz önünde bulundurmalısın.

Araçların Ağır Hasar Kayıtları Nasıl Yapılır?

Bir aracın, ağır hasarlı olup olmadığını belirlerken bazı prosedürleri yerine getirmek gerekir. Bu prosedürler, aşağıdaki gibidir. Ancak istenilen belgeler ya da yapılması gereken işlemler, sigorta kuruluşlarının farklı uygulamalarına göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle öncelikle muhatap kuruluştan bilgi almak, birinci adımda yapmanız gereken işlemdir.

  • Kasko Poliçesi: Aracın kaskosunun olup olmadığını, poliçe tarihlerini ve incelenmesi gereken diğer hususları içeren önemli belgedir.
  • Ruhsat Fotokopisi: Kaza yapılan aracın kime ait olduğunu ve diğer tüm detaylı bilgileri belgeleyen resmî araç kimlikleridir. Sigorta kuruluşuna muhakkak iletilmesi gerekir.
  • Trafik Kaza Raporu: Kaza anında yetkili emniyet güçleri ya da taraflarca hazırlanan kaza raporudur. Bu rapor sayesinde kazanın günü, saati ve diğer bütün bilgiler elde edilir. Bu sebeple sigorta kuruluşları bu evrağı da istemekle yükümlüdür.
  • Araç Hasarlarını Net Bir Biçimde Gösteren Fotoğraflar: Aracın hasarını gösteren fotoğraflar yine kanıt niteliği taşır ve aracın durumu hakkında ekspertiz incelemesi yapılmadan önce ön bilgi verir. Bu nedenle işlemler için gerekli olan evraklar arasında yer alır.
  • Sürücünün Ehliyetinin Fotokopisi: Aracı kullanan kişinin ya da poliçe sahibinin kimlik bilgilerinin edinilmesi açısından önem taşır.
  • Alkol Raporu: Kaza anında sürücünün alkollü olup olmadığını belgeleyen evraklardır. Sigorta kuruluşundan zarar tazmin ederken önemli olacağından bu bilgiye ihtiyaç duyulur.

Bedelsiz Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Ağır kazalar sonucunda hazırlanan eksper raporu ile miktarsız yani bedelsiz ya da rakamsız ağır hasar kaydı olarak oluşturulabilir. Bedelsiz ağır hasar kaydı, kaza yapan taraflardan birinin kusurlu olması durumunda alınan kayıttır. Eğer kusurlu bulunan taraf, karşı tarafın masraflarını ödeyecekse bu durumda bedelsiz ağır hasar kaydı oluşturulur. Bedelsiz ağır hasar kaydında dikkat edilmesi gereken nokta, ağır hasarın TRAMER kaydında çıkmama durumudur. Ağır hasarlı araç satmak istersen ekspertiz raporu alman gerekebilir. 

ERP Ağır Hasarlı Ne Demek?

ERP kısaltmasının anlamı, hasar için SMS sorgulaması yapıldığında eksper raporu ile kayıtlı görünmesidir. Hasar kaydı ERP nedir sorusuna daha detaylı bir cevap verilmesi gerekirse, hasar bilgilerinin eksperin hazırladığı raporda yer alması şeklinde açıklanabilir. Bir anlamda da eksper kayıtlı olması ağır hasarlı arabanın onarım masraflarını sigorta şirketinin ödediğini ifade eder. Bu sayede hasar sorgulama yapıldığında değişen parça ve hasar bilgileri eksper raporu ile beraber görülebilir.

Değişensiz Ağır Hasar Kaydı Ne Demek?

Değişensiz ağır hasar kaydı, bir aracın ağır hasar alması, ancak aldığı hasar sonucunda değişen herhangi bir parçasının olmadığı durumlarda verilir. Değişen parçanın olmaması, aracın hasar kaydı olmadığını göstermez. Örneğin, bir aracın herhangi bir bölgesi arızalanmış, ardından değiştirilmek yerine tamir ettirilmişse bu durumda bu araç değişensiz ağır hasarlı araç olarak kayıtlara geçer.

Ağır Hasar Kaydı Sildirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Ağır hasarlı olarak kayıtlara geçen bir aracın kaydını sildirme işlemi oldukça güç bir işlemdir. Bu işlemi gerçekleştirmek için öncelikle aracın ağır hasar kaydının gerçekten yanlış bilgi işlenmesi gibi bir hata sonucu alınmış olması gerekir. Eğer hatalı olarak ağır hasar kaydı alındığını bildirmek istiyorsan bu durumda Sigorta Bilgi Merkezi’ne ağır hasar kaydı sildirme işlemi için başvuruda bulunabilirsin. 

Ağır hasar kaydının silinebilmesi için ise bazı bilgilere ihtiyaç duyulur. Bu bilgiler, hasarın alındığı tarih, araç plakası, şasi numarası ve sorgulama yapılan cep telefonu numarasıdır. Bu bilgileri sigorta şirketine ileterek detaylı bilgi alabilir, yapmanız gereken diğer işlemler hakkında bilgi sahibi olabilirsin. Aracının ağır hasar kaydı alması durumunda yaşayabileceğin mağduriyetleri önlemek ve aracın için en uygun kasko tekliflerine ulaşmak için Sigortam.net’te sunulan makul fiyat seçeneklerini gözlemleyebilir, mağduriyetlerini kısa süre içerisinde giderebilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.