Trafik Kazası Tazminat Hesaplama

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Trafik kazası tazminat hesaplaması; destekten yoksun kalma, hasarlı araç kazası tazminatı ve ölüm tazminatına ilişkin hesaplama tiplerini kapsar. Ölümlü trafik kazaları halinde ölenin desteğinden mahrum kalanların zararlarını karşılamak amacıyla sunulan bu teminatlar, sigorta poliçesi içinde yer alan esaslara dayanır. Ölen kişinin yakınları tarafından elde edilen tazminat hakkı hesaplamasında ise ölen kişi esas alınır.

Kaza tazminatı almak için prosedürleri yerine getirmek ve belirtilen süre içinde başvuru yapmak gerekir. Doğru şekilde sunulan başvurudan kısa bir süre sonra tazminat alınır. Başvuru sürecinde yaşanan herhangi bir uyuşmazlık durumunda ise ölen kişinin yakınlarının dava açma hakkı bulunur. Bu süreçte trafik kazası tespit tutanağında yazan kusur oranına dikkat etmek son derece önemlidir. Zira tazminat ödeme tutarı hesaplaması, belirtilen kusur oranına göre yapılır. Tamamen kusurlu olan bir kişinin tazminat talep etme hakkı bulunmaz. Trafik kazasında kusur oranı ile ilgili detaylı bilgi almak için içeriğimize göz atabilirsin. 

Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır?

Tazminat miktarı hesaplamasında; maluliyete uğrayan kişinin maluliyet oranı, kazadaki kusur oranı, yaşı ve aylık geliri kullanılır. Örnek bir durum olarak: Bir trafik kazasında maluliyete uğrayan bir bireyin maluliyet oranının %60, kazadaki kusur oranının %20, yaşının 30, maaşının 3 bin TL olduğu varsayılırsa; mağdurun kusur oranı (%20) maaştan düşülmeli, elde edilen miktar maluliyet oranı (%60) ile çarpılmalıdır. 

Yukarıdaki örnek veriler üzerinden; 3000 TL maaştan %20 kusur oranına tekabül eden miktar çıkarılarak elde edilen miktar 2400 TL olacaktır. Bu miktar %60 maluliyet oranı ile çarpıldığında ise 1440 TL olan aylık iş gücü ve gelir kaybı belirlenmiş olur. Bu tutarın yıllık bazda hesabı ise 17.280 TL olur. Hesaplamanın son adımında, 30 yaşındaki bir kişinin 7 yıl pasif çalışma hakkı yaşına eklenerek, yıllık gelir kaybı ile çarpılmalıdır. Bu doğrultuda 37 yıl, 17.280 TL ile çarpılarak 639.360 TL olan maddi tazminat rakamına ulaşılır.

"Trafik sigortası fiyatları neye göre belirlenir?" öğrenmek için yazımızı okuyabilirsin. 

Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminatı Hesaplama

Trafik kazasında yaralanmada tazminat ödemesi yapılır. Yaralanmalı trafik kazası tazminatı, kazada sadece kısmi kusurlu olan ve yaralanan kişinin kaybını karşılamak amacıyla ödenir.

Yaralamalı trafik kazası sigorta ödemesi; mağdurun yaşı, doğum yılı, maaş değeri, kaza ardından oluşan sakatlık oranı ve kazadaki haklılık payı verileri ele alınarak yapılır. Trafik sigortası yaralanma tazminatı belirli bir limit dahilinde ödenir. Yaralanma sonucu trafi kazası tazminatı alabilmek için kaza sonrası işlemleri eksiksiz tamamlaman gerekir. Kaza sonrası işlemler hakkında daha detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Ölümlü Trafik Kazası Tazminatı Hesaplama

Ölümlü trafik kazası tazminatı; kazada kusuru olmayan ve vefat eden kişinin destekten mahrum kalan yakınlarına ödenmesi gereken tazminat çeşididir. Bu tazminat; ölen kişinin yaşı, doğum yılı, kazadaki haklılık payı, maaşı ve pasif çalışma yılı verileri baz alınarak hesaplanır.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tazminatı  Hesaplama

Maddi hasarlı trafik kazası tazminatı, kazda haklılık payı açısından belirli şartlara uygunluk sağlayan ve aracı hasar alan kişilerin hakkı olan tazminattır. Bu tazminatın hesaplanmasında; kişinin kaza anındaki konumu (sürücü/yolcu), ölüm veya yaralanma durumları, tutanak üzerinde belirtilen araç hasarları, kaza tarihi, kişinin kazadaki kusur oranı ve maaş değeri dikkate alınır.

Tek Taraflı Trafik Kazası Tazminatı  Hesaplama

Tek taraflı trafik kazasında, araç içinde yolcu olarak bulunan ve kaza sonunda yaralanan kişiler, araç sürücüsünün kusuruna bakılmaksızın her koşulda sigortadan tazminat talep etme hakkına sahiptir.

Kırıklı Trafik Kazası Tazminatı Hesaplama

Sigortalı aracın kazası sebebiyle yolcuların veya sürücünün herhangi bir uzvunun kırılması halinde; kazadaki haklılık oranı, kırık geçiren kişinin maaşı, kaza tarihi ve poliçe üzerindeki düzenlemeler baz alınarak, mağdurlara sunulan tazminat hesaplanır.

Trafik Kazası Tazminat Davası Dilekçe Örneği

Trafik kazası tazminat davası dilekçe örneği, tazminattan yararlanılamadığı durumlarda davada itiraz için sunulması gereken başvuru evraklarından biridir. Dilekçe örneğinde; talep eden, vekil ve sigortalının bilgileri, poliçe numarası ve kaza hakkında bilgiler sayfanın giriş kısmına sıralı bir şekilde yazılır. Açıklamalar kısmında ise kazaya ait tüm detaylar, kişinin maaşı, doğum yılı ve itiraz talebi düz metin halinde belirtilir.

Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer?

Trafik kazası tazminat davaları genellikle 1 ila 3 yıl arasında sonuçlanır. Kazaya ilişkin farklı etmenler ve mahkeme yoğunluğuna göre davaların sonuçlanması 4 yılı bulabilir. Trafik kazası tazminatı, zarar görenin zararı öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl sonra veya kaza gününden başlayarak 10 yıl sonra zaman aşımına uğrar.

Trafik Kazası Tazminat Davasına Hangi Mahkeme Bakar?

Trafik kazası tazminat davasına Asliye Hukuk Mahkemesi bakar. Ancak kaza yapan araç yük veya yolcu taşıyorsa, tazminat davasına Ticaret Mahkemesi bakar.

İster internet üzerinden trafik sigortası ve en iyi kasko teklifi alarak, ister 444 24 00 Sigorta Destek Hattımızı arayarak trafik sigortanı hemen satın alabilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.