Trafik Cezaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Trafik cezası nereye ödenir sorusu vatandaşın en çok merak ettiği sorular arasında.
Trafik kazalarının yaşanma ihtimalini azaltmak ve sağlıklı bir şekilde trafiğin akmasını sağlamak için uyulması gereken kurallar bulunur. Bu kurallara uyulmadığında kural ihlal yapan kişiye de bazı yaptırımlar uygulanır. Bu yaptırımlar; aracın trafikten menedilmesi, ceza puanı, para cezası ya da sürücü belgesi iptali şeklinde olabilir. Trafikten men cezası alıp almadığını öğrenmek için bazı sorgulama yöntemlerini kullanabilirsin. Plakadan araç trafik cezası sorgulama ve ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Peki, bu yaptırımlar arasında en önemlilerinden biri olan trafikten menedilme tam olarak ne demek? Şimdi, bu soruyu cevaplayalım.
Trafikten men cezası; trafik kurallarının hiçe sayılması, gereken belgelerin eksikliği gibi farklı nedenlerle aracın belli bir süre için trafikten alıkonulması işlemine verilen isimdir. Yani trafikten men cezası alan aracın, ceza süresi boyunca trafiğe çıkması yasaktır. Peki; hangi hallerde bir araç, trafikten men cezası alabilir?
Trafik ihlali sonrasında verilen her ceza, trafikten menedilme cezası değildir. Ancak belirteceğimiz konulara dikkat etmediğin takdirde, kural ihlali yaparsan trafikten menedilmen mümkün. Bu nedenlerden bazıları şunlar:
Trafikten menedilme cezasına en çok sebep olan maddelerden biri Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmamaktır. Üstelik trafik sigortası yaptırmadığın takdirde alacağın ceza, sadece aracının trafikten menedilmesi ile sınırlı değil. Trafik sigortası olmayan araç, men cezası aldığında anlaşmalı bir otoparka çekilir ve aracın otoparkta kaldığı süreçteki masrafı senin ödemen gerekir. Bu durum da bütçene bir gider olur. Diğer önemli trafik cezaları hakkında bilgi almak için linke tıklayabilir, trafik cezaları ile ilgili detayları öğrenebilirsin.
Trafikten men sorgulama yapılabilecek birkaç farklı yöntem vardır.
Trafikten men cezasını kaldırmak için uygulayabileceğin birkaç farklı yol vardır. Araçtaki eksiklerin giderilmesi, otopark ve cezanın ödenmesi gerekir. Aldığın cezanın nedenine göre senden araç tescil belgesi, araç muayene belgesi, sürücü belgesi ve trafik sigortası poliçe belgesi istenir.
Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne başvurarak trafikten men hükmünü kaldırabilir, aracın ile tekrar trafiğe çıkabilirsin.
Trafik sigortası; trafikte, karşı taraftaki araç ve üçüncü şahısları poliçe teminatları dahilinde garanti altına alan ve yaptırılması yasalara göre zorunlu olan bir sigortadır. Bu nedenle olası bir kaza durumunda bütçeni koruma altına almak için trafik sigortası yaptırmayı ihmal etmemelisin. En iyi trafik sigortası için adresimizi ziyaret edebilirisin.
Hala bir trafik sigortan yoksa veya sigorta poliçenin geçerlilik süresi dolduysa Sigortam.net üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde Zorunlu Trafik Sigortası yaptırabilirsin.