
Bebeklere Özel Sağlık Sigortası ve Yeni Doğan Teminatı Nedir, Neleri Kapsar?
Bebek sağlık sigortası ve yeni doğan teminatı nedir, poliçeye ekletilebilir mi yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Check-up, hastalık belirtileri ortaya çıkmadan kişilerin sağlık durumlarını düzenli olarak kontrol edebilmelerini sağlar ve bu açıdan oldukça önemlidir. Tıbbi test ve değerlendirmeler sonucu erken teşhis imkanı ile kontrollü bir sağlık süreci geçirilmesine yardımcı olur.
Check-up, kişilerin uzman doktorlar tarafından sağlık durumlarının detaylı bir şekilde değerlendirildiği bir kontrol sürecidir. Check-up test ve tetkikleri ile hastalıkların erken teşhis edilebilmesi ya da henüz ortaya çıkmamışken önlem alınabilmesi amaçlanır. Check-up’da hangi testlerin yapılacağı bireyin yaşına, cinsiyetine, genetik özelliklerine ve yaşam tarzına göre belirlenir. Bu açıdan sağlık kontrol süreci kişisel özelliklere göre değişiklik gösterir.
Check-up genel anlamda doktor muayenesi, laboratuvar testleri, radyolojik görüntüleme gibi tıbbi işlemlerden oluşur. Şimdi check-up hakkında merak edilen detaylı soru cevaplara geçelim. Yazımızdaki bilgilerin tedavi amaçlı değil sadece bilgilendirme amaçlı olduğunu hatırlatmak isteriz. Check-up bir tıbbi işlemler zinciridir, kendi özellik ve şartlarına göre en doğru bilgileri sağlık kuruluşuna ya da uzman doktorlara başvurarak öğrenmeni öneririz.
Check-up kapsamında yapılacak testlerden önce bazı hazırlıklar gerekli olabilir. Tıbbi testlerin doğru sonuçlar vermesi için hazırlık şartlarını yerine getirmek önemlidir.
Hazırlıklar testin içeriğine ve kişinin sağlık durumuna göre değişebilir bu açıdan check-up kapsamındaki testler öncesi yapılması gerekenler doktor muayenesi sırasında öğrenilmelidir.
Check-up öncesi hazırlık süreci için birkaç örnek verelim; tam kan sayımı yapılmadan genellikle 8-12 saat aralığında aç kalınması gerekebilir ya da kolonoskopi için işlem öncesi 24-48 saat aralığında ilaç kullanımı ile bağırsak temizleme süreci vardır. Meme mamografisinde röntgenin bozulmaması için vücuda parfüm ya da deodorant gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir.
Check-up süreci kişilere özeldir yani her bireyin yaş, cinsiyet, kalıtsal hastalık, sağlık geçmişi gibi birçok kritere göre değişiklik gösterir. Genel bir sağlık kontrolü olarak check-up nasıl yapılır açıklayacak olursak bir doktor muayenesi ve talep ettiği çeşitli tıbbi testlerle başlar.
Temel bir check-up genellikle aşağıdaki adımları içerir:
Ön Görüşme ve Fiziksel Muayene
Hastanın tıbbi geçmişi, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ve aile geçmişi gibi faktörler göz önünde bulundurularak bir ön görüşme yapılır.
Branş Doktorlarıyla Görüşmeler
İleri Tetkikler ve Testler
Sonuçların Değerlendirilmesi ve Takip
Bu süreç her hastanın ihtiyacına ve test sonuçlarına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, bir kişinin kalp sağlığı iyi ise kardiyolog ile detaylı bir görüşmeye ihtiyaç duymayabilir; fakat diyabet riski varsa endokrinologla detaylı bir görüşme yapması önerilebilir.
Check-up, geniş bir yelpazede tıbbi değerlendirmeleri ve testleri kapsar. Genel sağlık değerlendirmeleri, kan testleri, radyolojik incelemeler, görme ve işitme testleri, kalp ve kan damarı sağlığı için testler, kemik yoğunluğu ölçümü, cilt taramaları gibi birçok alanda sağlık taramasını kapsar. Check-up paketlerinin içeriğinin sigorta şirketlerine veya özel sağlık kuruluşlarının kendi politikalarına göre değişebileceğini hatırlatalım. Bazı check-up kapsamları geniştir tam kapsamlı check-up olarak da geçer, bazıları ise daha az tarama testini içerir.
Bir check-up sırasında aşağıdaki hastalıklar taranabilir:
Kadınlar ve erkekler farklı biyolojik ve genetik özelliklerinden dolayı sağlık sorunlarında da farklı risklerle karşılaşabilirler. Bu açıdan check-up sürecinde cinsiyete özel testlerin yapılması gerekebilir. Aşağıda genel olarak cinsiyete göre bakılan kontrolleri listeledik.
Kadınlar için özel tarama testleri:
Erkekler için özel tarama testleri:
Check-up’ın süresi, yapılacak test ve değerlendirmelerin neler olduğuna ve kapsamına göre değişebilir. Testlerin sayısı, sonuçları bekleme süresi, sonuçlara göre yeniden istenebilecek farklı testler ya da tetkikler süreyi belirler. Genel olarak istenen testlerin yapılması birkaç saat sürebilir ya da bir gün içerisinde tamamlanabilir.
Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortaları eğer poliçe kapsamında teminat olarak var ise check-up’ı karşılar. Bu durum sigorta ürünlerine göre değişmektedir. Bazı sağlık sigortalarında asistans hizmeti olarak genelde yılda bir kez ücretsiz olarak sunulur. Bazılarında ise ek prim karşılığı teminat olarak poliçeye ekletilebilir. Yani check-up bir paket olarak özel ve tamamlayıcı sağlık ürünlerinde yer alabilir, eğer check-up’ı kapsayan bir poliçe tercih etmek istersen sağlık sigortası tekliflerini inceleyerek karar verebilirsin.
Check-up fiyatları, yapılan testlerin ve hizmetlerin kapsamına, sağlık kuruluşunun özel politikalarına, bulunulan ile göre değişmektedir. Güncel fiyatları öğrenmek için sağlık kuruluşları ile direkt iletişime geçerek bilgi alınması gerekir.
Check-up hizmeti özel ve tamamlayıcı sağlık sigortalarının içerisinde de satın alınabilir. Yani check-up’ı kapsayan bir özel sağlık poliçesi tercih edersen, hem özel hastanelerden daha uygun fiyatlarla muayene ve tedavi imkanına sahip olurken aynı zamanda check-up kapsamındaki testler ve kontollerini de yaptırabilirsin. Bu sayede check-up işlemlerine ayrıca ödeme yapmadan avantajlı bir sağlık güvencesine sahip olman mümkün.
Hemen özel sağlık sigortası ya da tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamındaki check-up teminatını ve fiyatları öğrenmek için teklif alabilirsin.