Detaylı Ultrason Nedir? Nasıl Yapılır?
Detaylı ultrason, gebeliğin farklı dönemlerinde bebeğin sağlık durumunu kontrol etmek amacıyla yapılan bir uygulamadır.
Check-up sağlığını kontol altında tutmak isteyen birçok kişinin sık karşılaştığı bir kavramdır. Peki en baştan başlayalım check-up ne demek? Check-up en basitiyle kişisel özelliklere ve uzman doktorların uygun gördüğü test ve tetkik planına göre kişinin sağlığının kontrol edilme sürecidir. Check-up genel anlamda doktor muayenesi, laboratuvar testleri, radyolojik görüntüleme gibi tıbbi işlemlerden oluşur. Şimdi check-up hakkında merak edilen detaylı soru cevaplara geçelim.
Yazımızdaki bilgilerin tedavi amaçlı değil sadece bilgilendirme amaçlı olduğunu hatırlatmak isteriz. Check-up bir tıbbi işlemler zinciridir, kendi özellik ve şartlarına göre en doğru bilgileri sağlık kuruluşuna ya da uzman doktorlara başvurarak öğrenmeni öneririz.
Check-up, kişilerin uzman doktorlar tarafından sağlık durumlarının detaylı bir şekilde değerlendirildiği bir sağlık taraması ve kontrol sürecidir. Check-up test ve tetkikleri ile hastalıkların erken teşhis edilebilmesi ya da henüz ortaya çıkmamışken önlem alınabilmesini sağlar ve bu açıdan oldukça önemlidir. Tıbbi test ve değerlendirmeler sonucu erken teşhis imkanı ile kontrollü bir sağlık süreci geçirilmesine yardımcı olur.
Check-up’da hangi testlerin yapılacağı bireyin yaşına, cinsiyetine, genetik özelliklerine ve yaşam tarzına göre belirlenir. Bu açıdan sağlık kontrol süreci kişisel özelliklere göre değişiklik gösterir. Check-up nedir nasıl yapılır sorusunun da cevabı kişinin özellikerine, geçmiş hastalıklarına ya da taleplerine göre farklı sonuçlar ortaya çıkabiilir.
Check-up kapsamında hangi testlerin yapılacağı bahsettiğimiz gibi yaş, cinsiyet, geçmiş hastalıklar gibi birçok kritere göre değişebilir. Genel anlamda temel bir sağlık taramasında şu testlerin yapılacağını söylebiliriz; kan testleri (tam kan sayımı ve hastalık risklerine göre karaciğer-böbrek gibi detaylı fonksiyon testleri), idrar tahlilleri, EKG, ultrason-kolonoskopi gibi ileri görüntüleme tetkikleri, alerji ve uyku testleri gibi özel durum testleri vb. Belirttiğimiz testlerden çok daha fazlası check-up sırasında istenebilir, ya da örneğin saydıklarımızdan kolonoskopi görüntülemesinin yapılmasına hasta açısından gerek olmayabilir. Genel durum değerlendirmesinde doktorun yönlendirmesi ve duruma göre tahlil istekleri belirleyicidir.
Check-up süreci kişilere özeldir yani her bireyin yaş, cinsiyet, kalıtsal hastalık, sağlık geçmişi gibi birçok kritere göre değişiklik gösterir. Genel bir sağlık kontrolü olarak check-up nasıl yapılır açıklayacak olursak bir doktor muayenesi ve talep ettiği çeşitli tıbbi testlerle başlar.
Temel bir check-up genellikle aşağıdaki adımları içerir:
Ön Görüşme ve Fiziksel Muayene
Hastanın tıbbi geçmişi, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ve aile geçmişi gibi faktörler göz önünde bulundurularak bir ön görüşme yapılır.
Branş Doktorlarıyla Görüşmeler
İleri Tetkikler ve Testler
Sonuçların Değerlendirilmesi ve Takip
Bu süreç her hastanın ihtiyacına ve test sonuçlarına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, bir kişinin kalp sağlığı iyi ise kardiyolog ile detaylı bir görüşmeye ihtiyaç duymayabilir; fakat diyabet riski varsa endokrinologla detaylı bir görüşme yapması önerilebilir.
Check-up, geniş bir yelpazede tıbbi değerlendirmeleri ve testleri kapsar. Genel sağlık değerlendirmeleri, kan testleri, radyolojik incelemeler, görme ve işitme testleri, kalp ve kan damarı sağlığı için testler, kemik yoğunluğu ölçümü, cilt taramaları gibi birçok alanda sağlık taramasını kapsar. Check-up paketlerinin içeriğinin sigorta şirketlerine veya özel sağlık kuruluşlarının kendi politikalarına göre değişebileceğini hatırlatalım. Bazı check-up kapsamları geniştir tam kapsamlı check-up olarak da geçer, bazıları ise daha az tarama testini içerir.
Bir check-up sırasında aşağıdaki hastalıklar taranabilir:
Kadınlar ve erkekler farklı biyolojik ve genetik özelliklerinden dolayı sağlık sorunlarında da farklı risklerle karşılaşabilirler. Bu açıdan check-up sürecinde cinsiyete özel testlerin yapılması gerekebilir. Aşağıda genel olarak cinsiyete göre bakılan kontrolleri listeledik.
Kadınlar için özel tarama testleri:
Erkekler için özel tarama testleri:
Check-up’ın süresi, yapılacak test ve değerlendirmelerin neler olduğuna ve kapsamına göre değişebilir. Testlerin sayısı, sonuçları bekleme süresi, sonuçlara göre yeniden istenebilecek farklı testler ya da tetkikler süreyi belirler. Genel olarak istenen testlerin yapılması birkaç saat sürebilir ya da bir gün içerisinde tamamlanabilir.
Check-up kapsamında yapılacak testlerden önce bazı hazırlıklar gerekli olabilir. Tıbbi testlerin doğru sonuçlar vermesi için hazırlık şartlarını yerine getirmek önemlidir.
Hazırlıklar testin içeriğine ve kişinin sağlık durumuna göre değişebilir bu açıdan check-up kapsamındaki testler öncesi yapılması gerekenler doktor muayenesi sırasında öğrenilmelidir.
Check-up öncesi hazırlık süreci için birkaç örnek verelim; tam kan sayımı yapılmadan genellikle 8-12 saat aralığında aç kalınması gerekebilir ya da kolonoskopi için işlem öncesi 24-48 saat aralığında ilaç kullanımı ile bağırsak temizleme süreci vardır. Meme mamografisinde röntgenin bozulmaması için vücuda parfüm ya da deodorant gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir. Mamografi nasıl çekilir yazımızdan detaylarıyla öğrenebilirsin.
Özel sağlık sigortasında check-up teminatının seçilmesi halinde check-up karşılanır. ÖSS poliçelerinde check-up çoğu zaman yılda bir kez yapılması şartıyla karşılanan, geniş kapsamlı bir sağlık taramasıdır. Check-up özel sağlık sigortası poliçelerinde ayrıca tercih edilmeli yani poliçeye ekletilmeli ya da direkt içerisinde dahil olan poliçeler seçilmelidir.
Özel sağlık sigortası check-up konusunda tamamlayıcı sağlık sigortalarına (TSS) göre daha kapsamlı paketler sunabilir. Check-up, TSS'de genelde asistans hizmeti şeklinde yine yılda bir kez ücretsiz bir hizmet olarak sunulsa da ÖSS de sağlık taraması içeriği daha geniştir. Ayrıca bazı ÖSS poliçelerinde yılda bir kez mamografi ve PSA taramaları da ücretsiz olarak sunulabilir. Bu sayede hem özel hastanelerde limitler dahilinde muayene, tahlil, ameliyat gibi geniş bir yelpazede sağlık hizmeti alabilirken diğer yandan check-up gibi ek teminatlarla genel sağlık taraması yaptırılabilir.
Check-up fiyatları, kişinin sağlık durumu ve geçmişine göre yapılan testlerin kapsamına, sağlık kuruluşunun özel politikalarına, bulunulan ile göre değişmektedir. Bu açıdan tek bir check-up fiyatı belirtilmesi doğru olmaz.
Kadın ve erkek hastaların eğer belli yaş üzerindelerse yaptıracakları testler ve tetkikler farkılaşabilir, aynı şekilde geçmiş hastalıklar da bakılması gereken tetkikleri etkiler. Tüm bu etkenler fiyatların farklı çıkmasına neden olur. Kişinin yaşı, cinsiyeti, kalıtsal hastalıkları, hastanenin ücretleri, check-up paketinin kapsamı gibi bir çok kriter ücretleri etkiler.
Bazı hastanelerin sağlık taraması ve testleri için sunduğu belirli paketler olabilir. Paketlerin kapsamları fiyatı değiştirir. Tam kapsamlı check-up paketleri fiyat olarak standart paketlere göre daha yüksektir. Çünkü tarama yaptığı sağlık sorunları, yapılan tetkiklerin çeşiti ve sayısı daha fazladır. Tam kapsamlı check-up'ında kapsamı hastane ve paketlere göre değişse de temel sağlık taramalarına göre daha yüksek ücretlere sahip olması değişmez bir sonuçtur. Güncel fiyatları öğrenmek için sağlık kuruluşları ile direkt iletişime geçerek bilgi alınması gerekir. Şimdi check-up fiyatları için kriterlere daha detaylıca bakalım.
Check-up paketinin kapsamı: Check-up yani sağlık taraması belirli muayene ve testleri kapsar. Temel anlamda tam kan sayımı, EKG gibi kişinin sağlık geçmişine bakmadan kişiden kişiye değişmeyen tetkik sıralaması olan paketler vardır. Kimi paket ise kişinin rahatsızlıklarına, kalıtsal hastalıklarına vs. bakılarak daha özelleştirilmiş taramaları kapsayabilir. Bu açından check-up paketinin kapsamı fiyatı etkileyen en önemli kriterdir.
Sağlık kuruluşunun fiyat politikası: Özel hastanelerin fiyatlandırma seçenekleri birbirinden oldukça farkldır. Çoğu zaman A+ bir özel hastanede yapılan kan tahlili ya da görüntüleme taramaları, SGK geçen bir özel sağlık kuruluşunda yapılan testlere göre daha yüksek ücretli olabiliyor. Bu açıdan check-up fiyatları da hastanelerin ücretlendirme politikasına göre farklılaşabiliyor.
Hastanın sağlık geçmişi ve riskleri: Check-up başvurusu yapan hastaya uygulanan testler eğer sağlık geçmişine göre düzenlenirse daha detaylı ve daha yüksek ücretli tetkiklere neden olabiliyor. Bu durum kişinin taleplerine ve hastanenin check-up kapsamına dahil ettiği tetiklere göre değişmektedir.
Özel sağlık sigortası kapsamında check-up olması: Check-up hizmeti özel ve tamamlayıcı sağlık sigortalarının içerisinde de satın alınabilir. Yani check-up’ı kapsayan bir özel sağlık poliçesi tercih edilirse, hem özel hastanelerden daha uygun fiyatlarla muayene ve tedavi imkanına sahip olunurken aynı zamanda check-up kapsamındaki testler ve kontoller de yaptırılabilir. Bu sayede check-up işlemlerine ayrıca ödeme yapmadan avantajlı bir sağlık güvencesine sahip olmak mümkün.
Hemen özel sağlık sigortası ya da tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamındaki check-up teminatını ve fiyatları öğrenmek için teklif alabilirsin.