DASK Hasar Sorgulama ve Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

dask hasar ihbarı

Ülkemizin jeopolitik konumundan dolayı, depremler bu coğrafyanın kaçınılmaz bir gerçeğidir. Bilim insanları, son 1500 yılda büyük hasarlara neden olan 12 deprem olduğunu düşünmektedir. Afetlere karşı önlem almak amacıyla yaptırabileceğin zorunlu deprem sigortası (DASK), deprem sonrası meydana gelen maddi zararı karşılaması ve maddi yükünü bir az olsun hafifletmesi bakımından da önem kazanır. Ocak 2019 tarihinde Elazığ’da gerçekleşen 6,8 büyüklüğündeki depremde, Gölcük, İzmir, Hatay ve Van depremlerinde bu konunun ne kadar önemli olduğu görülmüştür. Bugün de Türkiye’de her gün küçük şiddetli depremler meydana gelmektedir.

Sen de binanda deprem nedeniyle oluşan hasarlara karşı güvence oluşturmak için göre zorunlu olan deprem sigortası (DASK) yaptırabilir ve deprem sonrası sağlanan yardımlardan yararlanabilirsin. Poliçeni her yıl yenileterek sigortadan faydalanmayı sürdürebilirsin. Dask nerede yapılır, nasıl yapılır konulu yazımızdan detayları öğrenebilirsin.

Peki, olası bir depremde DASK güvencesinde olan konut hasar görürse ne yapmalısın? İşte DASK hasar ihbarı ve sorgulama hakkında bilmen gerekenler.

DASK Hasar İhbarı Nedir?

Deprem veya bir doğal afet nedeniyle oluşan yer kayması, tsunami, yangın gibi durumlardan dolayı meydana gelen maddi zararların karşılanması için 2 yıl içerisinde hasar ihbarında bulunman gerekir. Ardından küçük-büyük tüm hasarlar için tazminat talebinde bulunabilirsin. 

Deprem sonrasında hasar bildirimi, hasar tespiti gibi süreçler DASK tarafından düzenlenir. Hasar ihbarında senden istenen bilgi ve belgeleri eksiksiz bir şekilde ilettikten sonra işlemin durumunu takip etmek için ise Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) hasar sorgulama yaptırabilirsin.

DASK Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?

DASK hasar tespit aşamasına geçilmesi ve tazmin sürecinin başlaması için öncelikle hasar ihbarında bulunmaktadır. DASK tarafından farklı hasar ihbar noktaları belirlenmiştir. 

  • Alo DASK 125 numaralı telefonu arayabilir ve hasarın belirlenmesi için süreci başlatabilirsin. 
  • DASK resmî web sitesinden Online Hasar İhbarı sayfasına girdikten sonra senden istenen bilgileri doldurabilir ve kolayca hasar ihbarında bulunabilirsin.
  • E-Devlet Hasar İhbarı sayfasından ilgili adımları takip ederek hasar ihbarı yapabilirsin. E-Devlet hizmetinden yararlanabilmek için e-Devlet şifrenin bulunması gerekir. Eğer e-Devlet şifren yoksa sana en yakın PTT binasından şifre edinebilirsin. 
  • DASK deprem poliçeni yapan sigorta şirketine de başvuru yapabilirsin. Sigorta şirketin hasar ihbarını DASK’a iletir. 

DASK Hasar İhbarında İstenen Belgeler Nelerdir? 

DASK hasar ihbarında bulunmak için temin etmen gereken belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz. 

  • Hak sahibinin T.C. kimlik numarası 
  • DASK poliçe numarası veya adres kodu
  • Tapu bilgileri
  • Hasar yeri adresi
  • Telefon numarası

Eğer DASK adres kodunu bilmiyorsan DASK adres kodu sorgulama yazımızdan detayları öğrenebilirsin.

DASK Hasar Ödemesi Ne Kadardır? 

DASK, her yıl inşaat maliyetlerine göre azami teminat tutarını belirler. Belirlenen bu tutar, Resmî Gazete aracılığıyla ilan edilir. Hasar tespitinde belirlenen tutar, azami teminat tutarının üstünde çıkması durumunda ise kalan kısım, DASK tarafından ödenmez. Gerekli işlemler tamamlandıktan sonra ilgili tutar, 30 gün içinde banka hesabına yatırılır. Ek olarak DASK dışında başka bir deprem sigortası teminatın varsa bu durumu da DASK’a bildirmen gerekir.

DASK Hangi Hasarlar İçin Ödeme Yapar?

DASK, sadece depreme karşı değil aynı zamanda depremden kaynaklanan yangın, infilak ve sel gibi risklere karşı da güvence sağlar. Binanın temelleri, ana duvarları, bahçesi, istinat duvarları, taban ve tavan bölümleri ile tamamlayıcı tüm kısımlar kapsam dahilindedir. Fakat deprem ile doğrudan ilişkisi olmayan hasarlar, sigorta kapsamı dışında kabul edilir dolayısıyla da tazminata tabii değildir.

DASK kapsamına alınmayan hasarları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Enkaz kaldırma ile ilgili masrafları
  • Kira mahkumiyetleri
  • Taşınır mallar
  • Depremden bağımsız olarak binanın yapısından kaynaklanan hasarlar

DASK Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?

Deprem sonrasında hasar ihbarı yaptığında DASK tarafından yetkilendirilen bağımsız hasar tespiti görevlileri hasar tespiti için olay yerine gider. Hasar tespitinin en iyi şekilde yapılması için yetkili kişiler tarafından yapılması ve görevlilere doğru bilgi sağlanması için çok önemlidir. Bahsi geçen yetkililer, inceleme yaptıktan sonra rapor hazırlar. Hasar tespit raporu üzerinden yapılan değerlendirme ile ödenecek olan tutar belirlenir ve 1 ay içinde banka hesabına aktarılır. 

DASK Hasar Sorgulama Nedir? 

Deprem sonrasında meydana gelen zarara ilişkin yapacağın ihbar ile DASK hasar sorgulama süreci de başlar. Yaşanan afet sonrasında internet üzerinden kolayca DASK hasar sorgulama işlemi ile saniyeler içinde hem yaşadığın bina hem de çevre alanlar için hangi ödemelerin mevcut olduğunu öğrenebilirsin. Ayrıca DASK hasar ödemesi sorgulama işlemi sayesinde hasar raporu alakalı tüm bilgilere de erişebilirsin.  Afetlerin yol açtığı maddi zararlar, poliçede belirlenen limitler dahilinde nakit olarak karşılanır.

DASK Hasar Ödemesi Sorgulama İçin İstenen Belgeler

DASK hasar ödeme sorgulama işlemi yapabilmek için gereken belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • T.C. kimlik numarası
  • Hasar sorgulama yapan kişinin mevcut telefon numarası 
  • Hasar dosyanın numarası ya da poliçe numarası
  • Vergi kimlik numarası 

DASK Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır? 

DASK hasar dosyası sorgulama işlemini yapmak için iki farklı yol izleyebilirsin.

  • DASK İnternet Sitesinden Sorgulama sayfasına girdikten sonra senden istenen bilgileri ilgili alanlara girerek dosyanın sorgulamasını yapabilirsin. Sorgulama işlemini poliçe numarası ve hasar dosya numarası ile kolayca gerçekleştirebilirsin. 
  • E-Devlet Hasar Sorgulama sayfasına giderek e-Devlet şifrenle sisteme giriş yapabilir ve ihbar dosyasının durumuna bakabilirsin. 

Zorunlu Deprem Sigortası ile Konutunu Güvence Altına Al

Depremler sonucunda meydana gelen yıkımlar ve maddi zararlar, büyük bir endişe ve paniğe yol açabiliyor. Oysa zorunlu deprem sigortası (DASK) yaptırarak bu durumdan en az zararla kurtulmak mümkün. Sigortam.net olarak bizler, güçlü alt yapımız ve donanımlı destek ekibimiz ile her zaman kesintisiz hizmet sunmak için çalışıyoruz. Sen de web sitemiz üzerinden onlarca farklı sigorta şirketinin sunduğu teklifleri karşılaştırabilir, ihtiyacına ve bütçene uygun poliçe tekliflerine hızlı bir biçimde ulaşabilirsin. 

Eğer DASK sigortan varsa yenileme zamanını öğrenmek için DASK poliçe sorgulama sayfamızdan nasıl yapılacağını öğrenebilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.