MHRS Randevusu Nasıl Alınır, Talep Oluşturma Nasıl Yapılır?
MHRS randevusu nasıl alınır, randevu talebi nasıl oluşturulur, randevu bulamazsam ne yapmalıyım sorularının cevapları yazımızda.
Bir anne adayı için hamilelik sırasında en önemli şeylerden biri bebeğin sağlığıdır çünkü hamilelik sürecinde bebekte gerçekleşebilecek anormal bir durum, bebekle birlikte anne adayının sağlığını da olumsuz etkileyebilir. İşte bu aşamada önem kazanan ayrıntılı ultrason yani detaylı ultrason, bebeğin gelişiminin değerlendirilerek ciddi sakatlık ve ölümle sonuçlanabilecek risklerin ve kromozomal anomalilerin tespit edilerek tedavisinin yapılmasına olanak tanır.
Detaylı ultrason, fiyatları ile de dikkat çeken bir konudur. Çünkü detaylı ultrason yaptırmayı düşünen kişiler için ayrıntılı ultrasın çekiminin maliyetinin ne olacağı büyük bir öneme sahiptir. Gel, detaylı ultrasonun kapsamı, fiyatları ve devlet hastanelerinde ücretsiz yapılıp yapılmadığı gibi konulara göz atalım.
Gebelikte yapılan testler arasında yer alan detaylı ultrason veya ayrıntılı ultrason, gebelikte yüksek çözünürlüklü görüntü alınmasını sağlayan, yüksek frekanslı ses dalgaları kullanan bir tanı yöntemidir. Standart ultrason ile benzer şekilde iki boyutlu görüntüler elde eden detaylı ultrasonografide standart ultrasona göre görüntülerin sayısı daha fazladır. Bu görüntüler bir araya getirilerek üç ve dört boyutlu görüntüler oluşturulur. Peki detaylı ultrason neden yapılır?
Gebelikte kullanılan bir diğer ultrason da renkli doppler görüntüleme tekniğidir. Renkli doppler nedir yazımızdan inceleyebilirsin.
Detaylı ultrason uygulamasında standart ultrason işlemleri ile aynı prosedürler uygulanır. Karın bölgesinden yapılan uygulamada, ses dalgalarının iletiminin sağlanması için karna şeffaf ve su bazlı bir jel sürülür. Jel yardımıyla cihaz karnın belli noktalarında gezdirilerek basit bir ultrason işlemi yapılır ve görüntülerde belli organ ve bölümlerin ölçümleri alındıktan sonra görüntü basılabilir. Ayrıca serviks (rahim ağzı) ölçümü gibi daha ayrıntılı ölçümler için vajinal yol ile de ultrasonografi yapılabilir. Detaylı ultrason yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Detaylı ultrason, anne ve bebeğin sağlık sorununa sahip olduğunu gösteren bir tarama yöntemi olduğu için gebeliğin farklı aşamalarında detaylı ultrason taramasından geçilmesi gerekir ancak bu aşamada elbette anne adayları tarafından detaylı ultrason fiyatları merak edilmektedir.
Gebelikte detaylı ultrason fiyatları; kullanılan cihazın türüne, işlemin yapılacağı hastane veya kliniğin kalitesine ve hekimin deneyime göre değişkenlik gösterir. Örneğin, dört boyutlu ultrason çektireceksen ödemen gereken ücret, iki boyutlu ultrason çekiminden daha fazla olacaktır. Aynı şekilde kaliteli ve ekipman bakımından zengin bir hastanede yapılacak olan işlem için de cebinden çıkacak ücret daha fazla olacaktır. Fakat 2023 ayrıntılı ultrason fiyatları ile ilgili net bir bilgi vermek doğru olmaz yine de 2023 detaylı ultrason fiyatlarının 2022 detaylı ultrason fiyatlarına göre daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıntılı ultrason detayları ve fiyatları ile ilgili daha fazla bilgi almak için perinatoloji alanında hizmet veren hastanelere veya ultrason görüntüleme merkezlerine başvurabilirsin.
Detaylı ultrason uygulamasında kullanılan cihazlar, yüksek teknolojiye sahip ürünlerdir. Bu nedenle özellikle küçük şehirlerdeki bütün devlet hastanelerinde detaylı ultrason çekimi için gerekli olan teçhizat bulunmayabilir ancak gerekli donanım, teknik teçhizat ve personel mevcutsa elbette detaylı ultrason şehir hastanesi tam donanım devlet hastanelerinde uygulanabilir. Rutin gebelik kontrollerinde hekiminiz gerek duyduğu takdirde seni detaylı ultrason gibi tetkiklere yönlendirecektir.
Ankara, İstanbul, İzmir gibi metropol kentlerde detaylı ultrason yapan devleti hastaneleri olsa da bu hastanelerde ciddi bir yoğunluk söz konusu olabilir. Dolayısıyla devlet hastanesinde ayrıntılı ultrason yaptırmak istediğinde yoğunluktan dolayı çok ileri bir tarihte randevu bulabilirsin ve verilen randevu tarihi, detaylı ultrason yapılması gereken son haftayı (23. hafta) geçiyor olabilir.
En doğru bilgiyi almak için mutlaka sigorta şirketin ile iletişime geçmelisin.
Detaylı ultrason çekimi yapan devlet hastaneleri olduğu gibi bu işlemin gerçekleştirilebileceği özel hastaneler de mevcuttur. Örneğin, Ankara, İstanbul gibi kentlerdeki perinatoloji birimi olan Medipol, Medicana gibi hastaneler de detaylı ultrason muayenesi yaptırılabilir. Sana en yakın hastane ile iletişime geçerek ilgili şubede detaylı ultrason çekilip çekilmediği ile ilgili detaylı alabilirsin. Gitmek istediğin hastanede detaylı ultrason çekilip çekilmediğini öğrenmek için ilgili hastanenin web sitesindeki “Tıbbi Birim” bölümünden de hastanede perinatoloji birimi olup olmadığına bakabilirsin.
Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK ile anlaşmalı hastanelerde geçerlidir, sigorta şirketin kişiye özel hazırladığı doğum teminatlı tamamlayıcı sağlık sigortası ürünleri ile poliçede tercih edilmiş olması şartıyla anlaşmalı hastanelerde gebelik rutin kontrollerini teminat limiti ve ödeme yüzdesi dahilinde karşılıyor da olabilir. Bu durumda özel hastanede bu tetkikleri yaptırmak için katılım payı ödemen yeterli olacaktır. Gebelikte yapılan testlerden biri olan ikili tarama testi ile ilgili detaylı bilgi almak için içeriğimize göz atabilirsin.
En doğru bilgiyi almak için mutlaka sigorta şirketin ile iletişime geçmelisin.
Sigorta şirketleri, özel sağlık sigortası için hazırladıkları doğum paketleri ile detaylı ultrason, NST, down üçlü tarama gibi işlemleri poliçede belirtilen limitler dahilinde karşılıyor olabilir. Bu durum sigorta şirketi ve poliçeye göre değişkenlik gösterir. Detaylı ultrasonun karşılanıp karşılanmadığı ile ilgili en doğru bilgiyi sigorta şirketini arayarak öğrenebilirsin.
En doğru bilgiyi almak için mutlaka sigorta şirketin ile iletişime geçmelisin.
Ayrıntılı ultrason, ilk olarak erken gebelik döneminde, gebeliğin 11-13. haftaları ile 18- 23. haftaları arasında ve riskli gebeliklerde 24. haftadan sonra da uygulanabilir. Gel, “Detaylı ultrason kaçıncı haftada yapılır?” sorusuna daha detaylı yanıt verelim.
Detaylı ultrasonografi, yüksek çözünürlüklü ultrason teknolojisi ile fetal tıp alanında ve fetal anomali teşhisinde tecrübeli perinatoloji uzmanları tarafından güvenilir ve tam teşekküllü hastane ve görüntüleme merkezlerinde yapılabilen bir uygulamadır. Detaylı ultrason randevusu almak için ilgili özel hastane, poliklinik veya görüntüleme merkezi ile iletişime geçebilirsin. Ancak detaylı ultrason çektirebilmek için detaylı ultrason çekilmesi gerektiğine dair bir reçete alman gerekir, aksi takdirde perinatoloji bölümünden randevu alınamaz.
Perinatoloji polikliniği tıpta ileri uzmanlık gerektiren bir poliklinik olduğu için MHRS üzerinden doğrudan randevu hizmeti verilmemektedir. Öncelikle ilgili ana dal polikliniğinde (Kadın Hastalıkları ve Doğum) muayene olmalısın. Yapılan muayene ve tetkik işlemleri sonucunda hekim, uygun gördüğü takdirde seni “Takip Gerektiren Hasta” olarak sisteme kaydedecektir. Sisteme kaydolduktan sonra ileri uzmanlık polikliniklerine MHRS üzerinden randevu alabilirsin. MHRS randevu işlemleri hakkında da ilgili yazımızdan bilgi alabilirsin.
Detaylı ultrason bebekte oluşabilecek yapısal bozuklukların hemen hemen hepsinin tespit edilebilmesinde rol oynasa da isteğe bağlı bir uygulamadır fakat bütün uzmanlar tarafından yaptırılması tavsiye edilmektedir. Detaylı ultrason gibi gebelikte yapılan bir diğer test de üçlü tarama testidir. Üçlü tarama testi ile ilgili bütün detaylara içeriğimizi okuyarak erişebilirsin.
Ayrıntılı ultrasonda aşağıdakiler dahil tüm ana fetal organ ve yapılar ölçülerek değerlendirilir. Ayrıntılı ultrason ile bebekte izlenen durumlar şu şekilde sıralanabilir.
Ayrıntılı ultrason yaklaşık olarak 20 ile 40 dakika arasında sürmektedir. Gebeliğin haftası, bebeğin boyutu, şüphelenilen hastalık, annenin durumu gibi faktörlere bağlı olarak görüntüleme işleminin süresi bir saate kadar çıkabilir. İleri haftalarda detaylı ultrason çekimi tekrarlanabilir, tekrarlanmasının bebeğe herhangi bir zararı yoktur.
Detaylı ultrason işlemi aç ya da tok karna yapılabilir. Aç kalmayı gerektiren bir uygulama değildir.
Detaylı ultrasonografi, ses dalgaları kullanılarak görüntü üretilen bir sistemdir ve radyasyon gibi zararlı ışınlar üretmez bu nedenle ne anneye ne de bebeğe herhangi bir zararı yoktur.
Sigorta şirketleri, doğum teminatlı sağlık sigortası ürünleri ile gebelikte yapılan bazı test ve tetkikleri güvence altına almaktadır. Sağlık sigortası yaptırarak yüksek masraflar ile karşılaşmadan poliçe kapsam ve limitleri dahilinde hamilelikte yapılan testleri özel hastanelerde yaptırabilirsin. Tamamlayıcı sağlık sigortası veya özel sağlık sigortası yaptırmak ve sigorta kapsamılar hakkında detaylı bilgi almak için Sigortam.net çağrı hattı ile iletişime geçebilirsin.
Yazımız tanı ve tedavi amacı taşımaz.