Seyahat Sağlık Sigortası Nereden ve Nasıl Alınır?
Seyahat sağlık sigortası yaptırmak için sigorta şirketinden teklif alabilir, çağrı merkezini arayabilirsin.
Harçsız öğrenci pasaportu, Türkiye'de eğitim gören öğrencilere yurt dışına çıkma fırsatı tanıyan özel bir pasaport türüdür. Resmî Gazete’de 10 Şubat 2016 tarihinde yayımlanan karara göre 25 yaş altındaki tüm öğrenciler, standart pasaport harç ücretlerinden muaf tutulur. Başvuru süreci, gerekli belgelerin temini ve ilgili kuruma başvurmayı içerir. Harçsız öğrenci pasaportu almak hem öğrencilere ekonomik bir avantaj sağlar hem de onların uluslararası deneyim kazanmasına yardımcı olur. Ücretler ve diğer detaylar, belirli dönemlerde güncellenebildiği için doğru bilgilere ulaşmak önemlidir.
Pasaport için ücret muafiyetinden yalnızca 25 yaşın altındaki öğrenciler yararlanabilir. Öğrenciler, pasaport ücreti ödememek için Nüfus Müdürlüğü aracılığıyla bordo pasaport başvurusunda bulunabilir. Öğrenci pasaportu başvurusunda bulunacaklarını gişe görevlilerine bildirerek harç muafiyetinden faydalanabilir. Çevrim içi başvuru sırasında ise belirli bir öğrenci pasaportu seçeneği yoktur. Bu noktada bordo pasaport seçilerek randevu alınır. Başvurunun onaylanması durumunda ortalama 7 gün içinde pasaportlar teslim edilir.
Harçsız pasaport başvurusu için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:
Başvuru sürecinin en önemli yönü öğrenci belgesidir. Türkiye'de öğrenim gören öğrencilerin başvurudan önceki 60 gün içerisinde okullarından ıslak imzalı öğrenci belgesi almaları gerekir. Yurt dışında öğrenim gören 18-25 yaş arası öğrencilerin ise okudukları okulun öğrenci belgesiyle birlikte T.C Büyükelçiliği ya da T.C. Konsolosluğu’na gitmeleri yeterlidir. Ayrıca yurt dışında öğrenim görenler okuldan aldıkları belgeleri yeminli tercümana tercüme ettirip notere tasdik ettirebilir. Bu, Türkiye'de herhangi bir ücret ödemeden pasaport başvurusunda bulunulmasına olanak tanır.
Öğrenci pasaportu için herhangi bir harç ücreti ödenmesi gerekmese de başvuru sahipleri defter bedelini ödemekle yükümlüdür. 25 yaşından küçük öğrenciler için defter bedeli öğrenci pasaportu ücreti olarak belirlenir. Bu yaştan daha büyük öğrenciler ise defter bedeline ek olarak bordo pasaportları için harç ödemelidir. 25 yaşından küçük öğrencilerin harç bedeli ödemesi gerekmez.
Defter bedelleri, Nüfus Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalar ve PTT aracılığı ile yatırılabilir.
Harçsız pasaportların süresi, öğrencilerin yaşına göre değişiklik gösterir. 18 yaş altı öğrencilere 5 yıla kadar geçerli öğrenci pasaportu verilebilir. Öğrenciler, öğrenim ücretinden muaf olmakla birlikte pasaport defteri ücretini ödemekle yükümlüdür. Harçsız öğrenci pasaportu alabilmek için her iki ebeveyni ile birlikte nüfus müdürlüğüne gitmelidir. Öğrencilerin, ayrıca okullarından ya da e-Devlet üzerinden öğrenci belgesi ibraz etmeleri gerekir.
18-25 yaş arasındaki öğrencilerin pasaport süresi ise öğrenim süresine göre değişir. Örneğin; 18 yaşındaysanız ve öğrenci belgeniz 4 yıl daha öğrenci kalacağınızı gösteriyorsa, bu süre kadar geçerli bir pasaport alabilirsiniz. Benzer şekilde öğrencilik süreniz iki yıl kaldıysa, pasaportun geçerlilik süresi iki yıl olacaktır.
Harçsız pasaportlardan yalnızca Türkiye’de okuyan öğrenciler değil, yurt dışında öğrenim göre 25 yaş altındaki tüm T.C. vatandaşı öğrenciler yararlanabilir. Yüksek lisans, dil kursu ya da Erasmus gibi öğrenci değişim programları nedeniyle yurt dışında öğrenim gören öğrenciler de bu pasaport için başvuruda bulunabilir.
Yurt dışına çıkmak isteyen çoğu öğrenci “Öğrenci pasaportu 10 yıllık mı?” gibi sorularına yanıt arayabilir. Yetişkinler için isteğe başlı olarak 10 yıllık pasaport almak mümkün olsa da öğrenci pasaportu için şartlar farklıdır. 18 ila 25 yaşları arasında olan öğrenciler, öğrenim süresi boyunca öğrenci pasaportu alabilir. Öğrenci pasaportu yaş sınırı 25 olduğundan 25 yaşın biraz altında olsanız bile altı ay gibi daha kısa bir süre için pasaport almanız da mümkündür.
Öğrenci pasaportu yaş sınırı 25’tir. Bu nedenle 25 yaşından büyük kişiler öğrenci olsalar dahi öğrenci pasaportu alamaz. Yalnızca yüksek lisans, doktora gibi nedenlerle yurt dışına çıkarken öğrenci vizesi alabilir. Öğrenci pasaportu ve öğrenci vizesi farklıdır. Bu vize için yaş sınırı aranmaz. 25 yaşından büyük öğrencilerin standart bordo pasaporta başvurması gerekir.
18 yaş altı öğrenci pasaportu başvurusu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı il ya da ilçe nüfus müdürlüklerinden yapılır. İlkokul, ortaokul ve liseye giden çocuklar için pasaport başvurusu yapmak isteyen ebeveynlerin öncelikle şahsen başvuru yapmaları gerekir. Her iki ebeveynin çocukları ile birlikte başvuru yapmaları zorunludur. Ebeveynlerden birinin bulunamaması durumunda noter onaylı vekaletname gerekebilir. Başvuru sırasında çocuğun kimlik belgesi ve eğitim kurumundan alınan öğrenci belgesi ibraz edilmelidir. Çocuklar için pasaport alınırken harç ödenmez ancak 18-25 yaş arası için geçerli olan defter bedelinin ödenmesi gerekir.
Kreşlerin öğrenci belgesi vermesi durumunda çocuklar harçsız pasaport sahibi olabilir. Bunun için kreşin çocuğu e-okul sistemine kaydetmesi gerekir. Bu kayıt, pasaport başvurusu sırasında Nüfus Müdürlüğü’nün kayıtlarda görülür. Böylece herhangi bir ek belgeye ihtiyaç kalmadan kreşe giden çocuğa pasaport alınabilir. Şartların sağlanması durumunda hem devlete bağlı hem de özel kreşlere giden anaokulu öğrencisi pasaport harcı olmadan pasaport alma hakkına sahiptir. Bu sayede kreşe giden çocuk pasaport alabilir.
Kreşlerin, çocukları öğrenci olarak kabul etmesi içinse yaş sınırı bulunur. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı kreşler, 36 aydan büyük çocukları kabul eder. Bu, yaş sınırının altında kalan çocukların öğrenci belgesi alamayacağı anlamına gelir. E-okul sistemine kayıtlı çocuklar ise 5 yıla kadar pasaport alabilir.
Öğrenim gibi çeşitli nedenlerle yurt dışına çıkmak isteyen kişiler, “Öğrenci pasaportu ile hangi ülkelere gidilir?” merak edebilir. Öğrenci pasaportu, bordo pasaportun geçerli olduğu tüm ülkelere giriş imkânı sunar. Ancak vize gereksinimlerine dikkat edilmelidir. Örneğin; Avrupa Birliği ülkelerine girişler için Schengen vizesi alınması gerekir. Bununla birlikte vizesiz seyahat edilebilen 110 ülkeye yalnızca öğrenci pasaportu ile girmek mümkündür. Bu ülkelerden bazıları aşağıdaki gibidir:
Yurt dışında eğitim sırasında ya da seyahatteyken sağlık problemlerine karşı da önlem alınmalıdır. Eğer öğrenci pasaportu ve vizesi ile seyahete hazırlanıyorsan öğrenci seyahat sağlık sigortası da yaptırarak yurt dışında hastanelerden poliçendeki limitler dahilinde ücretsiz yararlanabilirsin.
Seyahat sağlık sigortası nasıl alınır yazımızdan da sigorta alırken neler yapmalısın hemen öğrenebilirsin.
Harçtan muaf öğrenci pasaportu ve standart bordo pasaport aynı özelliklere sahiptir. Aralarındaki fark; 25 yaşın altındaki öğrenciler için özel olarak tasarlanan ücretten muaf pasaportların geleneksel pasaport ücretleri olmadan alınabilmesidir. Öğrenci pasaportu almak, standart pasaport alma sürecini yansıtacak şekilde yalnızca pasaport defter bedelinin ödenmesini gerektirir. Öğrenciler için bu pasaportun ülkemizde yaygın olarak kullanılan bordo pasaportlardan hiçbir farkı yoktur. Ek olarak, Türk vatandaşlarına vize zorunlu kılan ülkelere giderken bordo pasaport sahipleri gibi öğrencilerin de giriş için vize almaları gerekir.