Öğrenci Vizesi Hakkında Tüm Merak Edilenler

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

Yurt dışında eğitim almak isteyen kişilerin sayısı her geçen gün artıyor. T.C. vatandaşı öğrencilerin yurt dışı eğitimi için en fazla tercih ettiği ülkeler arasında Amerika, İngiltere, İspanya, Fransa gibi ülkelerin yanı sıra Almanya, Kanada, İrlanda, Polonya, İtalya gibi ülkeler de yer alıyor. Öğrenciler, ihtiyaçları doğrultusunda eğitim kalitesi ve sağladığı imkânlarla avantaj sağlayan üniversiteleri ve dil okullarını tercih ederek hem öğrenim görüyor hem de yepyeni kültürlerle buluşma imkânı kazanıyorlar ancak bu ülkeler, T.C. vatandaşları için farklı prosedürler uygulayarak eğitim amacıyla yurt dışına gidecek öğrencilerden öğrenci vizesi talep ediyorlar. Peki, öğrenci vizesi nedir? Öğrenci vizesi nasıl alınır? 

 

Öğrenci Vizesi Nedir?

Öğrenci vizesi, yurt dışında dil kursu, lisans, yüksek lisans, doktora, çalışma izinli sertifika programı, Erasmus gibi programlara katılmak isteyen öğrencilerin başvurabileceği vize türüdür. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yurt dışı eğitimi almak isteyen kişilerin Schengen öğrenci almaları gerekir. Öğrenci vizesi alırken bütün evrakların özenli ve eksiksiz olarak hazırlanması vize başvurusunun olumlu sonuçlanması açısından son derece önemlidir. 

Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?

Her ülkenin vize prosedürü farklı olduğu için vize işlemlerini yaparken başvurduğu kurumdan bilgi almalısın. Öğrenci vizesi başvuruları ilgili ülkenin konsolosluk, başkonsolosluk veya konsolosluk tarafından yetkilendirilen vize başvuru merkezleri aracılığıyla yapılır. Özellikle uzun dönem öğrenci vizesi almak isteyen kişiler, vize süreçlerinde zorlanmaktır. Bu nedenle öğrenci vizesi başvurusunun olumlu sonuçlanması için gerekli vize başvuru evraklarının eksiksiz ve en doğru şekilde hazırlanması son derece önemli bir konudur. 

Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Öğrenci vizesi için gerekli evraklar listesi, ülkeden ülkeye değişkenlik gösteriyor olsa da hemen her ülkenin talep ettiği bazı belgeler vardır.

  • Pasaport (öğrenci pasaportu nasıl alınır yazımızdan detayları öğrenebilirsin.)
  • Öğrenci vizesi başvuru formu
  • Okuldan alınan kabul mektubu 
  • Maddi durumu gösteren belgeler (banka hesap bilgileri, varsa mülkiyet tapuları ve ruhsat)
  • İkametgâh belgesi
  • Dil tercih formu
  • Diploma ve transkript (mevcutsa)
  • Öğrenci belgesi
  • Vize harç makbuzu
  • Muvafakatname (18 yaş altı için veli izin belgesi)
  • Seyahat sigortası
  • İngilizce sınav sonuç belgesi (uzun süreli vize için)
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği (adli sicil kaydı)
  • Askerlik durum belgesi (isteniyorsa)
  • Vize sponsorluk dilekçesi
  • Sponsorun onaylı SGK dökümü ve aylık sigorta bildirgesi
  • İdari harç belgesi
  • Çalışma izni (çalışılacaksa)

İngiltere, Fransa, Yunanistan, Almanya gibi bazı ülkeler yurt dışında 90 günden az yani kısa dönem eğitim görmeyi planlayan öğrencilerden daha az belge talep etmektedir. Öğrenci vizesi için gerekli evraklar konusunda en doğru bilgiye ulaşmak için ilgili ülkenin konsolosluk, başkonsolosluk veya vize başvuru merkezi ile iletişime geçmelisin. 

Gerekli evraklar içerisinde olan seyahat sigortasını detaylandıralım. Öğrenci vizesi alırken mutlaka seyahat sigortası da yaptırman gerekir. Eğer erasmus programı ile yurt dışına gidilecekse erasmus sağlık sigortası, eğer farklı eğitim programları ile gidilecek öğrenci seyahat sağlık sigortası sayfalarımıza da göz atmanı öneririz.

Öğrenci Vizesi ile Gidilebilecek Ülkeler 

Senin için yurt dışında öğrenim görmek isteyen kişiler tarafından çokça tercih edilen 10 ülkeyi listeledik. 

Almanya Öğrenci Vizesi

Almanya, kaliteli eğitim sistemi ile öğrencilerin yurt dışında eğitim almak isteyen sıklıkla tercih ettiği ülkelerden biridir. Eğitim amaçlı 90 günden kısa süre için Almanya’ya gidecek olan kişilerin Schengen vizesi (C tipi vize) başvurusu yapmaları, 90 günden uzun ziyaretler için ise Almanya Ulusal Vizeye başvurmaları gerekir. Peki Almanya öğrenci vizesi nasıl alınır?

Ülkedeki okullardan kabul almış ve Almanca ya da İngilizce bilgisine sahip kişiler, vize için gerekli evraklarla birlikte planlanan seyahat tarihinden 3 ay önce Almanya öğrenci vizesi almak için görüşme talebinde bulunabilirler. 90 gün altı Almanya öğrenci vizeleri için ülkenin Türkiye’de resmi olarak yetkilendirildiği iData kurumuna başvuru yapılırken uzun süreli Almanya öğrenci vizesi başvuruları ise doğrudan konsolosluk üzerinden yapılır. Ulusal vize randevuları için ücret ödemek gerekirken Schengen vizesi randevuları ücretsizdir ve ilgili kurumun web sitesinden online olarak yapılır. Almanya öğrenci vizesi başvuruları, 3-6 hafta içerisinde sonuçlanacaktır. Almanya vizesi hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.

İngiltere Öğrenci Vizesi

En iyi üniversite sıralamalarında üst sıralarda yer alan İngiltere, her yıl binlerce öğrenciye kapılarını açmaktadır. Dünyanın pek çok yerinden İngiltere’ye gelen öğrenciler üniversite ve dil okullarındaki eğitim programlarına başvurmaktadır. 

İngiltere öğrenci vizesinin iki farklı türü bulunur. İngiltere’de 6-11 ay arası dil eğitimi almak isteyen kişilerin kısa süreli vize yani Student Visitor Visa başvurusu yapmaları gerekirken uzun süreli (90 günden fazla) eğitim almak ve çalışmak isteyen (haftada en fazla 20 saat) kişilerin Tier 4 vizesi (General Student Visa) almaları gerekir. Kısa süreli vizelerde İngilizce yeterlilik şartı aranmazken UKVI onaylı bir test merkezinden sınav sonucu almak gerekir. İngiltere vizesi ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için içeriğimize göz atabilirsin. 

Kanada Öğrenci Vizesi

Dünyanın en huzurlu ülkelerinden biri olan Kanada, dil okulları ve üniversitelerinin kalitesi, akademik kariyer imkânları ile öğrenciler tarafından tercih edilen ülkeler arasındadır. Kanada öğrenci vizesi almak isteyen kişilerin büyükelçilik veya konsoloslukta vize görüşmesi yapmaları, evrakları eksiksiz teslim etmeleri ve planlanan seyahat tarihinden 3 ay önce online olarak başvuruda bulunmaları gerekir.

Fransa Öğrenci Vizesi

Sosyal yaşam olanakları ve eğitim sistemi ile ön plana çıkan Fransa, yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerin başlıca alternatiflerinden biridir. Kısa süreli, geçici uzun süreli ve uzun süreli olmak üzere üçe ayrılan Fransa öğrenci vizesi türlerinden hangisine başvuru yapılacağı eğitim süresine göre belirlenir. Fransa vizesi hakkında bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsin. 

İrlanda Öğrenci Vizesi

Dil okulları ile ön plana çıkan İrlanda, Amerika ve İngiltere’ye kıyasla daha düşük öğrenim ücretleri, eğitim kalitesi ve burs imkânları ile öğrencilerin yurt dışı eğitimi için tercih ettiği gözde ülkelerden biridir. İrlanda öğrenci vizesi başvurusu yapacak olan kişilerin okul tarafından kabul edilmiş olması gerekir. Davet mektubu olan öğrenciler, online olarak vize başvurusu yaptıktan sonra başvuru formunun çıktısı ve vize için gerekli evraklar ile birlikte konsolosluğa giderek süreci tamamlayabilirler. 

İrlanda’ya 90 günden kısa süreli bir eğitim programı için gidecek olan kişilerin İrlanda öğrenci vizesine 90 günden uzun süreli eğitim programına katılacak olan kişiler ise D tipi vizeye başvurmaları gerekir. 25 haftadan uzun süre boyunca İrlanda’da eğitim alan öğrenciler, yasal çalışma izni de kazanabilirler. İrlanda öğrenci vizesi başvurusu VFS Global aracılığı ile yapılır, vize başvurularında randevuya gitme ve mülakata katılma zorunluluğu yoktur. 

Amerika Öğrenci Vizesi

Üniversite ve eğitimlerin kalitesi, geçmişten gelen birikimi, vizyonu ve refah seviyesi gibi unsurlarla Amerika, yurt dışında eğitim almak isteyen öğrenciler tarafından tercih edilen ülkeler arasındadır. Dil eğitimi dendiğinde akla gelen ülkelerden biri olan Amerika, öğrenciler için farklı vize türleri talep eder. Örneğin, dil eğitimi ya da üniversite programına katılacak olan kişilerin “F-1 vizesi” olarak ifade edilen Amerika öğrenci vizesine şahsen başvuru yapmaları gerekir. Devlet okulu lise değişim vizeleri ise J-1 vizesi olarak isimlendirilir.  Amerika öğrenci vize ücretleri vize türüne göre ödenir. Vize başvurusunun olumlu sonuçlanması için seyahat amacı ve süresine göre doğru vize türüne başvurmak da büyük önem taşır. Amerika vizesi ile ilgili bütün detaylar içeriğimizde.

Polonya Öğrenci Vizesi

Polonya öğrenci vizesi, Polonya’nın yaşam standartlarının yüksek oluşu ve diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha ekonomik bir ülke olmasıyla özellikle Erasmus programına katılmak isteyen öğrencilerin tercih ettiği bir vize türüdür. Eğitim kalitesi ile de ön plana çıkan Polonya, kısa süreli eğitim programları için C tipi Schengen vizesi talep etmektedir. 

İtalya Öğrenci Vizesi

Yurt dışı eğitimi konusunda dikkat çeken İtalya, sadece eğitim değil kişisel gelişim anlamında da öğrencilere katkı sağlayan bir ülkedir. İtalya, iData sadece İstanbul başkonsolosluğunun yetki alanı içinde olan şehirlerden ve Ankara, Gaziantep ve İzmir’de bulunan VFS Global vize başvuru merkezinden yapılan öğrenci vizesi başvurularını kabul etmektedir. İtalya öğrenci vizesi almak, aslında zorlu bir süreç değildir ancak evrakların doğru ve eksiksiz bir şekilde ilgili kuruma teslim edilmesi vize başvurusunun olumlu sonuçlanması açısından son derece önemlidir. 

İspanya Öğrenci Vizesi

Akdeniz’in dikkat çeken ülkelerinden biri olan İspanya, kaliteli eğitim anlayışı ve sosyal imkânları ile öğrenci dostu bir tutum sergiler. Ülke, 90 günden kısa süre ülkede konaklayacak olan kişilerden Schengen öğrenci vizesi (C tipi vize) talep ederken, uzun süreli yani 90 günden fazla ülkede konaklayacak olan öğrencilerden D tipi öğrenci vizesi talep etmektedir.

Hollanda Öğrenci Vizesi

Hollanda; yenilikçi eğitim sistemi, akademik imkânları, yaşam standardı ve çok uluslu öğrenci yapısı ile dikkat çeken bir ülkedir. Özellikle Rotterdam ve Amsterdam başta olmak üzere ülkede cazip pek çok alan vardır. Schengen bölgesi ülkelerinden biri olan Hollanda, kısa süreli ziyaretler için Schengen öğrenci vizesi talep eder. Hollanda vizesi ile ilgili içeriğimizi okuyarak vize için gerekli evraklardan başvuru sürecine kadar tüm detaylara ulaşabilirsin. 

Öğrenci Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Eğitim amacıyla AB üye ülkelerine gitmek isteyen kişilerin Schengen vizesi başvurusunda bulunmaları gerekir. 2023 öğrenci vizesi ücreti 80 Euro iken 6-12 yaş arası kişilerin öğrenci vizesi için ödemeleri gereken ücret 40 Euro’dur.

Toplam öğrenci vizesi ücretinin belirlenmesinde rol oynayan birkaç farklı unsur vardır. 

  • Noter işlem ücreti
  • Vize harcı
  • Seyahat sigortası ücreti
  • Yeminli tercüman ücreti
  • Vize randevu ücreti

Bu ücretler, kurumdan kuruma değişkenlik göstermekle birlikte eğer vize başvuruları esnasında aracı bir kuruma başvuruluyorsa ek masraflar da çıkabilir. 

En Kapsamlı ve Uygun Fiyatlı Seyahat Sağlık Sigortası Sigortam.net'te!

Öğrenci vizesi aldın. Peki yurt dışında eğitim süresince başına gelebilecek hastalık ve kaza gibi beklenmedik olaylara karşı kendini güvence altına aldın mı? Yurt dışına çıkmadan Sigortam.net'ile iletişime geçerek beklenmedik risklere karşı kendini koruma altına alabilir, güvenle seyahat edebilirsin. "Seyahat sağlık sigortası nereden alınır?" öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin. 

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.