
Doğum Sigortası Nedir, Teminatları Nelerdir?
Doğum sigortası, doğum teminatı adı verilen ek teminat türünü içeren sağlık sigortası çeşitlerinden biridir.
Sağlık sigortaları, değişen yaşam biçimleriyle birlikte artık herkes için daha önemli olmaya başlamıştır. Tabii her sağlık sigortası türünün kapsamı farklı. Özel sağlık sigortasına sahip olmayanlar için ise Tamamlayıcı Sağlık Sigortası kısa adıyla TSS çok önemli bir fırsat olarak öne çıkıyor. Gel tamamlayıcı sağlık sigortası nedir, avantajları nelerdir, ne işe yarar gibi sorulara yanıt verelim.
Tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında detaylara giriş yapmadan önce tamamlayıcı sağlık sigortasına yanıt vermek daha doğru olacaktır. Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK'lıların anlaşmalı özel hastanelerden ücretsiz muayene, tahlil ve tetkik yaptırmasını sağlayan sağlık sigorta poliçesidir. Bir başka açıklamayla TSS nedir sorusuna SGK'lıların özel hastanelerden uygun fiyatlarla yararlanmasını sağlayan devlet destekli bir sağlık sigortasıdır diyebiliriz. Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası olarak ikiye ayrılan bireysel sağlık sigortası ve genel sağlık sigortası hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
TSS, SGK teminat prim limitlerini aşan tedavi masraflarını karşılayarak özel hastanelerde fark ücreti ödemeden sağlık hizmeti alınmasını amaçlar. Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK kapsamı dahilinde kısmen karşılanan hizmetlerin dışında kalan sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik en ekonomik yol olarak da değerlendirilebilir.
55 yaş altı ve Genel Sağlk Sigortalı (SGK'lı) olan kişiler, TSS'den faydalanabilir. TSS'den sosyal güvenceye sahip olan genel sağlık sigortalılar faydalanabilir. Bu sigorta, 55 yaş altı SGK mensubu kişilere özel yapılır. Bazı şirketlerde tamamlayıcı sağlık sigortası yaş sınırı değişiklik gösterebilir, yani 55 yaş üstü kişiler de TSS yaptırabilir.
Tamamlayıcı sağlık sigortasından kimler faydalanabilir sorusuna daha geniş bir cevap verecek olursak ise SGK'ya bağlı olarak çalışan işçiler, bağ-kurlular, devlet memurlarını da sayabiliriz.
Tamamlayıcı sağlık sigortası bireysel bir sağlık poliçesidir.Genel sağlık sigortasıgibi aile bireylerini etkilemez, sadece poliçe sahibinin sağlık güvencesini sağlar. Aile bireylerinin TSS poliçesinden faydalanması için onların da poliçeye eklenmesi ya da ayrıca bireysel poliçe yaptırması gerekir. Aile sağlık sigortası hakkında yazımızdan detaylı bilgi alabilirsin.
Tamamlayıcı sağlık sigortası ne işe yarar sorusu TSS yaptırmak isteyen kişilerin merak ettiği bir konudur. Tamamlayıcı sağlık sigortasının faydalarını şu şekilde inceleyebiliriz.
Tamamlayıcı sağlık sigortasının yatarak ve ayakta tedavi temel teminatIarı olmak üzere iki tür teminatı bulunur. Teminatlar ister sadece yatarak tedavi, ister yatarak ve ayakta tedavi beraber olmak üzere kişilerin tercihine göre belirlenir.
Tamamlayıcı sağlık sigortası göz muayenesi, dahiliye, cildiye gibi farklı alanlarda olan ayakta teminatları ile ameliyat, cerrahi operasyon gibi yatarak tedavilerle birlikte geniş bir yelpazeye sahiptir. Tamamlayıcı sağlık sigortası neleri kapsar yazımızdan TSS kapsamı hakkında tüm detayları öğrenebilirsin.
Aynı zamanda kendine uygun en iyi tamamlayıcı sağlık sigortası nasıl seçilir merak ediyorsan yazımızdan detayları öğrenebilirsin.
Aslında özel sağlık sigortası olan bir kişi SGK’ya da tabi ise hem özel sağlık için sigorta şirketine hem de Genel Sağlık Sigortası için SGK’ya prim öder. SGK prim ödemesi zorunlu iken özel sağlık sigortası isteğe bağlı gerçekleşir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası sadece SGK ile anlaşmalı hastanelerde geçerlidir. . Bu nedenle belli rahatsızlıklarda SGK ile anlaşmalı olmayan hastanelerde tedavi olmayı planlıyor veya alacağın tedavide kurum veya doktor sınırlamasına tabi olmak istemiyorsan bu hususa dikkat etmelisin.
SGK, SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) üzerinden muayene ve tedavinin tutarını belirler. Özel hastaneye giderek muayene olmak istediğini, SGK’nın da muayenenin türüne göre özel hastaneye 100 TL ödeme yapacağını bildirdiğini varsayalım. Bu durumda özel hastane senden fazla %200 oranında fark ücreti talebinde bulunabilir. Yani hastaneye ödeyecenği toplam maksimum tutar 200 TL olurken, kalan 100 TL’yi ise SGK öder.
SGK özel hastane ödemelerinde fark ücreti yatırmamak için ise Tamamlayıcı sağlık sigortası devreye girer. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak özel hastanelere fark ücreti ödemeden ücretsiz tedavi olabilirsin.
Tamamlayıcı sağlık sigortasının geçerli olduğu hastaneler, sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu özel hastanelere göre değişir. Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının geçerli olması için öncelikle özel hastanenin SGK ile anlaşması olması gerekir. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmalı hastaneler sigorta şirketlerine göre de değişir, bu nedenle TSS poliçenizin olduğu sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu sağlık kurumlarını tercih etmen önemlidir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Özel Hastanelerde Geçerli mi? yazımızdan TSS her özel hastanede geçerli mi, TSS ile özel hastanelerden yararlanmak için hangi şartlar vardır detaylıca öğrenebilirsin.
Tamamlayıcı sağlık sigortası iptali için sigorta şirketine dilekçe ile talebini iletmen gerekir. 2-3 gün içerisinde TSS iptal süreci tamamlanır. İptal sürecinin süresi ve şartları sigorta şirketlerine göre değişebilmektedir. Bu nedenle direkt sigorta şirketinle görüşerek süreci ilerletmen en sağlıklısıdır.
Dilekçenin sigorta şirketine ulaştığı tarih, iptal sürecinin başlangıç tarihi sayılır. İptalden sonra geri ödeme konusu gündeme gelecektir. İptal işlemine kadar ödediğin TSS primlerinin geri ödenmesi için 30 günlük bir süre bulunur. Eğer poliçeni yaptırdıktan sonra 30 gün içerisinde iptal edersen primin tamamı sana geri ödenir. Tabi bu durumda da tüm primin ödenmesi için sağlık hizmeti almak için poliçeni kullanmama şartı vardır.
Her sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu kurumlar farklı olabilir. Sigortam.net‘ten tamamlayıcı sağlık sigortası teklifi alarak sana yakın anlaşmalı hastaneleri rahatlıkla görebilirsin. Sağlık sigortası fiyatları için teklif aldığında belirttiğin ile göre sigortanın geçerli olduğu sağlık kurumları listelenir. Bu kısımdan il/ilçe olarak teklif sunan sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu özel hastaneleri görebilirsin.