Sıfır Araba Nasıl Alınır? Alırken Hangi İşlemler Yapılır?
Bayiden sıfır araç nasıl alınır, sıfır araç alırken nelere dikkat edilmeli yazımızı okuyarak hemen öğrenebilirsin.
Motosiklet kullanan kişilerin plaka çıkarma ya da değiştirme süreçleri, temel olarak trafiğin düzeni ve güvenliği için önemlidir. Motosiklet plaka çıkarma işlemleri öncesinde en güncel yasal düzenlemelere göz atmakta yarar vardır. 2024 yılı içerisinde saptanan koşul ve ücretleri detaylı bir şekilde inceleyerek işlemlerinde yol alabilirsin.
Bilindiği üzere motosikletlerde yer alan plakalara dair çeşitli sorunlar söz konusuydu. Özellikle de belli modellerde plaka mecburiyetinin olmaması çeşitli tartışmaları beraberinde getiriyordu. Bu durum kırsal bölgelerde daha büyük sorunlara yol açıyordu.
Motosiklet sahipleri plaka çıkarmak adına belirlenen ücreti ödemekle yükümlüdür. Bu ücretler motor özelliklerine ya da bölgelere göre değişebilmektedir. Peki motosiklet plaka çıkarma işlemleri nedir, güncel ücretler ne kadardır?
Trafiğin düzeninde önemli bir konuma sahip olan plakalar, esasen otomobil ya da motosikletler için bir anlamda kimlik numarasıdır. Bu plakaların varlığı sayesinde araçlar sorunsuz bir şekilde tanınır ve tüm işlemler söz konusu plaka üzerinden gerçekleşir. Örneğin kazalarda, sigorta ödemelerinde ya da çeşitli sorgulamalarda doğrudan plakalardan yararlanılır.
Motosikletlerin hemen hemen tüm türlerinde plaka zorunluluğu bulunur. Plakasız motosiklet kullanmak belli cezaları da beraberinde getirir. Motosiklet plakası çıkarmak için istenen belgelerin toplanması beklenir. Bu belgeler arasında ruhsat, kimlik belgesi, sigorta belgesi ve vergi levhasını sıralayabiliriz. Belgeleri topladıktan sonra notere yönelmek gerekiyor. Belli durumlarda yoğunluğa bağlı olarak randevu alman gerekebilir. Bir sonraki adımda plaka yenileme ya da çıkarma bedelini ilgili kuruma ödemelisin.
Belgeleri eksiksiz şekilde temin edip söz konusu ödemeyi gerçekleştirdiğinde önemli adımları arkanda bırakmış olursun. Bu noktadan sonra ise plaka çıkarma süreci yetkili kurumca tamamlanır. Bulunduğun ülke ve şehri yansıtan, sana özel plaka bu aşamada teslim edilir. Yerel trafik kurumları, genellikle bu işlemlerin sorumluluğunu alır.
Son zamanlarda motosiklet plaka çıkarma ya da yenileme işlemleri dijital olarak da gerçekleşmektedir. Özellikle de pandemi dönemi sonrasında daha fazla insan plaka yenileme işlemini online tamamlamaya başlamıştır. Her ne kadar ilgili kurumun yoğunluğuna göre değişse de plaka çıkarma işlemleri birkaç gün içerisinde sonuçlanır. Eğer eksik belgelerin varsa ya da sistemde bir yoğunluk oluşmuşsa, online başvuruların tamamlanma süreci yavaşlar.
Birçok gerekçeyle motosikletlerde plaka değişikliği yapılabilir. Motosiklet sahipleri çoğunlukla satıştan kaynaklı olarak plaka değişikliğine gider. Diğer yandan çeşitli kazalar neticesinde zarar gören plakalar da zorunlu olarak yenilenmelidir. Yıpranmalardan kaynaklı olarak belli harflerin net şekilde okunamaması, plakaların işlevini yitirmesine neden olur. Bu nedenle söz konusu durumlarda acil bir şekilde plaka değişiminin yapılması gerekir.
Ağır kusurlu şeklinde tanımlanan plakaların değişmemesi, belli cezai işlemleri de beraberinde getirir. Bu arada plakalar, bağlı oldukları ülkeyi temsil etmek zorundadır. Dolayısıyla ay yıldız ve TR ibareleri de sorunsuz şekilde plakada yer almalıdır. Noter satış sırasında genellikle plaka değişiminin yapılıp yapılmayacağını taraflara sorar. Böyle bir durumda eski plaka notere teslim edilir ve yeni plaka için Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na başvurulur.
Cezai yaptırımlardan bahsedince zorunlu trafik sigortasından da bahsetmemek olmaz. Motosiklerler için de trafik sigortası zorunlu poliçeler arasındadır. Karşı tarafın hasarlarını karşılamak ve cezai yaptırımlarla uğraşmamak için motosiklet trafik sigortası teklifi alıp sigortanı yaptırmalısın. Kendi motorundaki hasarları karşılamak için ise motosiklet kaskosu yaptırılması önerilir. Eğer park halinde ya da trafikte motosikletinin hasar risklerine karşı önlem almak istiyorsan da motosiklet kasko fiyatları için teklif alabilirsin.
Yukarıda da vurguladığımız üzere motosiklet plaka çıkarma ücretleri, genel olarak yıllık olarak güncellenir. Her sene olduğu gibi 2024 yılında da en güncel motosiklet çıkarma ve yenileme ücretleri, en çok araştırılan konular arasında yer almıştır. Motosiklet plaka ücretleri ile alakalı standart değerlerden söz etmek pek mümkün olamaz. Çünkü bölgeye ya da motosikletin piyasa değerine bağlı olarak belli değişiklikler gözlemlenebilir. Fakat 2024 yılını baz alırsak motosiklet plaka yenileme ücreti, ortalama 300-500 TL aralığındadır.
Noter üzerinden araç devriyle plaka değiştirme bedeli ise 1000-1500 TL aralığındadır. Turistik bölgelerde bu ücret biraz daha fazla olabilmektedir. Öte yandan trafik kaydından vergi durumuna kadar birçok dinamik, çıkarılan ücretleri etkileyebilir. Bu ücretler uygun zamanda Şoförler Odası’na ödenmelidir.