Türk Telekom Müşterilerine Özel Tam 900 TL Hediye!
Sigortam.net'te kaçırılmayacak 900 TL indirim Türk Telekom müşterilerini bekliyor!
Kasko almayı ya da yenilemeyi düşünen ama poliçe fiyatları bütçesini zorlayan araç sahipleri için muafiyetli kasko ürünleri alternatif bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü muafiyetli kasko sigortası, muafiyetsiz kasko ürünlerine göre daha uygun primlere sahip.
Sigortada muafiyet, oluşan hasarın belli bir miktarının sigortalı tarafından üstlenilmesi anlamına gelir. Yani sigortada muafiyet ile risk, poliçe sahibi ve sigorta şirketi arasında paylaşılır, genellikle muafiyet miktarı ne kadar büyük olursa sigorta poliçesi için o kadar az prim ödenir.
Şimdi muafiyetli ve muafiyetsiz kasko ne demek, neden muafiyetsiz kasko primleri daha yüksek oluyor detaylarıyla açıklıyoruz ama öncelikle sigorta için muafiyet kavramı ne demek ona bakalım.
Kasko muafiyeti olarak da bilinen bu uygulama, sigorta poliçesi düzenlenirken sigorta şirketi ve sigortalının anlaşarak karar verdiği muafiyet oranının etkisiyle kasko poliçesi fiyatına uygulanan bir indirimdir. Kasko poliçesi kapsamında sigortalı, hasarın yol açtığı zararın bir kısmının ödemesini üstlenir. Yani hasar maliyetinin belirli bir kısmını sigorta şirketi belirli bir kısmını sigortalı karşılar.
Sigorta şirketleri, muafiyetli kasko poliçelerinde hasar ödemesi yaparken poliçede belirlenen muafiyet oranını düştükten sonra kalan kısmı esas alır. Belirlenen muafiyet oranı ise sigortalının kendisi tarafından ödenir. İki tarafın da ödeme yapması durumu, muafiyetli kaskoyu standart kasko ürünlerinden ayırır.
Kaskoda muafiyetsiz ne demek sorusu aslında standart kasko poliçelerini ifade eder yani muafiyetsiz kasko poliçelerini. Muafiyet olan kaskolarda iki tarafta ödeme yaparken muafiyet olmayan kaskolarda sadece sigorta şirketi ödeme yapar. Bir hasar durumu ortaya çıktığı zaman sigortalı kendi bütçesinden karşılamaz, tüm masraf sigorta şirketinin sorumluluğundadır. Bu nedenle de muafiyetsiz kasko poliçeleri muafiyetli poliçelere göre daha pahalı olabilir. Çünkü tüm hasarı karşılayan şirkettir, bu anlamda maliyeti de fazladır.
Kaskoda muafiyet konusu bahsettiğimiz gibi hasar ödemelerinde devreye girer. Kaskonun ödediği hasarlar yani kapsamı da oldukça merak edilir. Kasko neleri karşılar yazımızdan kaskonun kapsamı hakkında tüm detaylı bilgilere ulaşabilirsin.
Muadil yani eşdeğer cam muafiyeti, araç camının hasar alması durumunda kasko poliçesindeki muafiyet oranına göre sigorta şirketinin hasarı karşılaması anlamına gelir. Sigorta şirketinin yanında sigortalı da cam hasarının bir kısmını öder. Örneğin muafiyet oranı %5 ise camın hasar maliyetinin %5'ini sigortalı geri kalan tutarı şirket öder. Muadil cam kısmı ise hasar alan camın değişmesi gerektiğinde eşdeğeri olan bir diğer camın tamir sonucu araca takılmasıdır. Yani orijinal cam yerine eşdeğer bir camın araca takılması anlamına gelir.
Cam muafiyetsiz ne demek sorusunun en net cevabı cam hasarlarında muafiyet uygulanmamasıdır diyebiliriz. Yani herhangi bir muafiyet oranı ya da kesinti uygulaması yoktur. Cam hasar maliyetlerinin tamamını sigorta şirketi öder. Cam muafiyetsiz olduğu için sigortalı hasar maliyetlerinden sorumlu değildir, kendi bütçesinden ödeme yapmaz. Orijinal cam muafiyetsiz kaskoda, camın değişmesi durumunda sigorta şirketi orijinal cam takmakla sorumludur. Sigortalının haberi olmadan ve isteğinden bağımsız muadil parça takamaz, orijinal cam ile hasarlı camı değiştirip tamir ücretini tamamen karşılaması gerekir. Kasko cam değişimi kapsamı hakkında daha fazla bilgi istersen de yazımıza göz atabilirsin.
Kasko poliçelerinde muafiyet indirimi iki farklı şekilde uygulanır. Tenzili muafiyet ve belirli bir bedel üzerinden muafiyet şeklinde. Öncelikle belirli bir bedel üzerinden muafiyet uygulamasını açıklayalım. Bu uygulama, sigorta bedeline ve yüzde oranına bağlı olmaksızın sabit bir bedel üzerinden yapılan muafiyeti ifade eder. Mesela muafiyetli kasko poliçesinde 500 TL’lik bir sınır belirlenmişse sadece hasar bedelinin bu tutarı geçip geçmediğine bakılır. Hasar bedeli bu tutarın altında kalırsa ödemeyi senin yapman gerekir. 500 TL’yi aşan kısımlar ise sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Şimdi tenzili muafiyet kavramını ve uygulamasını detaylarıyla açıklayalım.
Tenzili muafiyet uygulaması, sigorta bedelinden; %1, %2 veya %3 gibi belirli bir oranın poliçeden muaf tutulması anlamına gelir. Araçta bir hasar oluşması durumunda, belirli bir zarar ortaya çıkar ve muafiyetli kaskoda bu zararın sigorta poliçesinin ne kadarına karşılık geldiği hesaplanır. Örneğin poliçe hazırlanırken muafiyet bedeli %2 olarak belirlenmişse bir hasar durumunda sigorta bedelinin %2’sini geçmeyen hasarları senin karşılaman gerekir.%2’sini geçen kısım ise sigorta şirketi tarafından karşılanır. Sigorta şirketi ve sigortalının karşılıklı anlaşarak karar vereceği bu oran, mutlaka poliçeye yazılı olarak geçirilmelidir.
Kasko gibi başka sigorta branşlarında da muafiyet uygulaması vardır. Merak ediyorsan özel sağlık sigortasında tenzili muafiyet hakkında içeriğimizi de okuyabilirsin.
Muafiyetli kasko poliçesi yaptırmadan önce bazı detayları göz önüne alabilirsin. Bu detaylara genel olarak şöyle örnek verebiliriz:
Araç şehir içi trafikte ne sıklıkla kullanılıyor?
Kasko sigortasında mini hasar teminatı var mı?
Sigorta yaptıracak kişi olarak bu öncelikle bu soruları kendine sorabilirsin. Çünkü şehir içinde sık kullanılan araçların hasar görme riski daha fazladır. Kaskoda muafiyet uygulamasında, muafiyet sınırını aşmayan hasar bedellerini araç sahibi ödeyeceği için karar verirken araç kullanım sıklığı ve tarzını gözden geçirebilirsin.
Bir diğer önemli unsur olan mini hasar teminatı ise ufak hasarlarda kasko sigortasını bozdurmadan yaptırılır ve hasarsızlık indirimini etkilemeden zararın karşılanmasını sağlar. Yani araç sahibinin kaskosunda mini onarım teminatı mevcut ise ufak hasarları halihazırda kasko karşılar. Böylelikle bu teminat sayesinde araç sahibi, ufak hasarları ödemekten kurtulur. Dolayısıyla kaskoda muafiyet uygulaması daha rahat bir şekilde tercih edilebilir.
Kısacası aracını riskli şehir koşullarında çok fazla kullanmıyor ve kasko poliçende mini hasar teminatına yer veriyorsan muafiyetli kasko seçeneğini rahatlıkla tercih edebilirsin.
Muafiyetli kaskonun avantajları arasında;
Muafiyetli kaskonun dezavantajları arasında ise;
örnek verilebilir. Bu nedenle yukarıda da değindiğimiz gibi muafiyetli kasko yaptırmadan önce yaşam tarzını öncelikli tutup kasko türünü kararlaştırman gerekir.
Tüm bu değerlendirmelerin sonucunda aracınıza kasko sigortası yaptırmak istiyorsan Sigortam.net üzerinden hızlıca kasko tekliflerini inceleyebilir, kendin için en uygun olan poliçeyi bulabilirsin! İnternet üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde işlem yapabileceğin gibi dilersen 444 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattımızdan arayarak telefonda da kasko sigortası seçeneklerini değerlendirebilir, merak ettiklerini öğrenebilirsin.