Çekme Belgeli Araç Nedir, Trafiğe Çıkabilir mi?

Paylaş
    FacebookXLinkedIn

çekme belgeli araç nedir

Çekme belgesi; kaza yapan, hurdaya çıkan ve bir süre kullanılamayacak olan araçlar için alınması gereken resmi bir belgedir. Eğer aracını uzun süre kullanmayacaksan, kaza yaptıysan ya da uzun süreli bir seyahate çıkıyorsan çekme belgesi almak senin için avantajlı olacaktır. Çünkü çekme belgeli araç, bu belge geçerliliğini koruduğu sürece vergilerden muaf tutulur. Bu nedenle trafiğe çıkarmadığın bir araca çekme belgesi alman uzun vadede tasarrfuf etmeni sağlayabilir. 

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir mi?

Çekme belgeli araç trafiğe çıkamaz. Çekme belgeli motoru trafiğe çıkarma cezası, Karayolları Trafik Kanununun 21. maddesine göre 10 ceza puanı ve 2.018 TL idari para cezası şeklindedir. Aracının tekrar trafiğe çıkabilmesi için sistemde çekme belgeli olarak görünmemesi gerekir. Birkaç işlemle aracını tekrar trafiğe çıkabilir hale getirebilirsin. 

Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Geçmişte Trafik Şube Müdürlüklerine gidilerek borç olmadığına dair belgeleri teslim edip araç çekme belgesi alınabiliyordu. Yapılan düzenlemelerin ardından artık borçları ödeyip plakayla birlikte notere giderek araç çekme belgesi alınabiliyor.

Araç çekme belgesi alabilmek için aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesini yapmış olman gerekir. Aynı zamanda plakaya yazılmış herhangi bir ceza, banka ve vergi borcunun olmaması da şarttır. Şayet borç varsa ödeme yaptıktan sonra vergi dairesine giderek borç kalmadığına dair belge almalısın. Sonrasında ise plaka, aracından çıkarılacaktır.

Çekme Belgeli Araç Muayene Borcu Çıkar mı?

Çekme belgeli araçlarında vergi ve ceza anlamında herhangi bir borcu olmaz fakat çekme belgesi öncesinde aracın muayenesi yapılmadığı için geçmişe yönelik muayene borcunun olup olmadığını öğrenmelisin. 

Çekme Belgeli Satış Ne Demektir?

Çekme belgeli araçlar için noter aracılığı ile satış işlemleri gerçekleştirebilirsin. Trafik Şube Müdürlüğüne başvurup aracını muayene ettirdikten sonra araç uygunsa satışını yapabilirsin.

Çekme Belgesi Olan Araç Satın Alınır mı?

Çekme belgesi olan araç satın alımı yapabilirsin. Hatta çekme belgeli araç daha uygun fiyatlı olduğu için bütçeni de rahatlatabilir. Ancak çok uzun süredir trafiğe çıkmayan bir araçsa muayene masrafı fazla olabilir. Bu konuya dikkat edilmeli, araba alım satım püf noktaları adlı içeriğimize de mutlaka göz atabilirsin.

Çekme Belgeli Araç Tekrar Nasıl Trafiğe Çıkarılır?

çekme belgeli araç tekrar trafiğe nasıl çıkar

Çekme belgeli aracı tekrar trafiğe çıkarmak için öncelikle “Araç çekme belgesi nasıl kaldırılır sorusuna yanıt vermek gerekir. Bunun için bazı gerekli işlemleri yapmak gerekiyor. Onlar da adım adım şu şekilde:

  • Araç muayenesinden önce ilk olarak geçici trafik sigortası yaptırmalısın.
  • TÜVTÜRK’e gidip gerekli araç muayenesi yaptırabilirsin. Araç buradaki plaka kontrolünden muaftır. Araç muayene yapılmadan trafiğe çıkman durumunda trafikten men cezası ile karşılaşabilirsin. Trafikten men cezası hakkında detaylı bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsin. 
  • TÜVTÜRK'ten “Araç Tespit Raporu” almalısın. Bu rapor ruhsat yerine geçer.
  • Araç muayeneden geçtikten sonra Zorunlu Trafik Sigortası yaptırman gerekir.
  • Sonrasında notere giderek aracın ruhsatını çıkarabilirsin. (Ruhsat seri no hakkında daha detaylı bilgi almak için "Ruhsat Seri No Nedir, Nerede Yazar?" başlıklı yazımızı okuyabilirsin.)
  • Noter, plaka basım belgesi verir.
  • Bu belge ile Şoförler ve Otomobilciler Odasına gitmelisin.
  • Oda, plakayı bastıktan sonra Maliye’ye bilgi vermeyi unutmamalısın. Noterdeki işlemlerin kayıtlara geçmesi uzun sürdüğü için Maliye’ye giderek sisteme düşüp düşmediğini kontrol edebilirsin.
  • İşlemin sistemde yer aldığını öğrendikten sonra plakayı takarak aracını trafiğe çıkabilirsin.

Araç ruhsatı kaybolduğunda ne yapmak gerekir öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Çekme Belgeli Araç Muayeneye Nasıl Gider? 

Trafiğe çıkması yasal olan çekme belgeli aracını muayeneye götürebilmek için öncelikle muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubesine başvurarak Ek 33/A belgesini alman gerekir. Bu belgeyi aldıktan sonra aracın ile 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracını bu süre içinde de muayeneye götürebilirsin, araç muayenesine giderken trafik kontrolüne takılırsan trafik polisine bu belgeyi göstermen yeterli olacaktır. 

Çekmeli aracın için en iyi kasko ve trafik sigortası tekliflerine ulaşmak istersen Sigortam.net üzerinden 2 dakikada 22 sigorta şirketini karşılaştırabilir ve sana en uygun sigorta ürününü satın alabilirsin. Dilersen 444 24 00 Sigorta Destek Hattımızdan arayarak trafik sigortanı telefonla da yaptırabilirsin. Trafik sigortası basamak hesaplama adımıyla da birçok bilgiyi edinebilirsin.

İnternetten Teklif Al!

2 dakikada 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.