50 cc Motor Trafik Sigortası Zorunlu mu, Muayene Var mı?
50 cc motor için trafik sigortası zorunlu mu, 50 cc motor muayene var mı? 50 cc ve altındaki motor sigortası ve muayene konusunun detayları sayfamızda.
Kara yolları sık sık kazaların yaşandığı yerlerdir. Kaza raporlarına göre sadece geçtiğimiz yılda Türkiye’de çok sayıda trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalardan bazıları yalnızca maddi hasarlı olurken bazıları ise daha ağır sonuçlara açmıştır.
Trafik kazaları hem yolcu hem de sürücü kaynaklı olabilir. Yolcular; yaya geçidini kullanmamak, kırmızı ışıkta geçmek gibi hatalarla trafikte kazalara sebep olur. Sürücüler ise hız sınırını aşmak, dikkatsiz araç kullanmak, yayaya geçiş hakkı tanımamak gibi hatalar yaparlar. Ayrıca trafik kazalarının en önemli sebeplerinden biri de araç takip mesafesine uyulmamasıdır.
Araç takip mesafesi, aynı şeritte arka arkaya ilerleyen iki aracın arasındaki mesafedir. Arkadan gelen aracın takip mesafesini aşması demek, öndeki aracın ani fren yapması durumunda iki aracın kaza yapma ihtimalinin artması demektir. Seyir halindeyken takip mesafesini korumak güvenliğin için önemlidir. Çünkü aracın ne kadar hızlı ilerliyorsa o kadar zor durur.
Ek olarak trafikte araç takip mesafesi kuralını ihlal etmek, trafik cezaları ile ilgili sistemlerden biri olan ceza puanı sisteminde 20 puan demektir. 1 yıl içinde 100 puanı doldurduğun durumda ise ehliyetine el konulur. Eğer ceza puanı sistemini bilmiyor ve hangi trafik ihlalinin hangi ceza puanına karşılık geldiğini öğrenmek istiyorsan “100 Ceza Puanı Dolunca Ne Olur?” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
Peki, trafikte takip mesafesi ne kadar olmalıdır?
Takip mesafesi ne kadar olmalı sorusu araç kullanan kişilerin merak ettiği bir konudur. Çünkü trafikte takip mesafesinin kaç metre olduğunu bilmek, mesafe kaynaklı trafik kazalarını önlemek ve takip mesafesi ihlalinin yaşanmaması için önemlidir. Seyir halindeyken takip mesafesi, standart hava ve yol şartlarında aracın kilometre cinsinden hızının en az yarısı kadar olmalıdır. Örneğin 100 km/ saat hızla ilerlediğini varsayalım. Bu şartlarda takip mesafen en az 50 metre olmalıdır. Eğer seyir halinde iken öndeki araç ile araç ile aranı başka bir araç girerse bu durumda o araçla da aranda 50 metre takip mesafesi olmasına özen göstermelisin. Yol yardım sigortası hakkında da bili alabilirsin.
Takip mesafesi hesaplamak birçok sürücü için zor olabilir. Peki, takip mesafesi hangi sayma kuralı ile kontrol edilir? Böyle bir durumda “88 89” kuralı uygulayabilirsin. Bu kurala göre yapmanız gereken şudur: Trafiktesin ve önündeki araç bir ağacın ya da herhangi büyük bir cismin yanından geçiyor. Sen de de tam o noktada 88, 89 şeklinde 2 saniye saymalısın. Öndeki aracın geçtiği noktaya 2 saniyeden önce gelmediysen takip mesafeni koruyorsun demektir.
Trafik yoğunluğu, yol ve hava durumu, zemin, aracın taşıdığı yük, aracın cinsi gibi etkenler takip mesafesini etkileyen diğer faktörlerdir. Bu nedenle takip mesafesini yalnızca aracın hızına göre hesaplamak doğru değildir.
Trafik kuralı ihlali denince akıllara en başta yüksek hız, dikkatsizlik gibi konular gelse de aslında takip mesafesine uymamak güvenli sürüşü tehdit eden ihlallerin başında yer alır. Bu nedenle diğer trafik kurallarına olduğu gibi bu kurala da mutlak bir dikkatle uymak hem senin için hem de trafikteki diğer araçlar ve yayalar için çok önemli. Trafikte yaşanabilecek olası kazalara karşı önlem almak da bir o kadar onemli bir konudur. Olası risklere karşı kendini güvence altına almak için Sigortam.net web sitesi üzerinden veya çağrı merkezimizi arayarak trafik sigortası teklifi ve kasko teklifi alabilir, kendin için en avantajlı poliçeyi yaptırabilirsin.